Věra Boháčová, DiS.
Garant sekce výživová poradna
Vystudovala Střední hotelovou školu a poté Vyšší odbornou zdravotnickou školu. Již téměř 20 let se věnuje poradenství v prevenci i léčbě zejména tzv. civilizačních onemocnění se zaměřením zejména na kardiovaskulární onemocnění a rizikové faktory s nimi související. Při své práci se zaměřuje jak na výživu dospělých, tak dětí. Po stejnou dobu pracuje také jako lektorka odborných předmětů na Vyšší zdravotnické škole, kde vzdělává budoucí nutriční terapeuty. Je místopředsedkyní Sekce výživy a nutriční péče, členkou Fóra zdravé výživy, Společnosti pro výživu či České společnosti pro aterosklerózu. Je spoluautorkou několika publikací, pravidelně řeší problematiku výživy v médiích, přednáší na odborných akcích, sama se pravidelně vzdělává.
„Bílé jedy“ v naší stravě: 2. díl – cukr
14 min. |
9. 9. 2024 |
Věra Boháčová
V prvním díle o "bílých jedech" jsme řešili sůl, teď přichází na řadu další.
Letní pitný režim
6 min. |
21. 6. 2024 |
Věra Boháčová
V horkých dnech není vhodné pít větší množství kávy a silného černého čaje. Zahrnout je do pestrého pitného režimu ale jistě můžeme.
Pitný režim
4 min. |
31. 5. 2024 |
Věra Boháčová
Správné stravování je pro nás velice důležité, ať už se snažíme jíst zdravě, nebo potřebujeme dodržovat zásady diety. Jeho nedílnou a velmi důležitou součástí je pitný režim.
„Bílé jedy“ v naší stravě: 1. díl – sůl
10 min. |
27. 5. 2024 |
Věra Boháčová
O bílých jedech v naší stravě často slýcháme, píše se o nich, řeší se. Nejčastěji jsou v souvislosti s nimi zmiňovány sůl, cukr a bílá mouka. Ale jsou to opravdu jedy? Pojďme se na ně podívat zblízka…
Stravovat se můžete kvalitně, chutně i levně!
8 min. |
22. 4. 2024 |
Věra Boháčová
Jaká jsou dietní doporučení při dyslipidemiích?
PODCAST: Proč znát diety, které mají i nemají rádi kardiologové
9 min. |
7. 3. 2024 |
Věra Boháčová
Složení stravy je důležitější než energetické výpočty. Víte, jaký způsob stravování je tou nejlepší prevencí srdečně-cévních onemocnění?
Střípky módních diet
8 min. |
22. 10. 2023 |
Věra Boháčová
U různých diet je dobré se nejprve seznámit nejen s deklarovanými pozitivy, ale i s úskalími, a to v dlouhodobém kontextu.
Módní diety: Keto a spol.
8 min. |
5. 9. 2023 |
Věra Boháčová
Jako na každém výživovém trendu můžeme i v případě nízkosacharidových a ketogenních diet najít jistá pozitiva. Ale mají také řadu úskalí a na ta je dobré myslet.
Laktózová intolerance
6 min. |
1. 7. 2023 |
Věra Boháčová
Laktózovou intolerancí označujeme nesnášenlivost mléčného cukru. Základem léčby je úprava stravy, případně doplňování enzymu.
Módní diety: Přerušovaný půst
7 min. |
1. 7. 2023 |
Věra Boháčová
Přerušované hladovění (intermittent fasting) či redukce času určeného na konzumaci stravy je aktuálně velmi populárním stylem stravování.
Módní diety: Vegetariánství
6 min. |
1. 7. 2023 |
Věra Boháčová
Vegetariánství je poměrně rozšířeným způsobem stravování a v rámci jeho dodržování můžeme pozorovat spíše vzrůstající trend.
Módní diety: Raw strava
5 min. |
1. 7. 2023 |
Věra Boháčová
Raw strava je způsob stravování omezující tepelnou úpravu na 42–47 stupňů Celsia. Dle jejích zastánců se v důsledku vyšších teplot stává z „živé“ stravy „mrtvá“.
Cukr a ADHD, existuje souvislost?
5 min. |
20. 4. 2023 |
Věra Boháčová
Podle studie cukr nijak neovlivňuje ani chování dětí, ani jejich poznávací funkce.
Svačit, nebo nesvačit?
3 min. |
14. 4. 2023 |
Věra Boháčová
Na otázku, zda je dobré svačit, nebo naopak raději nesvačit, není jediná správná odpověď.
Jehněčí špízky
1 min. |
22. 3. 2023 |
Věra Boháčová
Příprava:Jehněčí maso umeleme. Bylinky a kopřivy nasekáme najemno. Česnek prolisujeme. Sýr rozdrobíme najemno. Žemli nakrájíme na větší…
Kopřivová pomazánka
1 min. |
22. 3. 2023 |
Věra Boháčová
Příprava: Kopřivy krátce spaříme vroucí vodou, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo, česnek prolisujeme. Do…
Večeře výhradně pro nepřítele?
4 min. |
10. 3. 2023 |
Věra Boháčová
Opravdu je večeře takovým zlem, že je ideální si ji raději nedat?
Na oběd do restaurace nebo kantýny s dietou
9 min. |
25. 11. 2022 |
Věra Boháčová
Udělat si pauzu na oběd může být zpestřením pracovního dne a je přitom vhodné zaměřit se na správný výběr jídla.
Bezezbytková dieta/strava
8 min. |
26. 10. 2022 |
Věra Boháčová
Bezezbytková dieta, resp. dieta s omezením zbytků je dieta, která se používá u onemocnění, při kterých je třeba šetřit trávicí soustavu, ať už po stránce mechanické, či chemické.
Význam zdravé snídaně
6 min. |
25. 10. 2022 |
Věra Boháčová
O tom, že je dobré či důležité snídat, se stále mluví, píše. A je to pravda. Proč tomu tak je? Důvodů je hned několik.
Snídaně a dieta
3 min. |
24. 10. 2022 |
Věra Boháčová
Se zdravou snídaní si můžeme vyhrát, nebo ji připravit do pár minut.
Dýňový koláč
1 min. |
21. 10. 2022 |
Věra Boháčová
Upečte si podle našeho receptu voňavý podzimní dezert. Velkým bonusem je, že dýni nemusíte předem péct ani vařit.
Co je to glykemický index a k čemu slouží?
8 min. |
20. 9. 2022 |
Věra Boháčová
Glykemický index je jedním z ukazatelů, s jehož pomocí můžeme hodnotit potraviny.
Dieta při těhotenské cukrovce – tipy a rady odborníka
10 min. |
11. 8. 2022 |
Věra Boháčová
Těhotenská cukrovka je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie), která postihuje až 17 % těhotných žen.
Dieta při akutní pankreatitidě
10 min. |
29. 7. 2022 |
Věra Boháčová
Pankreatitida je neinfekční onemocnění slinivky břišní, při jehož vzniku se může uplatňovat celá řada příčin, někdy i neznámých.
Zdravé grilování?
6 min. |
14. 6. 2022 |
Věra Boháčová
Grilovat se dá i v případě vyššího cholesterolu, vyššího tlaku i cukrovky, důležitý je výběr masa i ostatních příloh.
Dietní doporučení při dně a zvýšené hladině kyseliny močové
2 min. |
2. 5. 2022 |
Věra Boháčová
Potraviny a jejich vhodnější varianty
Dejte šanci luštěninám
4 min. |
19. 4. 2022 |
Věra Boháčová
Navzdory řadě pozitivních vlastností patří luštěniny mezi poněkud opomíjené potraviny v našich současných jídelníčcích.
Co je a k čemu slouží BMI (body-mass index)
6 min. |
20. 1. 2022 |
Věra Boháčová
Obezita je onemocnění, které má závažné důsledky – na zdraví, psychický stav a kvalitu života.
Dieta při dně / zvýšené hladině kyseliny močové v krvi
7 min. |
20. 1. 2022 |
Věra Boháčová
Dnu řadíme mezi metabolická onemocnění. Při léčbě je velice důležitá dlouhodobá úprava režimu, jak stravovacího, tak pohybového.
Představení bezlepkové diety
10 min. |
28. 12. 2021 |
Věra Boháčová
Intolerance lepku může být podmíněna buď imunitními nebo neimunitními mechanismy. Součástí léčby těchto onemocnění je dodržování bezlepkové diety.
Netradiční „zdravé“ cukroví
1 min. |
24. 11. 2021 |
Věra Boháčová
Vánoční cukroví ale můžete pojmout také trochu netradičně. Stačit k tomu bude sušené ovoce (pozor – ne kandované, které je proslazené), kvalitní hořká…
„Dia“ a spol. pod drobnohledem
7 min. |
27. 9. 2021 |
Věra Boháčová
„Jsem diabetik, vím, že nesmím jíst klasické sladkosti, a jím tedy jen ty dia“. Obligátní věta, která zaznívá v rámci režimových konzultací s diabetiky ještě stále poměrně často. Je to ale ta správná cesta? Bohužel není.
Svačiny pro školáky
6 min. |
1. 9. 2021 |
Věra Boháčová
Začátek školního roku je tady a s ním i tradiční úkol rodičů – připravovat dětem svačiny.
„Krabičky“ do práce
7 min. |
28. 8. 2021 |
Věra Boháčová
Stravování během pracovní doby není vždy úplně jednoduché. I při „krabičkování“ je dobré mít na paměti několik pravidel i záludností, které může takový způsob stravy přinášet.
Na oběd do restaurace nebo do kantýny s dietou
6 min. |
27. 8. 2021 |
Věra Boháčová
Někdy nebývá úplně jednoduché vybrat si z nabídky vhodné jídlo, zejména pokud musíme respektovat zásady stravy při zdravotních obtížích.
Dietní grilování?
6 min. |
21. 6. 2021 |
Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.
Dbejte na výběr potravin a jejich zpracování!
2 min. |
8. 4. 2021 |
Věra Boháčová
V rámci dodržování každé diety, a ta při dyslipidémiích není výjimkou, je velmi důležitý výběr potravin.
Všímejte si tuku v potravinách!
4 min. |
7. 4. 2021 |
Věra Boháčová
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.
Vhodnější varianty potravin v rámci potravinových skupin
1 min. |
6. 4. 2021 |
Věra Boháčová
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.
Ovocný salát s mozzarellou
1 min. |
29. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Jablka omyjeme, nakrájíme na výseče, zbavíme jádřinců, pokrájíme na velmi tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby nehnědla.Pomeranč…
Jednoduché penne se špenátem a lososem
1 min. |
29. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Těstoviny dáme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus (dle informací na obalu).Na pánvi rozehřejme tuk a necháme na něm zesklovatět nadrobno…
Toast s tuňákem
29. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Chleba nasucho osmahneme na pánvi nebo v toastovači.Jeden plátek potřeme tatarkou, přidáme hrst listových salátů, na ně dáme plátky vejce,…
Krůtí perkelt
1 min. |
27. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup:Omytá rajčata u stopky několikrát nařízneme (do „hvězdičky“), vložíme na max. minutu do vroucí vody a rychle schladíme. Slupky oloupeme a…
Vaječná omeleta s čerstvým sýrem a lososem
1 min. |
27. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup:Vejce důkladně rozšleháme s trochou mléka, osolíme a vlijeme na předehřátou lehce vymaštěnou pánev. Snížíme teplotu a pomalu vařečkou směrem od…
Halibut s čočkovým salátem
27. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Čočku uvaříme doměkka (můžeme předem namočit, ale nemusíme) a scedíme. Rajčata a cibulinakrájíme nadrobno, petrželku nahrubo nasekáme a vše…
Špenátovo-cuketová polévka
1 min. |
27. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: V hrnci na oleji orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme oloupaný a překrájený česnek, pár snítek tymiánu a společně ještě krátce orestujeme.…
Tažený závin s jablky
1 min. |
26. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Z mouky, vejce, oleje, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj bochánek, dáme na vál, přiklopíme miskou nebo kastrůlkem a…
Cuketové lasagne
1 min. |
26. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Na troše oleje si do zlatova orestujeme na jemno nakrájenou cibulku, následně přidáme česnek a mleté hovězí maso. Vše společně restujeme a…
Treska s fazolkami
25. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Zelené fazolky dáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme (aby změkly, ale zůstaly křupavé) a vodu slijeme fazolky dáme rychle do misky s…
Dýňový krém
1 min. |
24. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Dýni očistíme, vydlabeme a nakrájíme i se slupkou na větší kostky, vyrovnáme je na pečící papír, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, posypeme…
Jarní bramborový salát
23. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Brambory uvařené ve slupce (ideálně varný typ A) ještě horké oloupeme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.Ředkvičky omyjeme a…
Cuketové placky se lněnými semínky
23. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Předehřejeme si troubu na 180 °CNastrouháme cuketu a tofu, cibuli krájíme nadrobno. Přidáme ostatní ingredience a promícháme. Ze směsi…
Lilková pomazánka
1 min. |
23. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Předehřejeme si troubu na 250°C. Slupku omytých lilků rovnoměrně ze všech stran propícháme vidličkou. Lilky osolíme, pokapeme olivovým olejem…
Středomořská rybí polévka
1 min. |
23. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Tvrdou zeleninu nastrouháme (mrkev a petržel předem oškrábeme), ostatní nakrájíme na kousky, česnek oloupeme plochou stranou nože…
Jarní fritáta
1 min. |
23. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: V osolené vodě krátce povaříme brambůrky. Musí zůstat polotvrdé. Zeleninu očistíme a nakrájíme, cuketu na kolečka, chřest na kousky,…
Tabouleh s krůtím masem
19. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Bulgur propláchneme, scedíme a uvaříme doměkka.Necháme trochu vychladnout a poté smícháme s nakrájenými rajčaty, olejem, cibulí, kořením a na…
Polévka z červené čočky
19. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: V hrnci na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, pak přidáme rozdrcený česnek, a ještě krátce orestujeme. Do základu přidáme propláchnutou čočku…
Bylinkové zapečené brambory
18. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Omyté brambory nakrájíme včetně slupky na tenké plánky cca 3 mm.Vyložíme je do mírně vymazané formy na pečení, rovnoměrně posypeme…
Zapečené noky s gorgonzolou a brokolicí
18. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Grilovaná zelenina
1 min. |
17. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Mrkev oškrábeme a nakrájíme na šikmá kolečka cuketu nakrájíme také tak, papriku zbavenou semínek na větší kusy, cibuli na…
Celozrnná tortilla s uzeným lososem
15. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Tortilu potřeme lučinou a poklademe kousky uzeného lososa, ledového salátu a kopru, pevně zavineme a necháme v lednici odležet, potom…
Kapustové závitky
1 min. |
15. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Kapustové listy spaříme horkou vodou a po okapání z nich odstraníme dřevnaté části.Mleté maso, posekané menší kapustové listy, nakrájenou…
Pomazánka z pečených paprik
1 min. |
11. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Papriky omyjeme, podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky cca 3×3 cm. Vyskládáme slupkou vzhůru na plech vyložený…
Mořský vlk s bylinkami
10. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Připravíme si plech vyložený pečícím papírem, filety mořského vlka posolíme, opepříme a posypeme bylinkami, rybu pokapeme citrónovou…
Kuřecí prsa plněná špenátem a cottage cheese
1 min. |
5. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Kuřecí prsa nožem ze strany nařízneme, aby v nich vznikla kapsa. Špenátové listy si nasekáme a smícháme s nastrouhaným parmezánem a…
Cuketové tortilly
1 min. |
3. 3. 2019 |
Věra Boháčová
Postup: Cukety nastrouháme, jemně osolíme a když pustí vodu, necháme přes síto okapat, poté ještě vyždímeme.K nastrouhané cuketě přidáme všechny…