Polévka z červené čočky

19. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

3 lžíce olivového oleje
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
česnek
200 g červené čočky
1 l zeleninového vývaru nebo vody
sůl
pepř
zelené bylinky
trocha jogurtu na servírování

Postup:

V hrnci na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, pak přidáme rozdrcený česnek, a ještě krátce orestujeme. Do základu přidáme propláchnutou čočku a zalijeme vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a na mírném ohni (na nižší stupeň) vaříme cca 15 minut. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, polévku dochutíme. Před podáváním ozdobíme sekanými bylinkami, případně trochou jogurtu.

Energetická hodnota: 960 kcal/4016

hlasování

0 (0)

Štítky:
dietní
polévky
recept
snadné

Související články
Postup:Vejce důkladně rozšleháme s trochou mléka, osolíme a vlijeme na předehřátou lehce vymaštěnou pánev. Snížíme teplotu a pomalu vařečkou směrem od…

Dýňový krém

 1 min.  |   24. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Dýni očistíme, vydlabeme a nakrájíme i se slupkou na větší kostky, vyrovnáme je na pečící papír, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, posypeme…

Středomořská rybí polévka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Tvrdou zeleninu nastrouháme (mrkev a petržel předem oškrábeme), ostatní nakrájíme na kousky, česnek oloupeme plochou stranou nože…

Špenátovo-cuketová polévka

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V hrnci na oleji orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme oloupaný a překrájený česnek, pár snítek tymiánu a společně ještě krátce orestujeme.…
Postup: Tortilu potřeme lučinou a poklademe kousky uzeného lososa, ledového salátu a kopru, pevně zavineme a necháme v lednici odležet, potom…
Postup: Připravíme si plech vyložený pečícím papírem, filety mořského vlka posolíme, opepříme a posypeme bylinkami, rybu pokapeme citrónovou…
Postup: Zelené fazolky dáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme (aby změkly, ale zůstaly křupavé) a vodu slijeme fazolky dáme rychle do misky s…

Krůtí perkelt

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup:Omytá rajčata u stopky několikrát nařízneme (do „hvězdičky“), vložíme na max. minutu do vroucí vody a rychle schladíme. Slupky oloupeme a…
Postup: Čočku uvaříme doměkka (můžeme předem namočit, ale nemusíme) a scedíme. Rajčata a cibulinakrájíme nadrobno, petrželku nahrubo nasekáme a vše…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.