Středomořská rybí polévka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Suroviny na 6 porcí:
1 ks (cca 400 g) ryby / rybí filé
1 střední cibule
50 g mrkve
50 g celeru (může být i řapíkatý)
50 g fenyklu (bulvy)
50 g petržele
1/2 menšího pórku
3 stroužky česneku
lžička rajského protlaku
3 zralá rajčata (nebo 1/2 plechovky drcených)
3 bobkové listy
1/2 lžičky fenyklových semen
sůl
pepř
1 dcl bílého vína
čerstvý tymián nebo petrželka
špetka šafránu nebo chilli podle chuti
olivový olej
Na servírování:
tenké plátky fenyklu zbavené řapíku
nudličky z další kořenové zeleniny
máslo
fenyklová zelená nať
krutony
máslo
citron

Postup: 

Tvrdou zeleninu nastrouháme (mrkev a petržel předem oškrábeme), ostatní nakrájíme na kousky, česnek oloupeme plochou stranou nože  stroužky rozmáčkneme a několikrát překrojíme.

Rybu očistíme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do studené osolené vody. Vaříme doměkka, scedíme (vývar nevyléváme), maso zbavíme kostí a překrájíme na kousky.

Zeleninu orestujeme cca 5 minut na rozehřátém oleji, přidáme koření, protlak, rajčata a česnek. Promícháme, společně krátce orestujeme a zalijeme vínem a necháme vyvařit. Poté zalijeme přecezeným vývarem z ryby. Použijeme-li šafrán, rozmícháme ho nejprve ve vlažné vodě a až poté ho přidáme do základu. Vaříme pod poklicí mírnějším varem asi 30 minut.

Z polévky vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme, přidáme nakrájené maso z ryby/filé a dochutíme. Pokud chceme polévku rustikálnější, mixování můžeme vynechat.

Kyselost dají polévce rajčata, ale je možné dochutit citronem, solí a pepřem. K servírování můžeme přidat krutony z na kostičky nakrájeného pečiva, orestovaného na másle.

Energetická hodnota (1 porce): 102 kcal/427 kJ

hlasování

0 (0)

Štítky:
polévky
ryba
zelenina

Související články
Postup: Zelené fazolky dáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme (aby změkly, ale zůstaly křupavé) a vodu slijeme fazolky dáme rychle do misky s…
Postup: Omyté brambory nakrájíme včetně slupky na tenké plánky cca 3 mm.Vyložíme je do mírně vymazané formy na pečení, rovnoměrně posypeme…
Postup: Brambory uvařené ve slupce (ideálně varný typ A) ještě horké oloupeme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.Ředkvičky omyjeme a…
Postup: V hrnci na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, pak přidáme rozdrcený česnek, a ještě krátce orestujeme. Do základu přidáme propláchnutou čočku…

Pomazánka z pečených paprik

 1 min.  |   11. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Papriky omyjeme, podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky cca 3×3 cm. Vy­skládáme slupkou vzhůru na plech vyložený…

Jarní fritáta

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V osolené vodě krátce povaříme brambůrky. Musí zůstat polotvrdé. Zeleninu očistíme a nakrájíme, cuketu na kolečka, chřest na kousky,…

Grilovaná zelenina

 1 min.  |   21. 6. 2021  |   redakce
Postup: Všechnu zeleninu očistíme, česnek, cibuli a žampiony oloupeme, papriku zbavíme jádřince. Papriku nakrájíme na kusy cca 3 × 3 cm, cuketu na…
Postup: Připravíme si plech vyložený pečícím papírem, filety mořského vlka posolíme, opepříme a posypeme bylinkami, rybu pokapeme citrónovou…

Dýňový krém

 1 min.  |   24. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Dýni očistíme, vydlabeme a nakrájíme i se slupkou na větší kostky, vyrovnáme je na pečící papír, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, posypeme…

Lilková pomazánka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Předehřejeme si troubu na 250°C. Slupku omytých lilků rovnoměrně ze všech stran propícháme vidličkou. Lilky osolíme, pokapeme olivovým olejem…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.