Středomořská rybí polévka
Ingredience:
| Suroviny na 6 porcí: | |
|---|---|
| 1 ks (cca 400 g) | ryby / rybí filé |
| 1 | střední cibule |
| 50 g | mrkve |
| 50 g | celeru (může být i řapíkatý) |
| 50 g | fenyklu (bulvy) |
| 50 g | petržele |
| 1/2 | menšího pórku |
| 3 stroužky | česneku |
| lžička | rajského protlaku |
| 3 | zralá rajčata (nebo 1/2 plechovky drcených) |
| 3 | bobkové listy |
| 1/2 lžičky | fenyklových semen |
| sůl | |
| pepř | |
| 1 dcl | bílého vína |
| čerstvý tymián nebo petrželka | |
| špetka šafránu nebo chilli podle chuti | |
| olivový olej | |
| Na servírování: | |
| tenké plátky fenyklu zbavené řapíku | |
| nudličky z další kořenové zeleniny | |
| máslo | |
| fenyklová zelená nať | |
| krutony | |
| máslo | |
| citron | |
Postup:
Tvrdou zeleninu nastrouháme (mrkev a petržel předem oškrábeme), ostatní nakrájíme na kousky, česnek oloupeme plochou stranou nože stroužky rozmáčkneme a několikrát překrojíme.
Rybu očistíme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do studené osolené vody. Vaříme doměkka, scedíme (vývar nevyléváme), maso zbavíme kostí a překrájíme na kousky.
Zeleninu orestujeme cca 5 minut na rozehřátém oleji, přidáme koření, protlak, rajčata a česnek. Promícháme, společně krátce orestujeme a zalijeme vínem a necháme vyvařit. Poté zalijeme přecezeným vývarem z ryby. Použijeme-li šafrán, rozmícháme ho nejprve ve vlažné vodě a až poté ho přidáme do základu. Vaříme pod poklicí mírnějším varem asi 30 minut.
Z polévky vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme, přidáme nakrájené maso z ryby/filé a dochutíme. Pokud chceme polévku rustikálnější, mixování můžeme vynechat.
Kyselost dají polévce rajčata, ale je možné dochutit citronem, solí a pepřem. K servírování můžeme přidat krutony z na kostičky nakrájeného pečiva, orestovaného na másle.
Energetická hodnota (1 porce): 102 kcal/427 kJ