Tažený závin s jablky

 1 min.  |   26. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Suroviny pro 10 porcí:
Těsto:
200 g hladká mouka
½ ks vejce
sůl
10 g olej
50 ml voda
Náplň:
800 g jablka
100 g cukr krupice (můžeme dát i méně nebo vůbec)
skořice
rozinky (nemusí být)
100 g strouhanka
100 g máslo/rostlinný tuk
20 g hladká mouka – vál
20 g moučkový cukr – posyp

Postup:

Z mouky, vejce, oleje, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj bochánek, dáme na vál, přiklopíme miskou nebo kastrůlkem a necháme alespoň 15 minut odpočinout.

Mezitím oloupeme a zbavíme jádřinců jablka. Nakrájíme nadrobno, smícháme s cukrem a skořicí.

Těsto vyválíme dotenka na pomoučeném válu (tato dávka těsta je na dva záviny, těsto tedy rozdělíme před vyvalováním napůl). Posypeme polovinou strouhanky a pokapeme cca třetinou rozpuštěného tuku.

Na těsto rovnoměrně rozprostřeme jablka, zasypeme strouhankou a pokapeme druhou třetinou tuku. Opatrně srolujeme v závin (konce zahneme) a přendáme na plech vyložený pečicím papírem.

Závin ještě potřeme zbytkem rozpuštěného tuku a dáme péct do předem vyhřáté trouby (na 180 stupňů Celsia) dozlatova. Hotový závin necháme zchladnout a sypeme moučkovým cukrem.

Energetická hodnota (1 porce): 254 kcal/1063 kJ

hlasování

0 (0)

Štítky:
dezert
jablka
sladké
závin

Související články

Vánoce: Jak to udělat, aby svědomí zůstalo čisté?

 5 min.  |   16. 11. 2022  |   redakce
Zkuste popřemýšlet, které zažité zvyky a tradice a v jaké podobě chcete zachovat.

Jak se hlídat (ozdravit stravu) o Vánocích

 11 min.  |   24. 11. 2021  |   redakce
Vánoce jsou tradičními svátky rodinných oslav a setkání, pohody a příjemné atmosféry, ale také plných stolů.

„Přeslazený“ prosinec

 9 min.  |   1. 12. 2022  |   redakce
Závěr roku je náročný pro zdravého člověka, natož pak pro velkou část naší populace, kterou trápí řada zdravotních problémů.

Dýňový koláč

 1 min.  |   21. 10. 2022  |   Věra Boháčová
Upečte si podle našeho receptu voňavý podzimní dezert. Velkým bonusem je, že dýni nemusíte předem péct ani vařit.

„Štrůdl“ na grilu

21. 6. 2021  |   redakce
Postup: Jablka zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky, dáme do misky na grilování, pokapeme limetkovou šťávou a čekankovým sirupem, poprášíme skořicí a…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.