Tažený závin s jablky
Ingredience:
| Suroviny pro 10 porcí: | |
|---|---|
| Těsto: | |
| 200 g | hladká mouka |
| ½ ks | vejce |
| sůl | |
| 10 g | olej |
| 50 ml | voda |
| Náplň: | |
| 800 g | jablka |
| 100 g | cukr krupice (můžeme dát i méně nebo vůbec) |
| skořice | |
| rozinky (nemusí být) | |
| 100 g | strouhanka |
| 100 g | máslo/rostlinný tuk |
| 20 g | hladká mouka – vál |
| 20 g | moučkový cukr – posyp |
Postup:
Z mouky, vejce, oleje, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj bochánek, dáme na vál, přiklopíme miskou nebo kastrůlkem a necháme alespoň 15 minut odpočinout.
Mezitím oloupeme a zbavíme jádřinců jablka. Nakrájíme nadrobno, smícháme s cukrem a skořicí.
Těsto vyválíme dotenka na pomoučeném válu (tato dávka těsta je na dva záviny, těsto tedy rozdělíme před vyvalováním napůl). Posypeme polovinou strouhanky a pokapeme cca třetinou rozpuštěného tuku.
Na těsto rovnoměrně rozprostřeme jablka, zasypeme strouhankou a pokapeme druhou třetinou tuku. Opatrně srolujeme v závin (konce zahneme) a přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
Závin ještě potřeme zbytkem rozpuštěného tuku a dáme péct do předem vyhřáté trouby (na 180 stupňů Celsia) dozlatova. Hotový závin necháme zchladnout a sypeme moučkovým cukrem.
Energetická hodnota (1 porce): 254 kcal/1063 kJ