Vánoce a metabolická onemocnění
Vánoce jsou pro každého z nás svátky klidu, pohody, ale často také dobrého jídla. A pro „dietáře“ možná tak trochu „noční můrou“. Nemusí tomu tak ale být. Dobré jídlo může být zároveň i zdravé, naprosto souznící s potřebnou dietou, sváteční stolování nevyjímaje. Mezi nejčastěji se vyskytující onemocnění patří ta tzv. civilizační (neinfekční choroby hromadného výskytu). Zvýšená hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak, nadměrná tělesná hmotnost, cukrovka. V rámci režimu těchto onemocnění se může zdát, že při snaze o dodržování režimových pravidel nemusejí být Vánoce opravdu nejjednodušším obdobím. A navíc, mluvíme-li o jídle a Vánocích, je dobré mít na paměti, že to často nejsou jen tři vánoční svátky, ale cukroví se peče obvykle po celý advent a oslavy spojené s koncem roku těsně navazují. Ve „vánočním hodování“ jsme tedy několik týdnů. A zatímco z jedné opulentní hostiny hrozí spíše žlučníkový záchvat, měsíc „upraveného“ stravování už může znamenat i odchylky ve zdravotních parametrech. Takže, jak si užít vánoční pohodu ve stravování a zároveň se nebát o své zdraví?
Pojďme si uvést častá režimová úskalí u výše uvedených onemocnění a způsob, jak si s nimi poradit právě v období vánočních svátků:
Pravidelnost
Dodržet pravidelnost v jídle sice vyžaduje o svátcích trochu více úsilí, ale vyplatí se. Pravidelné dávky jídla bez „uzobávání“ mimo ně jsou základem. Často jen tak mimoděk ochutnáváme například vánoční cukroví. Je dobré nemít ho stále na očích a ochutnávat např. až po jídle. Po jídle bude stačit kousek na chuť, nalačno (mezi jídly) je větší riziko, že ho sníte více (chuť spojená s hladem se hůře ovládá).
Cukroví
Vánoční cukroví je pro dietáře častým tématem. Je třeba uznat, že ty nejtradičnější a asi také nejoblíbenější druhy opravdu úplně dietní nejsou. V jednom kousku (cca 4 cm) najdeme kolem 10 g cukru a 3–5 g tuku. Linecké, rumové kuličky, vosí hnízda… Lépe vychází cukroví z ovesných vloček, u těch, které jsou místo cukru slazené sušeným ovocem, ze sněhu a ořechů. Problém je v tom, že často nezůstane u jednoho kousku. Takže i méně výživově náročné cukroví nemusí být výhodou, když ho sníme hodně. Zkuste cukroví dávat na stůl jen příležitostně nebo ochutnávat v rámci jednotlivých denních dávek jídla (ne mimo ně). A když už se neudržíte, zkuste energii (cukr a tuk) navíc vybalancovat pohybem.
Pohyb
Pohyb o svátcích může představovat dobrý způsob, jak udělat nejen něco pro své zdraví (více jím, více se hýbu), ale také relax a pomoc od stresu. A nemusí se jednat zrovna o „trápení těla“ v posilovně (ale může). Dobrou volbou jsou zimní sporty, ale počítá se i procházka ve sněhu (tedy jestli napadne) nebo kdekoli v přírodě nebo jinde. Nebo třeba stavění sněhuláka.
Pitný režim
Domácí vaječné likéry, sklenky k přípitku, „tekuté svetry“ pro zahřátí. Alkohol bývá tradiční součástí období konce roku. A odborná doporučení se stavějí ke konzumaci alkoholu naprosto jasně, ideálně ho zcela vynechat. A možnosti vše zvládnout i bez něj tu jsou. Stejně jako si můžete na procházce koupit na zahřátí grog nebo svařené víno, prodejci nabízejí i variantu bez alkoholu (nápoje s příchutí švestky, hrušky aj.), často doplněné kořením, které nápoj krásné provoní. Přípitky na oslavách mohou proběhnout s nealkoholickými verzemi – pivo, šumivé i nešumivé víno. I vaječný likér nebo tradiční vánoční bowle se dá připravit bez alkoholu. A když už na něj dojde, nezapomeňte kontrovat množství, nepít nalačno a doplnit sklenku alkoholu dostatečným množstvím vody (klasické nebo minerálky).
Ryby
Ryby jsou jedním z bolavých míst našich jídelníčků. Průměrný Čech sní 5–6 kilogramů ryb ročně, což je necelá polovina množství, o němž mluví odborná doporučení. A ruku na srdce, řada Čechů omezuje konzumaci ryb jen na Vánoce. Možná je čas zkusit dát rybám více šancí než jen na Štědrý večer. Vhodnou příležitostí může být občerstvení na rodinných setkáních, která jsou pro Vánoce také typická. Ozvláštnit (a ozdravit) je můžeme například pomazánkami, jejichž součástí jsou také ryby, a které navíc skvěle chutnají. Jednou z nich může být například pomazánka z uzené makrely. Anebo jednoduchá pomazánka z rybího filé:
Pomazánka z rybího filé
Na 4 porce potřebujeme:
- 320 g rybího filé,
- 80 g celeru (bulvy),
- 40–60 g mrkve,
- cca 4 lžíce majonézy,
- sůl, pepř,
- šťávu z citronu.
Postup: Rybí filé (může být i mražené v kostce) vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Dáme do misky a necháme vychladnout. Pak filé rozdrtíme vidličkou, přidáme najemno nastrouhanou zeleninu, majonézu a důkladně promícháme. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou (tou nešetříme). Pomazánku před podáváním necháme vychladit.

Pohoda
Pohoda někdy bývá velkým úskalím svátků. Snaha vše zvládnout, připravit, na nic nezapomenout vede k tomu, že jsme ve stresu a pohoda se jaksi vytrácí. Zkuste na to myslet a pohodu si v tom všem spěchu nenechat vzít. Ať už je to čtení knížky, sledování pohádek, procházka po městě bez nutnosti cokoli zařizovat, nebo jen obyčejné nic nedělání.