Na oběd do restaurace nebo kantýny s dietou
Udělat si pauzu na oběd může být zpestřením pracovního dne a je přitom vhodné zaměřit... »
Výživové parametry snídaně můžeme ovlivnit jak její přípravou, tak zejména výběrem potravin. Ať už se bavíme o stravě zdravé, či preventivní v rámci častých zdravotních potíží Čechů (zvýšená hladina cholesterolu, vyšší tělesná hmotnost, vyšší krevní tlak, zvýšená hladina krevního cukru apod.), je dobré v rámci jednotlivých kategorií potravin vybírat ty vhodnější/výhodnější, které mají například nižší energetickou hodnotu, vyšší obsah vlákniny, nižší obsah tuků či nižší obsah nasycených mastných kyselin, méně cukru. Samozřejmě se zachováním výše uvedených zásad.
Méně vhodné |
Vhodnější |
bílé pečivo |
pečivo žitné, celozrnné, případně vícezrnné či speciální |
máslo |
roztíratelné rostlinné tuky |
smetanový jogurt |
jogurt s obsahem tuku do 3 % |
ovocný jogurt |
bílý jogurt doplněný ovocem |
máslový croissant |
tvarohový koláček |
slazené zapékané müsli |
domácí müsli |
salám |
šunka |
smažená vejce |
ztracená vejce |
sušenky s polevou či náplní |
celozrnné sušenky s ovocem |
Se zdravou snídaní si, máme-li čas, můžeme vyhrát, nebo ji připravit do pár minut. A jak by taková správná vyvážená snídaně mohla vypadat? Například:
Studené slané snídaně:
Teplé slané snídaně:
Studené sladké snídaně:
Teplé sladké snídaně:
Nevyhovují vám nabízené kombinace? Zkuste si vyváženou snídani poskládat sami. Nabízíme jednoduchý návod. Přikládáme příklad vhodných snídaňových surovin. Z prvního sloupce vyberte potravinu a doplňte ji libovolnými potravinami ze sloupců ostatních. Z nich buď snídani uvařte, nebo prostě jen jednoduše poskládejte, potraviny z prvního, druhého a třetího sloupce nevynechávejte, potraviny z posledního sloupce nemusíte nutně vždy využít. A nezapomínejte na tekutiny.
Sacharidové potraviny |
Bílkovinné potraviny |
Ovoce a zelenina |
Tuky |
pečivo, celozrnné, vícezrnné, speciální |
plátkový/tvrdý sýr |
čerstvé ovoce |
roztíratelné rostlinné tuky |
čerstvý sýr |
|||
chléb žitný, celozrnný, vícezrnný, speciální |
bílý jogurt |
||
kefír |
čerstvá zelenina |
||
knäckebrot |
tvaroh |
rostlinné oleje |
|
celozrnná tortilla |
cottage |
||
ovesné vločky |
skyr |
ovocné pyré |
ořechy |
rýže |
mléko |
||
pohanka |
šunka |
tepelně upravená zelenina |
|
tvarohový koláček |
|||
jáhly |
maso |
semínka |
|
luštěniny |
sušené ovoce (méně často, malé množství, ne kandované) |
||
nespékané neslazené müsli |
vejce |
||
celozrnné sušenky bez polevy a náplně |
ryby/rybičky |
avokádo |
Přečtěte si, jak jsou snídaně důležité v článku Význam zdravé snídaně.
Věra Boháčová, DiS.
Udělat si pauzu na oběd může být zpestřením pracovního dne a je přitom vhodné zaměřit... »
Opravdu je večeře takovým zlem, že je ideální si ji raději nedat? »