Výživové parametry snídaně můžeme ovlivnit jak její přípravou, tak zejména výběrem potravin. Ať už se bavíme o stravě zdravé, či preventivní v rámci častých zdravotních potíží Čechů (zvýšená hladina cholesterolu, vyšší tělesná hmotnost, vyšší krevní tlak, zvýšená hladina krevního cukru apod.), je dobré v rámci jednotlivých kategorií potravin vybírat ty vhodnější/výhodnější, které mají například nižší energetickou hodnotu, vyšší obsah vlákniny, nižší obsah tuků či nižší obsah nasycených mastných kyselin, méně cukru. Samozřejmě se zachováním výše uvedených zásad.

Méně vhodné 

Vhodnější

bílé pečivo

pečivo žitné, celozrnné, případně vícezrnné či speciální

máslo

roztíratelné rostlinné tuky

smetanový jogurt

jogurt s obsahem tuku do 3 %

ovocný jogurt

bílý jogurt doplněný ovocem

máslový croissant

tvarohový koláček

slazené zapékané müsli

domácí müsli

salám

šunka

smažená vejce

ztracená vejce

sušenky s polevou či náplní

celozrnné sušenky s ovocem

Snídaně pro každého 

Se zdravou snídaní si, máme-li čas, můžeme vyhrát, nebo ji připravit do pár minut. A jak by taková správná vyvážená snídaně mohla vypadat? Například:

Studené slané snídaně:

  • žitný chléb, roztíratelný rostlinný tuk, plátkový sýr, rajče
  • celozrnný rohlík, šunková pomazánka (šunka, čerstvý sýr, bylinky), salátová okurka
  • kornbagetka s pomazánkou z červené čočky a zeleniny
  • cottage sýr se zeleninou, knäckebrot

Teplé slané snídaně:

  • zapečený toust se šunkou a sýrem, ledový salát
  • celozrnný chléb se ztraceným vejcem, rajčetem a polníčkem
  • rozpečená bagetka se zeleninou a sýrem
  • celozrnné šneky se špenátem, sýrem

Studené sladké snídaně:

  • bílý jogurt, ovoce, ovesné vločky, oříšky
  • tvarohový koláček, kousek ovoce
  • domácí müsli s ovocem, mléko
  • tažený jablečný závin, kefír

Teplé sladké snídaně:

  • banánovo-vločkové lívanečky, sezonní ovoce
  • obilninová kaše (ovesná, pohanková apod.), oříšky, ovoce
  • toust zapečený s čerstvým sýrem jablkem a skořicí
  • cupcake, ovoce s tvarohem

Nakombinujte si snídani sami 

Nevyhovují vám nabízené kombinace? Zkuste si vyváženou snídani poskládat sami. Nabízíme jednoduchý návod. Přikládáme příklad vhodných snídaňových surovin. Z prvního sloupce vyberte potravinu a doplňte ji libovolnými potravinami ze sloupců ostatních. Z nich buď snídani uvařte, nebo prostě jen jednoduše poskládejte, potraviny z prvního, druhého a třetího sloupce nevynechávejte, potraviny z posledního sloupce nemusíte nutně vždy využít. A nezapomínejte na tekutiny.

Sacharidové potraviny

Bílkovinné potraviny

Ovoce a zelenina

Tuky

pečivo, celozrnné, vícezrnné, speciální

plátkový/tvrdý sýr

čerstvé ovoce

roztíratelné rostlinné tuky

čerstvý sýr

chléb žitný, celozrnný, vícezrnný, speciální

bílý jogurt

kefír

čerstvá zelenina

knäckebrot

tvaroh

rostlinné oleje

celozrnná tortilla

cottage

ovesné vločky

skyr

ovocné pyré

ořechy

rýže

mléko

pohanka

šunka

tepelně upravená zelenina

tvarohový koláček

jáhly

maso

semínka

luštěniny

sušené ovoce (méně často, malé množství, ne kandované)

nespékané neslazené müsli

vejce

celozrnné sušenky bez polevy a náplně

ryby/rybičky

avokádo

Přečtěte si, jak jsou snídaně důležité v článku Význam zdravé snídaně.

Věra Boháčová, DiS.

Související články