Lilková pomazánka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Suroviny na 6 porcí:
3 lilky
2–3 stroužky česneku propasírované
2 lžíce extra panenského olivového oleje
2–3 lžíce tahini (sezamové pasty)
šťáva z citrónu nebo limetky
1 lžička římského kmínu
chilli
sůl
koriandr na servírování

Postup:

Předehřejeme si troubu na 250°C. Slupku omytých lilků rovnoměrně ze všech stran propícháme vidličkou. Lilky osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme přibližně 35 minut. Že jsou lilky hotové poznáme tak, že vnitřní dužina výrazně změkne a jejich povrch se hodně „nakrabatí“.

Hotové lilky necháme lehce vychladnout. Podélně je rozpůlíme a pomocí lžíce vydlabeme všechnu dužinu. Slupku a stopku vyhodíme. Dužinu a zbývající ingredience rozmixujeme dohladka.

Podáváme s opečenou bagetou, pita chlebem nebo nakrájenou čerstvou zeleninou.

Energetická hodnota (1 porce): 88 kcal/368 kJ

hlasování

0 (0)

Štítky:
pomazánka
slané
zelenina

Související články

Cuketové tortilly

 1 min.  |   3. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Cukety nastrouháme, jemně osolíme a když pustí vodu, necháme přes síto okapat, poté ještě vyždímeme.K nastrouhané cuketě přidáme všechny…

Kapustové závitky

 1 min.  |   15. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Kapustové listy spaříme horkou vodou a po okapání z nich odstraníme dřevnaté části.Mleté maso, posekané menší kapustové listy, nakrájenou…

Krůtí perkelt

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup:Omytá rajčata u stopky několikrát nařízneme (do „hvězdičky“), vložíme na max. minutu do vroucí vody a rychle schladíme. Slupky oloupeme a…

Cuketové lasagne

 1 min.  |   26. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Na troše oleje si do zlatova orestujeme na jemno nakrájenou cibulku, následně přidáme česnek a mleté hovězí maso. Vše společně restujeme a…

Středomořská rybí polévka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Tvrdou zeleninu nastrouháme (mrkev a petržel předem oškrábeme), ostatní nakrájíme na kousky, česnek oloupeme plochou stranou nože…

Jarní fritáta

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V osolené vodě krátce povaříme brambůrky. Musí zůstat polotvrdé. Zeleninu očistíme a nakrájíme, cuketu na kolečka, chřest na kousky,…
Postup: Brambory uvařené ve slupce (ideálně varný typ A) ještě horké oloupeme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.Ředkvičky omyjeme a…

Grilovaná zelenina

 1 min.  |   17. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Mrkev oškrábeme a nakrájíme na šikmá kolečka cuketu nakrájíme také tak, papriku zbavenou semínek na větší kusy, cibuli na…

Pomazánka z pečených paprik

 1 min.  |   11. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Papriky omyjeme, podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky cca 3×3 cm. Vy­skládáme slupkou vzhůru na plech vyložený…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.