Lilková pomazánka
Ingredience:
Suroviny na 6 porcí: | |
---|---|
3 | lilky |
2–3 | stroužky česneku propasírované |
2 lžíce | extra panenského olivového oleje |
2–3 lžíce | tahini (sezamové pasty) |
šťáva z citrónu nebo limetky | |
1 lžička | římského kmínu |
chilli | |
sůl | |
koriandr na servírování |
Postup:
Předehřejeme si troubu na 250°C. Slupku omytých lilků rovnoměrně ze všech stran propícháme vidličkou. Lilky osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme přibližně 35 minut. Že jsou lilky hotové poznáme tak, že vnitřní dužina výrazně změkne a jejich povrch se hodně „nakrabatí“.
Hotové lilky necháme lehce vychladnout. Podélně je rozpůlíme a pomocí lžíce vydlabeme všechnu dužinu. Slupku a stopku vyhodíme. Dužinu a zbývající ingredience rozmixujeme dohladka.
Podáváme s opečenou bagetou, pita chlebem nebo nakrájenou čerstvou zeleninou.
Energetická hodnota (1 porce): 88 kcal/368 kJ