Lilková pomazánka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Suroviny na 6 porcí:
3 lilky
2–3 stroužky česneku propasírované
2 lžíce extra panenského olivového oleje
2–3 lžíce tahini (sezamové pasty)
šťáva z citrónu nebo limetky
1 lžička římského kmínu
chilli
sůl
koriandr na servírování

Postup:

Předehřejeme si troubu na 250°C. Slupku omytých lilků rovnoměrně ze všech stran propícháme vidličkou. Lilky osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme přibližně 35 minut. Že jsou lilky hotové poznáme tak, že vnitřní dužina výrazně změkne a jejich povrch se hodně „nakrabatí“.

Hotové lilky necháme lehce vychladnout. Podélně je rozpůlíme a pomocí lžíce vydlabeme všechnu dužinu. Slupku a stopku vyhodíme. Dužinu a zbývající ingredience rozmixujeme dohladka.

Podáváme s opečenou bagetou, pita chlebem nebo nakrájenou čerstvou zeleninou.

Energetická hodnota (1 porce): 88 kcal/368 kJ

hlasování

0 (0)

Štítky:
pomazánka
slané
zelenina

Související články

Dýňový krém

 1 min.  |   24. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Dýni očistíme, vydlabeme a nakrájíme i se slupkou na větší kostky, vyrovnáme je na pečící papír, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, posypeme…
Postup: Omyté brambory nakrájíme včetně slupky na tenké plánky cca 3 mm.Vyložíme je do mírně vymazané formy na pečení, rovnoměrně posypeme…

Kopřivová pomazánka

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Příprava: Kopřivy krátce spaříme vroucí vodou, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo, česnek prolisujeme. Do…

Krůtí perkelt

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup:Omytá rajčata u stopky několikrát nařízneme (do „hvězdičky“), vložíme na max. minutu do vroucí vody a rychle schladíme. Slupky oloupeme a…

Jarní fritáta

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V osolené vodě krátce povaříme brambůrky. Musí zůstat polotvrdé. Zeleninu očistíme a nakrájíme, cuketu na kolečka, chřest na kousky,…
Postup: Předehřejeme si troubu na 180 °CNastrouháme cuketu a tofu, cibuli krájíme nadrobno. Přidáme ostatní ingredience a promícháme. Ze směsi…
Postup: Brambory uvařené ve slupce (ideálně varný typ A) ještě horké oloupeme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.Ředkvičky omyjeme a…

Kapustové závitky

 1 min.  |   15. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Kapustové listy spaříme horkou vodou a po okapání z nich odstraníme dřevnaté části.Mleté maso, posekané menší kapustové listy, nakrájenou…

Pomazánka z pečených paprik

 1 min.  |   11. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Papriky omyjeme, podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky cca 3×3 cm. Vy­skládáme slupkou vzhůru na plech vyložený…

Grilovaná zelenina

 1 min.  |   21. 6. 2021  |   redakce
Postup: Všechnu zeleninu očistíme, česnek, cibuli a žampiony oloupeme, papriku zbavíme jádřince. Papriku nakrájíme na kusy cca 3 × 3 cm, cuketu na…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.