Bylinkové zapečené brambory
18. 3. 2019 |
Garant: Věra Boháčová
Ingredience:
| Suroviny na 6 porcí: | |
|---|---|
| 1,2 kg | brambor |
| 50 g | rozpuštěného másla |
| malá hrst bylinek (oregano, rozmarýn, tymián nebo směs provensálského koření) | |
| 250 ml | smetany na vaření |
| sůl | |
| pepř | |
| 70 g | sýru ementál, parmezán nebo třeba gruyere |
Postup:
Omyté brambory nakrájíme včetně slupky na tenké plánky cca 3 mm.
Vyložíme je do mírně vymazané formy na pečení, rovnoměrně posypeme bylinkami.
Poté zalijeme smetanou, do které jsme nastrouhali sýr, přidáme sůl a pepř.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi hodinu, dokud brambory nebudou křehké a propečené.
Energetická hodnota (1 porce): 303 kcal/1268 kJ