Bylinkové zapečené brambory

18. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Suroviny na 6 porcí:
1,2 kg brambor
50 g rozpuštěného másla
malá hrst bylinek (oregano, rozmarýn, tymián nebo směs provensálského koření)
250 ml smetany na vaření
sůl
pepř
70 g sýru ementál, parmezán nebo třeba gruyere

Postup:

Omyté brambory nakrájíme včetně slupky na tenké plánky cca 3 mm.

Vyložíme je do mírně vymazané formy na pečení, rovnoměrně posypeme bylinkami.

Poté zalijeme smetanou, do které jsme nastrouhali sýr, přidáme sůl a pepř.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi hodinu, dokud brambory nebudou křehké a propečené.

Energetická hodnota (1 porce): 303 kcal/1268 kJ

hlasování

0 (0)

Štítky:
brambory
bylinky
zelenina

Související články

Jehněčí špízky

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Příprava:Jehněčí maso umeleme. Bylinky a kopřivy nasekáme najemno. Česnek prolisujeme. Sýr rozdrobíme najemno. Žemli nakrájíme na větší…

Dýňový krém

 1 min.  |   24. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Dýni očistíme, vydlabeme a nakrájíme i se slupkou na větší kostky, vyrovnáme je na pečící papír, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, posypeme…

Kapustové závitky

 1 min.  |   15. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Kapustové listy spaříme horkou vodou a po okapání z nich odstraníme dřevnaté části.Mleté maso, posekané menší kapustové listy, nakrájenou…

Lilková pomazánka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Předehřejeme si troubu na 250°C. Slupku omytých lilků rovnoměrně ze všech stran propícháme vidličkou. Lilky osolíme, pokapeme olivovým olejem…
Postup: Připravíme si plech vyložený pečícím papírem, filety mořského vlka posolíme, opepříme a posypeme bylinkami, rybu pokapeme citrónovou…

Pomazánka z pečených paprik

 1 min.  |   11. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Papriky omyjeme, podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky cca 3×3 cm. Vy­skládáme slupkou vzhůru na plech vyložený…
Postup: Předehřejeme si troubu na 180 °CNastrouháme cuketu a tofu, cibuli krájíme nadrobno. Přidáme ostatní ingredience a promícháme. Ze směsi…

Krůtí perkelt

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup:Omytá rajčata u stopky několikrát nařízneme (do „hvězdičky“), vložíme na max. minutu do vroucí vody a rychle schladíme. Slupky oloupeme a…
Postup: Zelené fazolky dáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme (aby změkly, ale zůstaly křupavé) a vodu slijeme fazolky dáme rychle do misky s…

Grilovaná zelenina

 1 min.  |   17. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Mrkev oškrábeme a nakrájíme na šikmá kolečka cuketu nakrájíme také tak, papriku zbavenou semínek na větší kusy, cibuli na…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.