Dýňový krém
Ingredience:
Suroviny na 4 porce: | |
---|---|
dýně (Hokkaido, máslová nebo muškátová) | |
1 | větší cibule |
několik stroužků česneku | |
vývar | |
olej | |
tymián | |
pepř | |
sůl | |
zakysaná smetana | |
dýňová semínka |
Postup:
Dýni očistíme, vydlabeme a nakrájíme i se slupkou na větší kostky, vyrovnáme je na pečící papír, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem, přidáme na výseče nakrájenou oloupanou cibuli a pár stroužků česneku a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme, dokud dýně nezměkne.
Upečenou dýni i se zbytkem surovin dáme do hrnce, zalijeme vývarem, trochu provaříme, rozmixujeme do hladka a dochutíme solím, případně citronovou šťávou.
Na talíři polévku ozdobíme zakysanou smetanou a opraženými dýňovými semínky.
Energetická hodnota (1 porce): 193 kcal/807 kJ