Co je těhotenská cukrovka

Těhotenská cukrovka (gestační diabetes) je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie), která postihuje až 17 % těhotných žen. Projevovat se začíná nejčastěji ve druhé polovině těhotenství a samovolně končí po porodu. Pakliže se ani po uplynutí šestinedělí glykemie nestihne normalizovat, pravděpodobně se jedná o jiný typ diabetu, který s těhotenstvím nesouvisí. V rámci prevence se u všech nastávajících maminek (s výjimkou těch, kterým již cukrovka byla diagnostikována) provádí dvoufázový screening, který zajistí ošetřující gynekolog a dále pacientku odesílá na diabetologii.

OGTT 

Takzvaný OGTT (orální glukózový toleranční test) je neinvazivní metoda, díky níž případné poruchy regulace glykemie snadno odhalíme. Standardně se provádí mezi 24.– 28. týdnem těhotenství, spočívá ve vypití 75 g hroznového cukru (glukózy) v čaji nebo ve vodě a dle následných krevních odběrů se testuje reakce organismu na tuto cukernou zátěž. Případné vyšší hladiny je nutné korigovat pomocí dietních opatření, která by žena měla dodržovat, protože neléčená těhotenská cukrovka má za následek mnoho komplikací nejen během porodu, ale i během vývoje plodu v děloze. Zároveň při vyšších hladinách glykemie je riziko nadváhy, obezity a s ní spojené projevy cukrovky 2. typu v pozdějších letech mnohonásobně vyšší.

Vyvážený jídelníček při těhotenské cukrovce

Základy vyváženého racionálního jídelníčku a přiměřená pohybová aktivita by měly být součástí životosprávy všech, nejen těhotných pacientek. Dieta při gestačním diabetu musí reflektovat potřeby energie nejen matky, ale i rostoucího dítěte. V žádném případě nesmí vést k hladovění a vynechávání jídel. Pro přesnou kontrolu je ze začátku diety nutné si připravované suroviny vážit na kuchyňské váze a mít představu o obsahu sacharidů v jednotlivých jídlech. Při nedodržování diabetické diety se zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu nejen u matky, ale zároveň je plod ohrožen poruchami vývoje a dalšími komplikacemi nejen při porodu. 

Nastavení diety u těhotenské cukrovky

Diabetická dieta se nejen u budoucích rodiček  nastavuje individuálně. Základními kritérii jsou BMI před těhotenstvím, fyzická aktivita, váhového přírůstku ženy a glykemické odezva. Při těhotenské cukrovce je vhodná pestrá racionální strava s ideálním trojpoměrem živin a s upřednostňováním čerstvých, kvalitních a minimálně zpracovaných potravin. Redukční diety v tomto období vhodné nejsou s ohledem na rostoucí plod a zvyšující se potřebu přijímané energie. Frekvence jídel je také čistě individuální záležitostí, nicméně doporučováno je 3–6 menších porcí denně s cílem udržet hladinu krevního cukru stabilně bez kolísání a nezatěžovat trávicí trakt velkým objemem jídla.

Obecné dietní rady při těhotenské cukrovce

  • Soustřeďte se na poctivou domácí stravu, vařte z čerstvých a kvalitních surovin.

  • Jezte pestře, střídejte druhy a mějte barevný talíř.

  • Čtěte pozorně etikety se složením potravin, kde jsou uvedeny hlavní živiny (pokud je obsaženo více než 5 g cukrů na 100 g výrobku, potravině se vyhněte).

  • Nahraďte obiloviny a přílohy celozrnnými variantami.

  • Volte dietnější technologickou úpravu jídel (dušení, restování, pečení v troubě nasucho) a vyhněte se smažení a grilování.

  • Stravování ve fastfoodech si na nějakou dobu odpusťte, jelikož přesné složení ani obsah cukrů v jídlech často nezjistíte.

  • Snažte se výrazně nesladit a vyhněte se umělým sladidlům a dia výrobkům, které pro těhotné vhodné nejsou.

  • Přidejte zeleninu (čerstvou, dušenou, restovanou, pečenou) ke každému jídlu.

Co jíst při těhotenské cukrovce?

SACHARIDY (50–55 % DDD)

  • Omezte v jídelníčku sacharidy s vysokým glykemickým indexem (GI) a velkým zastoupením jednoduchých cukrů (doslazované potraviny, sladkosti, pekařské výrobky, müsli, džemy, džusy, pivo, pufované výrobky, polotovary). 
  • Sacharidové přílohy (těstoviny, rýže, mouka, knedlíky) bohaté na škrob a chudé na vlákninu (bílá pšeničná mouka, bílá rýže) nahraďte v rámci diety u těhotenské cukrovky celozrnnými variantami nebo luštěninou (těstoviny z čočky, cizrny, barevná rýže).
  • Pečivo volte celozrnné, vícezrnné a žitné (nedobarvované karamelem nebo sladem).
  • Ovoce konzumujte denně 1–2 kusy/hrsti, upřednostňujte méně sladké druhy (maliny, borůvky, jahody, ostružiny, vodní meloun, broskve), vyhněte se ovoci sušenému, kandovanému a doslazovanému.

TUKY (20–25 % DDD)

  • Preferujeme tuky v jejich přirozené formě, při přípravě pokrmů se vyhýbáme smažení, pečení a grilování s tukem, raději volíme dietní technologické postupy (dušení, pečení nasucho, restování).
  • Volit bychom měli spíše zdroje rostlinné (kvalitní rostlinné oleje, ořechy, semena, avokádo, luštěniny) i živočišné (tučné mořské i sladkovodní ryby, máslo, sádlo).
  • Nevhodné jsou průmyslově zpracované tuky (margaríny, ztužené a částečně ztužené tuky, rafinované oleje) a uzeniny, nejen pro jejich velký obsah soli.
  • Slané pochutiny (chipsy, solené tyčinky, krekry) také raději při těhotenské cukrovce nekonzumujte. 

BÍLKOVINY (20–25 % DDD)

  • Jsou u diety těhotenské cukrovky prakticky bez omezení, soustřeďte se na variabilitu. 
  • Preferujte bílkoviny živočišného původu s vysokou biologickou hodnotou (libové maso, vysokoprocentní šunka, mořské plody, ryby, vejce, mléčné výrobky, sýry), ale nebojte se i těch rostlinných (cizrna, čočka, fazole, pohanka, ořechy), ovšem konzumace sóji se v těhotenství nedoporučuje.
  • Vyvarujte se nekvalitních tučných uzenin, párků, paštik, šunkových pěn, pomazánek, které obsahují mnoho tuku, soli a aditiv.
  • Vhodná je kvalitní vysokoprocentní šunka (nad 92 % masa).
  • Z mléčných bílkovin volte nízkotučné neochucené varianty bez přidaného cukru.

PITNÝ REŽIM 

  • Z nápojů upřednostňujte čistou vodu (možno ochutit citronem, mátou, limetkou, lyofilizovaným ovocem).  
  • Vhodné jsou neslazené ovocné a bylinné čaje (kopřiva, šípek, fenykl, kontryhel, meduňka, máta, řebříček), naopak se nedoporučuje pití černých a zelených čajů pro velký obsah kofeinu a v těhotenství se vyvarujte výluhů z šalvěje, rozmarýnu, zázvoru, skořice, kozlíku či petržele.
  • Konzumovat alkohol škodí i v malém množství, je toxický nejen pro vás, ale i pro vaše miminko.


Pravidla pro sestavení jídelníčku při těhotenské cukrovce

A. SNÍDANĚ 

  • maximálně 30 g sacharidů; ráno je hladina těhotenských hormonů nejvyšší, a proto je náročné udržet glykemii v normě právě po snídani,

  • u některých žen mohou být problematické mléčné výrobky s přirozeným obsahem laktózy (mléko, tvaroh, jogurt, pomazánkové máslo), zkuste zvolit bezlaktózovou variantu nebo zakysané mléčné výrobky,

  • u diety při těhotenské cukrovky vynechejte kupované müsli, slazené cereálie, buchty, croissanty a jiné sladké pečivo, instantní kaše, mléčné rýže a ochucené,

  • vhodnou snídaní je např.: 

    • 1 ks celozrnné kaiserky + 3 plátky vysokoprocentní kuřecí šunky + hummus + cherry rajčátka

    • 2 krajíce žitného chleba + vejce natvrdo + máslo + salátová okurka

    • nízkotučný sýr nebo domácí pomazánka (tvarohová, tuňáková) a kousek čerstvé zeleniny 

    • snídat lze i polévku zahuštěnou zeleninou (ne z pytlíku), nudle do polévky však raději odvažte a nepřehánějte to s nimi

    • domácí granola (vločky, oříšky, trocha ovoce) + bílý nízkotučný jogurt + hrst borůvek

B. DOPOLEDNÍ A ODPOLEDNÍ SVAČINA

  • lze i vynechat, pakliže nepociťujete hlad, nebo může být bezsacharidová,

  • 20–25 g sacharidů,

  • ovoce (1/2 středního kusu) + 150 g mléčného výrobku (bílý neochucený jogurt, zákys, kefír, tvaroh) + 10 ks nesolených, nepražených kešu ořechů, 

  • 2–3 plátky nízkotučného sýra (30% eidam, olomoucké tvarůžky, kozí sýr) nebo šunky,

  • v rámci diety při těhotenské cukrovky si občas  můžete dovolit i kousek domácí štrúdlu, palačinky nebo buchty s tvarohem, kefírem, nízkotučnou zakysanou smetanou a čerstvým ovocem. 

C. OBĚD A VEČEŘE 

  • max. 50 g sacharidů, 

  • součástí by měla být vždy zelenina, 

  • porci sacharidů je vhodné rozdělit mezi tradiční přílohu a zeleninu, případně zcela nahradit zeleninou, 

  • libové maso (krůtí, vepřové, hovězí, kuřecí), mořské plody nebo ryba + zelenina (čerstvá, dušená, pečená, restovaná) + sacharidová příloha (rýže, těstoviny, brambory, kuskus, bulgur, batáty, aj.),  

  • u polévky nutno počítat s cca 10–15 g sacharidů na obvyklou porci; vhodné jsou spíše masové vývary nebo zeleninové polévky nezahuštěné moukou, 

  • při těhotenské cukrovce jsou problematická česká jídla s omáčkou a knedlíky, jejich konzumaci si dopřejte opravdu svátečně; tolerovaná porce z hlediska množství sacharidů: 2 houskové nebo 3 bramborové knedlíky + 1–2 polévkové lžíce nedoslazované omáčky,

  • zelí nesmí být přislazované (pozor na kupované sterilované zelí, obsahuje přidaný cukr).

D. DRUHÁ VEČEŘE

  • je malá svačinka cca hodinu před spaním, 

  • vhodné je lehce stravitelné jídlo složené převážně z bílkovin a 20 g sacharidů,

  • tuky pro jejich dlouhé trávení před spánkem vytěsňujeme.


Vzorový jídelníček při dietě při těhotenské cukrovce

snídaně: 

  • 1 ks celozrnné kaiserky
  • 3 plátky vepřové šunky (96 % masa)
  • tenká vrstva másla
  • cherry rajčata

svačina:

  • hrst mraženého lesního ovoce
  • 150 g bílého nízkotučného jogurtu
  • 10 ks kešu ořechů nesolených, nepražených

oběd: 

  • 150 g libového hovězího dušeného masa
  • 50 g dušené mrkve
  • 75 g hnědé rýže natural 

svačina:

  • 2 plátky žitného chleba
  • 1 ks vejce vařeného natvrdo
  • 2 plátky 30% eidamu
  • 50 g okurky

večeře:

  • 200 g pečeného filetu z lososa
  • 150 g brambor pečených v troubě na pečicím papíru
  • salát z čerstvé zeleniny (rukola, červená paprika, jarní cibulka, kapka olivového oleje, citron)
  • 10 g hummusu
  • 10 g balkánského sýra

druhá večeře: 

  • 50 g polotučného tvarohu
  • 1 ks broskve

Karolína Vašků, nutriční terapeutka

Související články