Jehněčí špízky
Ingredience:
Na 4 porce potřebujeme: | |
---|---|
400 g | jehněčího masa |
1,5 | žemle |
0,5 dl | mléka |
1 | vejce |
2 | stroužky česneku |
hrst | směsi petrželky, máty a kopřiv |
kůru z poloviny citronu | |
80 g | sýra feta |
sůl, pepř | |
2 lžíce | řepkového oleje na plech |
Příprava:
Jehněčí maso umeleme.
Bylinky a kopřivy nasekáme najemno. Česnek prolisujeme.
Sýr rozdrobíme najemno. Žemli nakrájíme na větší kostky.
Do mísy dáme žemli a pokapeme mlékem. Přidáme maso, vejce a zbytek surovin a vymícháme.
Vytvarujeme kuličky o průměru cca 3 cm a opatrně napichujeme na špejle.
Pokládáme na plech/pekáček vyložený pečicím papírem a pokapaný řepkovým olejem.
Vkládáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě cca 170 stupňů Celsia 15–20 minut. V průběhu pečení obracíme.
Podávat můžeme s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami. Hodí se i rozvar z ovoce (např. rybízu, brusinek), bylinkami ochucený jogurt nebo zakysaná smetana, klidně i zeleninový salát.
Nutriční (výživové) hodnoty 1 porce
Energie (kJ/kcal) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | z toho SFA* (g) | Sacharidy (g) | z toho cukry (g) | Sůl (g) |
2541/607 | 33 | 25 | 9 | 13 | 4 | 1,7 |
*SFA = nasycené mastné kyseliny