Jehněčí špízky

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Na 4 porce potřebujeme:
400 g jehněčího masa
1,5 žemle
0,5 dl mléka
1 vejce
2 stroužky česneku
hrst směsi petrželky, máty a kopřiv
kůru z poloviny citronu
80 g sýra feta
sůl, pepř
2 lžíce řepkového oleje na plech

Příprava:

Jehněčí maso umeleme. 

Bylinky a kopřivy nasekáme najemno. Česnek prolisujeme. 

Sýr rozdrobíme najemno. Žemli nakrájíme na větší kostky. 

Do mísy dáme žemli a pokapeme mlékem. Přidáme maso, vejce a zbytek surovin a vymícháme. 

Vytvarujeme kuličky o průměru cca 3 cm a opatrně napichujeme na špejle. 

Pokládáme na plech/pekáček vyložený pečicím papírem a pokapaný řepkovým olejem. 

Vkládáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě cca 170 stupňů Celsia 15–20 minut. V průběhu pečení obracíme.


Podávat můžeme s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami. Hodí se i rozvar z ovoce (např. rybízu, brusinek), bylinkami ochucený jogurt nebo zakysaná smetana, klidně i zeleninový salát.


Nutriční (výživové) hodnoty 1 porce

Energie

 (kJ/kcal)

Bílkoviny 

(g)

Tuky 

(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Sůl 

(g)

2541/607

33

25

9

13

4

1,7

*SFA = nasycené mastné kyseliny

hlasování

0 (0)

Štítky:
bylinky
jehněčí
kopřivy
mleté maso
špíz
velikonoční recepty

Související články

Velikonoční kopřivová polévka

 1 min.  |   7. 4. 2022  |   redakce
Postup: Mladé kopřivové listy omyjeme, necháme okapat a nasekáme najemno. Dáme do hrnce, zalijeme asi 100 ml zeleninového vývaru a necháme krátce…

Kopřivový „špenát“

5. 4. 2022  |   redakce
Postup:Lístky kopřiv důkladně omyjeme, posekáme nadrobno. Na tuku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku (cibuli), přidáme nadrobno nakrájený…
Postup: Omyté brambory nakrájíme včetně slupky na tenké plánky cca 3 mm.Vyložíme je do mírně vymazané formy na pečení, rovnoměrně posypeme…

Jarní fritáta

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V osolené vodě krátce povaříme brambůrky. Musí zůstat polotvrdé. Zeleninu očistíme a nakrájíme, cuketu na kolečka, chřest na kousky,…

Velikonoční nádivka

 1 min.  |   7. 4. 2022  |   redakce
Postup:Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. V míse smícháme na kostičky nakrájené a na pánvi orestované vařené uzené maso,…

Kapustové závitky

 1 min.  |   15. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Kapustové listy spaříme horkou vodou a po okapání z nich odstraníme dřevnaté části.Mleté maso, posekané menší kapustové listy, nakrájenou…

Kopřivová pomazánka

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Příprava: Kopřivy krátce spaříme vroucí vodou, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo, česnek prolisujeme. Do…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.