Jednoduché penne se špenátem a lososem
Ingredience:
Na 4 porce: | |
---|---|
400 g | syrových těstovin |
2 lžíce | olivového oleje |
1 | malou jarní cibulku |
2 | stroužky česneku |
100 g | baby špenátu |
250 ml | smetany s vyšším procentem tuku |
50 ml | bílého vína |
400 g | lososa – filet |
sůl, bílý pepř | |
šťávu z poloviny citrónu |
Postup:
Těstoviny dáme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus (dle informací na obalu).
Na pánvi rozehřejme tuk a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Zalijeme smetanou, přidáme prolisovaný česnek, víno a propláchnuté lístky špenátu (můžeme použít i mražený). Mírně osolíme a opepříme a přivedeme k varu.
Přidáme na kostičky nakrájeného lososa, kterého jsme předem zbavili kůže, a krátce povaříme (ne dlouho, aby se losos nevysušil).
Dochutíme citrónovou šťávou a dle potřeby solí a pepřem.
Přidáme uvařené a scezené těstoviny a společně promícháme.
Tip: Pokud nechceme použít alkohol, můžeme dát místo vína dvě lžíce vinného octa. Omáčka lépe „obalí“ těstoviny, pokud je nebudeme po uvaření proplachovat, ale pouze scedíme.
Nutriční (výživové) hodnoty na 1 porci
Energie | Bílkoviny | Tuky | z toho SFA* (g) | Sacharidy (g) | z toho cukry (g) | Sůl |
3292/787 | 35 | 37 | 16 | 77 | 2 | 2,1 |
*SFA = nasycené mastné kyseliny