Jednoduché penne se špenátem a lososem

 1 min.  |   29. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Na 4 porce:
400 g syrových těstovin
2 lžíce olivového oleje
1 malou jarní cibulku
2 stroužky česneku
100 g baby špenátu
250 ml smetany s vyšším procentem tuku
50 ml bílého vína
400 g lososa – filet
sůl, bílý pepř
šťávu z poloviny citrónu

Postup:

Těstoviny dáme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus (dle informací na obalu).

Na pánvi rozehřejme tuk a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Zalijeme smetanou, přidáme prolisovaný česnek, víno a propláchnuté lístky špenátu (můžeme použít i mražený). Mírně osolíme a opepříme a přivedeme k varu.

Přidáme na kostičky nakrájeného lososa, kterého jsme předem zbavili kůže, a krátce povaříme (ne dlouho, aby se losos nevysušil).

Dochutíme citrónovou šťávou a dle potřeby solí a pepřem.

Přidáme uvařené a scezené těstoviny a společně promícháme.

Tip: Pokud nechceme použít alkohol, můžeme dát místo vína dvě lžíce vinného octa. Omáčka lépe „obalí“ těstoviny, pokud je nebudeme po uvaření proplachovat, ale pouze scedíme.


Nutriční (výživové) hodnoty na 1 porci

Energie
(kJ/kcal)

Bílkoviny
(g)

Tuky 
(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Sůl 
(g)

3292/787

35

37

16

77

2

2,1

*SFA = nasycené mastné kyseliny



hlasování

0 (0)

Štítky:
jednoduché
losos
penne
špenát
těstoviny

Související články
Postup: Tortilu potřeme lučinou a poklademe kousky uzeného lososa, ledového salátu a kopru, pevně zavineme a necháme v lednici odležet, potom…

Špenátovo-cuketová polévka

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V hrnci na oleji orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme oloupaný a překrájený česnek, pár snítek tymiánu a společně ještě krátce orestujeme.…
Postup:Vejce důkladně rozšleháme s trochou mléka, osolíme a vlijeme na předehřátou lehce vymaštěnou pánev. Snížíme teplotu a pomalu vařečkou směrem od…
Postup: Kuřecí prsa nožem ze strany nařízneme, aby v nich vznikla kapsa. Špenátové listy si nasekáme a smícháme s nastrouhaným parmezánem a…
Postup: Zelené fazolky dáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme (aby změkly, ale zůstaly křupavé) a vodu slijeme fazolky dáme rychle do misky s…

Kopřivový „špenát“

5. 4. 2022  |   redakce
Postup:Lístky kopřiv důkladně omyjeme, posekáme nadrobno. Na tuku orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku (cibuli), přidáme nadrobno nakrájený…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.