Svačit, nebo nesvačit?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Garant: Věra Boháčová


Na otázku, zda je dobré svačit, nebo naopak raději nesvačit (tedy nepřidávat k hlavním jídlům dne další navíc), není jediná správná odpověď.

Ve stravě se vyplácí pravidelnost a rozložení přijaté energie z ní do menších častějších dávek. Optimální je jíst po cca 2,5–3 hodinách, jídlo rozložit tak, aby pauzy mezi jednotlivými nebyly delší než 4 hodiny.

Při delších pauzách stačíme více vyhládnout a následné jídlo musí být často větší (s větším množstvím energie), aby nás porce uspokojila. A když jsme více vyhládlí, také jíme rychle a snadněji se přejíme, protože žaludek potřebuje čas (asi 20 minut) k tomu, aby vysílal signály, že se plní, a k přejedení tak nedošlo. A ruku na srdce, kolik a jak rychle toho jsme schopni sníst, když máme velký hlad? Aby k tomu nedošlo, svačiny se mezi hlavními jídly dne hodí. Zároveň mohou zabránit konzumaci méně vhodných potravin a nápojů (chutě s hladem dohromady se ovládají daleko hůře). Pokud tedy máme více než 4 hodiny rozestup mezi jednotlivými hlavními jídly dne (snídaněobědvečeře), je dobré si alespoň malou svačinu dát. Jednoznačnější je to mezi obědem a večeří, kdy je pauza mezi jídly dlouhá téměř vždy.

Dopolední svačiny se řídí do značné míry tím, kdy vstáváme a snídáme. Pokud je to hodně brzy, může být do oběda poměrně dlouhá doba a pak se vyplatí svačinu si dát. Jestliže má někdo to štěstí, že může vstávat později, a tedy později i snídá, a zároveň obědvá ve standardním čase, svačina není nezbytná. Kde bychom ale měli na dopolední svačině trvat, je u dětí. Dopolední svačina u dětí zajišťuje potřebnou energii na důležité aktivity, ať už mluvíme o dětech předškolního, nebo školního věku, u nichž svačina zajišťuje i lepší soustředění na výuku. Ne nadarmo je v rámci školních rozvrhů naplánována kolem 9.30–10.00 hodin velká přestávka určená právě na svačinu.

Neexistuje ani jedna správná odpověď na otázku, jak by měla správná svačina vypadat. Liší se podle situace.

U dopoledních svačin dětí bychom měli jednoznačně dbát na jejich vyváženost, tedy aby svačina poskytovala nejen potřebnou energii, ale byla také správně vyvážená. Ideálně aby obsahovala důležité zdroje sacharidů (např. pečivo, chléb, müsli apod.), bílkovin (např. šunka, vejce, sýr, pomazánka aj.), trochu tuku a doplněna byla ovocem či zeleninou (více ke školním svačinám se můžete dočíst v článku, který je celý věnován právě jim: Svačiny pro školáky). Stejně tak můžeme postupovat i při skládání svačiny pro dospělé. Někdy ale stačí, aby svačiny vhodně doplnily hlavní jídla, a byla tak zachována co největší pestrost v rámci celodenního jídelníčku. Svačina je také důležitá vždy před pohybovou aktivitou (ideálně několik desítek minut předem).

Svačiny mohou být připraveny jak naslano, tak nasladko, přizpůsobují se dennímu režimu, zdravotnímu stavu, ale klidně i chuťovým preferencím.

Věra Boháčová, DiS.

Související články
Někdy nebývá úplně jednoduché vybrat si z nabídky vhodné jídlo, zejména pokud musíme respektovat zásady stravy při zdravotních obtížích.

Svačiny pro školáky

 6 min.  |   1. 9. 2021  |   Věra Boháčová
Začátek školního roku je tady a s ním i tradiční úkol rodičů – připravovat dětem svačiny.

Význam zdravé snídaně

 6 min.  |   25. 10. 2022  |   Věra Boháčová
O tom, že je dobré či důležité snídat, se stále mluví, píše. A je to pravda. Proč tomu tak je? Důvodů je hned několik.
Udělat si pauzu na oběd může být zpestřením pracovního dne a je přitom vhodné zaměřit se na správný výběr jídla.

Jak si doma správně měřit krevní tlak?

 4 min.  |   23. 4. 2024  |   redakce
Dnes už je docela běžné měřit si krevní tlak doma – obchody nabízejí velký výběr tlakoměrů (tonometrů).
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Pozdní komplikace může být i prvním projevem diabetu 2. typu, který není delší dobu rozpoznán a léčen.

Nejčastější otázky diabetiků 3. část (komplikace)

 13 min.  |   18. 8. 2022  |   redakce
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a jejím komplikacím.
Cílem je prevence diabetických komplikací a zlepšení kvality života.
Především vysoký krevní tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, stejně jako nadváha a obezita.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.