Špenátovo-cuketová polévka
Ingredience:
3 | šalotky |
2 stroužky | česneku |
lžíce | oleje |
2 | střední mladé cukety |
200 g | balení mladého špenátu |
250 ml | smetany na vaření |
vývar podle potřeby | |
brambora na zahuštění | |
sůl | |
pepř | |
bylinky (medvědí česnek, pažitka, tymián) |
Postup:
V hrnci na oleji orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme oloupaný a překrájený česnek, pár snítek tymiánu a společně ještě krátce orestujeme. Nesmí ztmavnout.
Přidáme opraný špenát, cuketu pokrájenou na větší kostky a vývar nebo vodu, sůl a pepř.
Pro zahuštění můžeme do polévky přidat nastrouhanou bramboru.
Vše provaříme do měkka, přidáme smetanu a rozmixujeme. Do hotové polévky přidáme sekané čerstvé bylinky medvědí česnek, pažitka). Podávat můžeme s nasucho opečenými chlebovými tousty.
Energetická hodnota: 845 kcal/3535 kJ