Vhodnější varianty potravin v rámci potravinových skupin

 1 min.  |   6. 4. 2021  |   Garant: Věra Boháčová


Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná. Z jídelníčku není třeba žádnou skupinu potravin zcela vylučovat, a ani to není žádoucí, protože pak snadno dochází k nevyváženosti jídelníčku a chybění důležitých látek. Jde však o důsledný výběr potravin v rámci skupiny (roli hraje také množství, frekvence a zpracování), ať už se jedná např. o sýry, mastné výrobky, maso, zelenina a výrobky z ní, přílohy, ale třeba i sladkosti. Pozitivní je, že v rámci jednotlivých skupin potravin, můžeme vždy najít k méně vhodné variantě pro dietu výživově výhodnější. Stejné je to i s pokrmy. Oblíbená jídla, která nejsou zrovna vzorem výživových doporučení, lze vždy připravit tak, aby dietě vyhovovala. Pouze výjimečně dojde k tomu, že za oblíbenou potravinu či pokrm není možné najít výhodnější nebo akceptovatelnou variantu. Pak přichází jednoduchá zásada. Snížit zkonzumované množství takové potraviny či pokrmu nebo snížit frekvenci konzumace. V tabulce najdete ukázku toho, jak je možné jednoduchými záměnami dosáhnout snížení množství tuku a rizikových nasycených mastných kyselin v jídelníčku.


hlasování

0 (0)

Štítky:
dieta
dyslipidemie
jídelníček
strava
zdravá strava

Související články
Většina diabetiků potřebuje stravu, která obsahuje přibližně 250 gramů sacharidů, 80 gramů tuků, 95 gramů bílkovin (tedy 2100 kcal/den).Jednoduchý…
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Přerušované hladovění (intermittent fasting) či redukce času určeného na konzumaci stravy je aktuálně velmi populárním stylem stravování.
Jaká jsou dietní doporučení při dyslipidemiích?
V rámci dodržování každé diety, a ta při dyslipidémiích není výjimkou, je velmi důležitý výběr potravin.
V prvním díle o "bílých jedech" jsme řešili sůl, teď přichází na řadu další.
Udělat si pauzu na oběd může být zpestřením pracovního dne a je přitom vhodné zaměřit se na správný výběr jídla.

Představení bezlepkové diety

 10 min.  |   28. 12. 2021  |   Věra Boháčová
Intolerance lepku může být podmíněna buď imunitními nebo neimunitními mechanismy. Součástí léčby těchto onemocnění je dodržování bezlepkové diety.

Dietní grilování?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.

Rámcové jídelníčky pro diabetiky

18. 2. 2020  |   redakce
Diabetická dieta je základem léčby cukrovky, protože právě vhodnou stravou můžeme ovlivnit svůj celkový zdravotní stav.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.