Vhodnější varianty potravin v rámci potravinových skupin

 1 min.  |   6. 4. 2021  |   Garant: Věra Boháčová


Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná. Z jídelníčku není třeba žádnou skupinu potravin zcela vylučovat, a ani to není žádoucí, protože pak snadno dochází k nevyváženosti jídelníčku a chybění důležitých látek. Jde však o důsledný výběr potravin v rámci skupiny (roli hraje také množství, frekvence a zpracování), ať už se jedná např. o sýry, mastné výrobky, maso, zelenina a výrobky z ní, přílohy, ale třeba i sladkosti. Pozitivní je, že v rámci jednotlivých skupin potravin, můžeme vždy najít k méně vhodné variantě pro dietu výživově výhodnější. Stejné je to i s pokrmy. Oblíbená jídla, která nejsou zrovna vzorem výživových doporučení, lze vždy připravit tak, aby dietě vyhovovala. Pouze výjimečně dojde k tomu, že za oblíbenou potravinu či pokrm není možné najít výhodnější nebo akceptovatelnou variantu. Pak přichází jednoduchá zásada. Snížit zkonzumované množství takové potraviny či pokrmu nebo snížit frekvenci konzumace. V tabulce najdete ukázku toho, jak je možné jednoduchými záměnami dosáhnout snížení množství tuku a rizikových nasycených mastných kyselin v jídelníčku.


hlasování

0 (0)

Štítky:
dieta
dyslipidemie
jídelníček
strava
zdravá strava

Související články
Jaká jsou dietní doporučení při dyslipidemiích?
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Módní diety: Raw strava

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Raw strava je způsob stravování omezující tepelnou úpravu na 42–47 stupňů Celsia. Dle jejích zastánců se v důsledku vyšších teplot stává z „živé“ stravy „mrtvá“.
Jako diabetik se nemusíte děsit úpravy dosavadního způsobu stravování, ani trvalého dodržení správného způsobu stravování. Co je důležité?

Dietní grilování?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.
Rozhodně zpozorněte a neberte věci na lehkou váhu. Podstatné je, že vždy se dá něco dělat.
Zdravé stravování neznamená totéž co dieta. Pokud si nejste jisti s výběrem, pomůže Vám naše desatero.
V prvním díle o "bílých jedech" jsme řešili sůl, teď přichází na řadu další.
V rámci dodržování každé diety, a ta při dyslipidémiích není výjimkou, je velmi důležitý výběr potravin.
Udělat si pauzu na oběd může být zpestřením pracovního dne a je přitom vhodné zaměřit se na správný výběr jídla.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.