O tom, že je dobré či důležité snídat, se stále mluví, píše. A je to pravda. Proč tomu tak je? Důvodů je hned několik.

Proč snídat? 

  • Snídaní „startujeme“ nový den 

Přesně tak to hlásá i řada reklam na potraviny, které se tradičně podávají právě k zdravé snídani, a v tomto případě vědí, o čem mluví. Po nočním lačnění (což bychom opravdu měli – v noci spát, a ne jíst) je třeba doplnit energii a také důležité tekutiny. Správná senídaně nám dodává energii na začátek nového dne, a to se hodí, ať už nás čeká činnost fyzická, nebo mentální. I pohoda po zdravé snídani se počítá.

  • Snídaně pomáhá zabránit přejídání 

Když začneme snídaní (a pokračujeme dál ve stravování v pravidelných intervalech), do následujícího jídla nevyhládneme tolik, jako kdybychom nesnídali. K dalšímu jídlu nám stačí úplně normální porce. Jsme-li vyhládlí, jíme často více a rychleji. To má za následek větší šanci k přejedení. Zakládáme si tak nejen na trávicí obtíže, ale také na nadměrný přísun energie.

  • Snídaně pomáhá hubnout 

Právě pravidelnou stravou začínající zdravou snídaní se náš organismus učí s energií hospodařit a nemá takovou potřebu „energii šetřit na horší časy“ v podobě tuku. I samotné přejídání, jak je popsáno v předešlém bodě, hubnutí opravdu nepomáhá.

Kdy snídat?      

Snídani bychom si měli dát přibližně za půl hodiny až hodinu po probuzení. Je to ale individuální, každý z nás má probouzení jinak rychlé a je dobré nezačít jíst v polospánku. Snídani je fajn trochu plánovat. Respektive počítat s časem na ni. Asi není pro každého z nás reálné ve všední dny, kdy toho potřebujeme ráno docela dost zvládnout, nařizovat si budíka o půl hodiny dříve jen kvůli zdravé snídani. I když jsou i tací, kteří to tak dělají. Ale mít čas se najíst v klidu je důležité. Někteří se snídani brání s tím, že se jim ráno při jídle dělá špatně a snídat nemohou. Řada z nich je ale v ranním shonu docela dost ve stresu a za situace, kdy je potřeba umýt se, obléknout, přichystat se do práce, případně vypravit děti nebo dojít se psem, a to vše zvládnout za pár desítek minut, se není čemu divit. Je dobré nastavit si snídani (a její přípravu) tak, aby se nám do ranních činností vešla, možností a způsobů je na výběr hodně.

Co na snídaně? 

Složení vyvážené snídaně ovlivňuje řada faktorů – od chuti přes individuální režim, naše možnosti až po zohlednění aktuálního zdravotního stavu. Ať už naše snídaňové stravování ovlivňuje cokoli, je dobré dodržet určitá pravidla složení: tekutiny, zdroj energie, vyváženost, nasycení. A je jedno, jestli mluvíme o snídani naslano, nebo nasladko.

Důležitost tekutin při snídani 

Tekutiny ke každé zdravé snídani patří. Je třeba je po noci doplnit. Veškeré procesy látkové výměny se v těle odehrávají ve vodném prostředí, tekutiny nezbytně potřebujeme už od rána. Denní dávka tekutin by měla být minimálně několik decilitrů. Pokud ale například spíme v místnosti, kde je suchý vzduch, je v noci velké teplo anebo třeba spíme s otevřenou pusou, budeme ráno potřebovat tekutin i více. Hodí se čaj, voda, minerálky, ředěné ovocné či zeleninové šťávy, bílá káva. Příznivci klasické kávy si ji nemusejí k snídani odpírat, jen je třeba myslet na přísun i jiných tekutin.

Sacharidy ve snídani jako zdroj energie 

Nejdůležitějším zdrojem energie jsou pro náš organismus sacharidy. Jsou jednou ze základních živin a jejich zdrojem jsou zejména běžně používané přílohy (brambory, rýže, těstoviny apod.), pečivo, luštěniny, obiloviny (cereálie). Pro zdravou snídani jsou asi nejlépe použitelné pečivo a obiloviny. Zdroj sacharidů by v každé snídani měl být. Ale neměly bychom tyto potraviny jíst k snídani samotné. Dodají nám sice energii, a to poměrně rychle, ale ta se také poměrně rychle využije a v tu chvíli cítíme pocit hladu (souvisí to s glykemickým indexem potravin). Výhodné je vybírat celozrnné varianty, které (kromě vitaminů a minerálních látek) mají také vyšší obsah vlákniny, díky níž se takové potraviny netráví tak rychle. Pocit zasycení ale prodloužíme tím, že sacharidovou potravinu doplníme potravinou s obsahem bílkovin, přidat můžeme i trochu tuku.      

Bílkoviny vám pomohou s delším pocitem sytosti 

Do vyvážené snídaně patří i zdroj bílkovin. Živina, která je důležitým stavebním materiálem, zvyšuje tzv. biologickou hodnotu snídaně a v neposlední řadě pomáhá k delšímu zasycení. Dobrým zdrojem bílkovin jsou mléko a mléčné výrobky, vejce, maso, luštěniny. Ve zdravé snídani se mohou objevovat v nepřeberných variacích.

Význam tuků ve vyvážené a zdravé snídani 

I tuk může být součástí snídaně. Je také jednou ze základních živin důležitých pro naše zdraví, i díky němu se po jídle prodlužuje pocit zasycení. A také je nositelem příjemné chuti. V každé snídani ale nutně být nemusí, často ho najdeme i více či méně v pečivu i zmiňovaných bílkovinných potravinách; když už doplňujeme, měl by to být tuk vhodného složení.

V žádné zdravé snídani by neměla chybět zelenina, případně ovoce. Je zdrojem vitaminů, minerálních látek, a vlákniny a také pomáhá k delšímu pocitu nasycení.

Jak jednotlivé „komponenty“ snídaně poskládáme, záleží už čistě na nás.

Více o snídaních a dietě si přečtete v článku Snídaně a dieta.

Věra Boháčová, DiS.

Související články