V rámci dodržování každé diety, a ta při dyslipidémiích není výjimkou, je velmi důležitý výběr potravin. V každé skupině potravin najdeme ty, které jsou pro dietu naprosto bezproblémové, a pak takové, kterým bychom se měli při dodržování diety raději vyhýbat. Téměř v každé skupině najdeme i potraviny, které jíme-li je nepravidelně, tedy občas, také nevadí. V neposlední řadě záleží také na zkonzumovaném množství nebo frekvenci konzumace. Potraviny je navíc třeba v rámci diety vybírat tak, aby byla zároveň dodržena pestrost jídelníčku a žádná z důležitých skupin potravin nebyla opomíjena – zdroje kvalitních bílkovin (maso, mléko, mléčné výrobky, vejce, případně luštěniny), přílohy, pečivo a další výrobky z obilovin, nápoje, ovoce a zelenina. Velice důležitou skupinou jsou tuky. Zejména jejich výběr (a často i množství) je v dietě zásadní. Obezřetnost je na místě také v případě cukru a potravin cukr obsahujících.

Samotný výběr potravin však sledovat nestačí. Velký důraz na výběr potravin rámci jednotlivých skupin by neměl zastínit důležitost pestrosti jídelníčku. Ta je, i při dietě, velice důležitá. Je totiž potřeba, aby strava zajištovala tělu dostatek důležitých látek pro jeho správné fungování, a to bez pestrosti prostě nelze.

U potravin pak sehrává roli také jejich zpracování, tedy, jak je upravíme ke konzumaci. Můžete se tedy stát, že potravina se stane při dietě méně vhodnou, když ji nevhodně zpracujeme, anebo už nevhodně zpracovanou vybereme. Například čerstvá zelenina je naprosto v pořádku, vhodná ke každodenní konzumaci, smažené solené zeleninové chipsy (také zelenina), jsou naprosto nevhodné. Vejce můžeme zařadit mezi bezproblémové potraviny, ale když je usmažíme na slanině (másle nebo sádle), rázem se dostávají do potravin velmi problematických.

Ale správným výběrem potravin vše začíná, a proto je důležité mu věnovat pozornost. Tabulka s přehledem vhodných, méně vhodných a nevhodných potravin může být při dodržování diety vítaným pomocníkem. V rámci jednotlivých skupin potravin se snažte vybírat co nejvíce těch, které jsou označeny zeleně, pouze občas jíst ty žlutě označené a potraviny označené červeně se snažte jíst co nejméně. Pokud vás trápí kromě dyslipidémie i další zdravotní problémy či onemocnění, poraďte se s výběrem potravin a dietou celkově s nutričním terapeutem.

Související články