Dbejte na výběr potravin a jejich zpracování!

 2 min.  |   8. 4. 2021  |   Garant: Věra Boháčová


V rámci dodržování každé diety, a ta při dyslipidémiích není výjimkou, je velmi důležitý výběr potravin. V každé skupině potravin najdeme ty, které jsou pro dietu naprosto bezproblémové, a pak takové, kterým bychom se měli při dodržování diety raději vyhýbat. Téměř v každé skupině najdeme i potraviny, které jíme-li je nepravidelně, tedy občas, také nevadí. V neposlední řadě záleží také na zkonzumovaném množství nebo frekvenci konzumace. Potraviny je navíc třeba v rámci diety vybírat tak, aby byla zároveň dodržena pestrost jídelníčku a žádná z důležitých skupin potravin nebyla opomíjena – zdroje kvalitních bílkovin (maso, mléko, mléčné výrobky, vejce, případně luštěniny), přílohy, pečivo a další výrobky z obilovin, nápoje, ovoce a zelenina. Velice důležitou skupinou jsou tuky. Zejména jejich výběr (a často i množství) je v dietě zásadní. Obezřetnost je na místě také v případě cukru a potravin cukr obsahujících.

Samotný výběr potravin však sledovat nestačí. Velký důraz na výběr potravin rámci jednotlivých skupin by neměl zastínit důležitost pestrosti jídelníčku. Ta je, i při dietě, velice důležitá. Je totiž potřeba, aby strava zajištovala tělu dostatek důležitých látek pro jeho správné fungování, a to bez pestrosti prostě nelze.

U potravin pak sehrává roli také jejich zpracování, tedy, jak je upravíme ke konzumaci. Můžete se tedy stát, že potravina se stane při dietě méně vhodnou, když ji nevhodně zpracujeme, anebo už nevhodně zpracovanou vybereme. Například čerstvá zelenina je naprosto v pořádku, vhodná ke každodenní konzumaci, smažené solené zeleninové chipsy (také zelenina), jsou naprosto nevhodné. Vejce můžeme zařadit mezi bezproblémové potraviny, ale když je usmažíme na slanině (másle nebo sádle), rázem se dostávají do potravin velmi problematických.

Ale správným výběrem potravin vše začíná, a proto je důležité mu věnovat pozornost. Tabulka s přehledem vhodných, méně vhodných a nevhodných potravin může být při dodržování diety vítaným pomocníkem. V rámci jednotlivých skupin potravin se snažte vybírat co nejvíce těch, které jsou označeny zeleně, pouze občas jíst ty žlutě označené a potraviny označené červeně se snažte jíst co nejméně. Pokud vás trápí kromě dyslipidémie i další zdravotní problémy či onemocnění, poraďte se s výběrem potravin a dietou celkově s nutričním terapeutem.

hlasování

0 (0)

Štítky:
dieta
dyslipidemie
strava
stravování
výběr potravin
vyvážené stravování

Související články

Svačiny pro školáky

 6 min.  |   1. 9. 2021  |   Věra Boháčová
Začátek školního roku je tady a s ním i tradiční úkol rodičů – připravovat dětem svačiny.
Opravdu je večeře takovým zlem, že je ideální si ji raději nedat?

Dieta při akutní pankreatitidě

 10 min.  |   29. 7. 2022  |   Věra Boháčová
Pankreatitida je neinfekční onemocnění slinivky břišní, při jehož vzniku se může uplatňovat celá řada příčin, někdy i neznámých.
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.
Zvýšený cholesterol v krvi neboli dyslipidemie je metabolické onemocnění, které nebolí, ale o to je zrádnější a nebezpečnější.
Přerušované hladovění (intermittent fasting) či redukce času určeného na konzumaci stravy je aktuálně velmi populárním stylem stravování.

Módní diety: Vegetariánství

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánství je poměrně rozšířeným způsobem stravování a v rámci jeho dodržování můžeme pozorovat spíše vzrůstající trend.
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)
Složení stravy je důležitější než energetické výpočty. Víte, jaký způsob stravování je tou nejlepší prevencí srdečně-cévních onemocnění?
Jaká jsou dietní doporučení při dyslipidemiích?

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.