Na oběd do restaurace nebo kantýny s dietou

 9 min.  |   25. 11. 2022  |   Garant: Věra Boháčová


Pauza na oběd bývá vítaným zpestřením pracovního režimu/dne. A je vhodné si čas na oběd udělat. Je dobré jíst v klidu, alespoň při obědové pauze se oprostit od pracovních povinností a myšlenek, zkrátka vypnout. Dobře k tomu může posloužit firemní jídelna/kantýna nebo jiné zařízení mimo pracoviště. Někdy bývají návštěvy zařízení přímo součástí práce ve formě pracovních schůzek spojených s obědem. Tam sice od práce „nevypneme“, ale často se takové setkání nese v uvolněnějším duchu. Při pravidelných návštěvách kantýn a restaurací je dobré zaměřit se na správný výběr jídla.

Jak vybrat to správné jídlo při každé dietě? 

Někdy nebývá úplně jednoduché vybrat si z nabídky vhodné jídlo, zejména pokud musíme respektovat zásady stravy při zdravotních obtížích. Jestliže navíc nepatříme mezi milovníky kuchařského umění, těžko se vhodnost pokrmů v restauracích a kantýnách hodnotí. A vybírat z nabídky „dietních jídel“ (u níž často nenajdeme ani informace, které diety se to týká) není vždy nejvhodnějším řešením.

Pomoci může povinný seznam alergenů u každého jídla, ale pouze při alergii na potraviny a dietě, která je s ní spojena. U zdravotních potíží, jako jsou například zvýšená hladina cholesterolu v krvi, cukrovka, vysoký krevní tlak apod., údaje o alergenech nic neřeší. A přitom pravidelná návštěva kantýn a restaurací může velmi významně ovlivnit celkový jídelníček.

Základem je znalost své diety, správného režimu a výběru potravin a snaha respektovat tyto zásady i při stravování v zařízeních mimo domov.

Nabízíme jednoduchého pomocníka, který poradí s tím, jak pohlížet na pokrmy v restauracích a jídelnách v souvislosti s dietními omezeními (aniž byste je museli nahlas přiznávat), respektive na jaké pokrmy dávat pozor:

Při dyslipidemiích: 

Pokrmy z masa 

V rámci uvedených diet je důležitým vodítkem úprava masa, ale zejména jeho výběr. Je důležité vybírat přednostně masa libová. Nejčastěji je zmiňována drůbež, ale své vhodné místo mají i ostatní druhy masa (nehledě na to, že kachna také patří mezi drůbež, a k dietní stravě se tolik nehodí). Takže například ani vepřové maso nemusí být zcela tabu. Mezi jednotlivými druhy je totiž velký rozdíl. Zatímco kýta obsahuje jen cca 7 g tuku ve 100 g plátku, v krkovičce stejné gramáže už je to více než dvakrát tolik a v bůčku je to více než čtyřikrát tolik (29 g). K úpravě pečením se častěji používají masa tučnější, je dobré mít to na paměti (výhodou jsou jídelníčky, kde je uveden i druh masa). A když už netrefíte, řešením je viditelný tuk na talíři odkrojit.

Omáčky 

„Poctivé“ omáčky mohou ukrývat více tuku v podobě jíšky v základu a smetany, ať už na zjemnění, či zahuštění. Klasická „UHO“ (univerzální hnědá omáčka) se z tohoto pohledu jeví jako docela výhodná.

Smažené pokrmy

Smažení je úprava ve větším množstvím tuku (při fritování, jednom ze způsobu smažení, je potravina dokonce celá ponořena v tuku) a poměrně dost ho může ulpívat (a také ulpívá) i ve smažené potravině, ať už se jedná o základ pokrmu, nebo jeho přílohu. Při některých typech dyslipidemií tuky sice úzkostlivě omezovat nemusíte, ale pokud nemáte jistotu, že je při smažení použit vhodný tuk a dodržena všechna pravidla co nejbezpečnějšího smažení, jsou smažené pokrmy konzumované mimo domov obecně rizikovější. Takže vhodnější je přírodní úprava, tedy úprava bez smažení.

Při diabetu: 

Sladká jídla 

Při diabetu se obecně sladká jídla vůbec nehodí. Někdy je možné si akceptovatelnou variantu připravit, takovou by představovala například žemlovka z menšího množství celozrnného pečiva s větším množstvím jablek a s tvarohem, ale takové a jí podobné varianty sladkých jídel často na jídelníčcích nenajdete.

Omáčky 

Při cukrovce se omáčky moc nehodí nejen kvůli tuku a smetaně, ale také kvůli příloze. Omáčky potřebují „savou“ přílohu, rýže natural nebo celozrnné těstoviny uvařené na skus jsou fajn, ale často to bývají knedlíky, a ty už tak fajn nejsou, pokud z jejich porce nesníte jen část. Problémem bývá i absence zeleniny (pokud se nejedná o omáčku na zeleninovém základě nebo zeleninovou), která by měla být součástí každého jídla.

I při dietě spojené s cukrovkou  je dobré dbát na výběr masa a smaženým jídlům se raději vyhnout.

Při hypertenzi: 

Všechny výše uvedené rady jsou použitelné i dietě kvůli vysokému krevnímu tlaku. Pokud máte možnost vybrat si, kde se budete stravovat, zaměřte se na zařízení (třeba i na základě doporučení), kde vaří jídla ze základních surovin a je kladen důraz na jejich správné zpracování i dochucení. Sypké směsi a přespříliš polotovarů se kvůli častému vyššímu obsahu soli nehodí.

A i „nedietářům“ se vyplatí výběr jídla v restauracích a kantýnách nepodcenit. Oběd často znamená pouze pauzu v pracovním procesu, tedy ne konec pracovního dne. Jídlo by tak nemělo být příliš tučné, opulentní, vhodná jsou jídla svěží, v přírodní úpravě, s dostatkem zeleniny, s dostatečným pitným režimem bez přemíry alkoholu, abyste byli po jejich konzumaci ještě schopni pracovních výkonů a na pracovišti jste neusínali.

A co si tedy v restauraci či kantýně dát, abyste nenarušili svůj dietní režim při zmiňovaných onemocněních? Zkuste se držet jednoduchých zásad:

„Maso“, příloha, zelenina 

Dostatečně se najíst, abyste neměli brzy hlad a aby jídla bylo dost, může zajistit správně poskládaný talíř – třetina tvořená masem (nebo rybou, sýrem, vejcem, tofu aj., zkrátka potravinou bohatou na bílkoviny), třetina přílohou a třetina zeleninou (syrovou nebo i tepelně upravenou, občas můžeme zaměnit i za ovoce). Příkladem může být plátek masa s bramborem a grilovanou zeleninou nebo zeleninový salát s tuňákem a kouskem pečiva nebo karbanátek s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo zapečená zelenina se sýrem a kuskusem apod.

Přírodní úprava 

Vhodná je ryba či jiné maso „na přírodno“, kdy je maso upravené narychlo (na pánvi/grilu jako minutka) nebo jen s trochou šťávy. Takové úpravy můžete doplnit bramborami v jakékoli úpravě (ideálně jiné než smažené) a objemnější přílohy jako knedlíky můžete eliminovat. Hutné omáčky a jídla smažená zkuste přehlížet.

Ryby – skvělá volba 

Ryb není nikdy dost – pokud se nejedná zrovna o smažené rybí prsty – s dodržením výše uvedených zásad je výběr ryby „trefa do černého“.

A pokud patříte mezi „krabičkáře“…      

Častou variantou je řešení oběda formou krabiček donesených z domova. Pokud si připravíte jídlo podle výše uvedených zásad například den dopředu, máte ho v práci kde uchovat (lednice) a případně kde ohřát (pokud si nepřipravujete například salát), je to fajn. Pak stačí jen přerušit práci a najíst se, ideálně na nějakém klidném místě. Jídlo ve stresu v průběhu práce či u zapnutého počítače není nejvhodnější.

U krabičkových variant je jen potřeba si uvědomit, že poskládat oběd podávaný zastudena není vždy tak jednoduché, jako je tomu u klasických teplých jídel. Chceme-li například obědvat obložené pečivo, které by se výživově přiblížilo třeba přírodně upravenému masu s bramborem a restovanou zeleninou, musíme počítat s 2 plátky chleba, s minimálně 100 g tvrdého sýra nebo 150 g nejlibovější šunky (plátek nebo dva nestačí) nebo s 3–4 vejci. Namazat můžeme tukem a doplnit ovocem či zeleninou v množství, jako je například 1 velké jablko nebo hruška, 1 paprika, 2 rajčata, třetina salátové okurky apod. Stejné je to u zeleninového salátu, který by tvořil základ jídla. Jeho součástí by měla být porce zeleniny, třeba i nějaký dresing a potravina obsahující bílkoviny v množství 100–150 g, ať už se jedná o rybu, maso, šunku, vejce, sýr. Doplnění pečivem je také důležité, případně můžeme přimíchat do salátu (místo doplnění pečivem) porci uvařených brambor, rýže nebo těstovin.

Varianta „v práci oběd nestíhám“… 

… není dobrá. V rámci pracovního vypětí (ať už fyzického, či psychického) je energie potřeba, i pauza v pracovním kolotoči se hodí. Vynecháním jídla, které je v rámci části dne, kdy jsme aktivní, si zakládáme na neúměrnou konzumaci čehokoli po návratu z práce. V tu dobu už ale často tolik energie nevydáváme a v těle se tak snáze hromadí její přebytky a může snadno docházet k tloustnutí. Nehledě na to, že kvalitní jídlo nám pomáhá v rámci pravidelného stravování také lépe čelit stresu, který není v rámci pracovního procesu vůbec vzácností.

Věra Boháčová, DiS.

hlasování

0 (0)

Štítky:
dieta
oběd
zdravá strava
zdravé stravování

Související články

Snídaně a dieta

 3 min.  |   24. 10. 2022  |   Věra Boháčová
Se zdravou snídaní si můžeme vyhrát, nebo ji připravit do pár minut.
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.

Střípky módních diet

 8 min.  |   22. 10. 2023  |   Věra Boháčová
U různých diet je dobré se nejprve seznámit nejen s deklarovanými pozitivy, ale i s úskalími, a to v dlouhodobém kontextu.
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.

Dejte šanci luštěninám

 4 min.  |   19. 4. 2022  |   Věra Boháčová
Navzdory řadě pozitivních vlastností patří luštěniny mezi poněkud opomíjené potraviny v našich současných jídelníčcích.
Jaká jsou dietní doporučení při dyslipidemiích?

Jak na novoroční předsevzetí…

 5 min.  |   28. 12. 2021  |   redakce
Jak uchopit novoroční předsevzetí.
Přerušované hladovění (intermittent fasting) či redukce času určeného na konzumaci stravy je aktuálně velmi populárním stylem stravování.

Dietní grilování?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.