Vyšetření na těhotenskou cukrovku

 3 min.  |   11. 8. 2022  |   Garant: Alena Šmahelová


Gestační diabetes neboli těhotenská cukrovka je relativně časté onemocnění spojené s poruchou hospodaření s krevním cukrem. Je častější u žen s nadváhou nebo obezitou ve věku nad 30 let, u žen s vysokým krevním tlakem nebo těhotenskou cukrovkou v rodině a nese s sebou významná rizika, jako je předčasný porod, preeklampsie nebo například nutnost provedení císařského řezu (více ve článku o těhotenské cukrovce). Vzhledem k tomu, že je těhotenská cukrovka spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod a nemá často specifické příznaky, je její vyšetření prováděno u všech těhotných. Screening probíhá dvoufázově odběry v prvním a druhém trimestru.

Vyšetření v prvním trimestru

V prvním trimestru provádí gynekolog standardně odběry žilní krve k vyšetření. Spolu s ostatními testy je krev vyšetřena i na hladinu cukru. Tento odběr je prováděn nalačno. V případě, že je zjištěna hodnota 5,1 mmol/l nebo více, je odběr opakován v jiný den. Pokud je opakovaně zjištěna vyšší hodnota, je těhotná odeslána na diabetologii, kde jí bude zajištěna péče. Může se stát, že opakovaný odběr bude v pořádku, pak je ženě doporučeno provedení orálního glukózového tolerančního testu na těhotenskou cukrovku (OGTT), viz dále vyšetření v druhém trimestru.

Vyšetření v druhém trimestru

Mezi 24. a 28. týdnem těhotenství je u všech těhotných s negativním vyšetřením těhotenské cukrovky v prvním trimestru proveden OGTT. Test na těhotenskou cukrovku spočívá v odběru krve k vyšetření hladiny cukru v krvi nalačno a následném vypití 75 gramů glukózy v tekutině (čaj nebo voda). Následně jsou odebrány v hodinových rozestupech dva vzorky žilní krve. 

Lékař by měl ženu upozornit, že den před vyšetřením na těhotenskou cukrovku by měla vyloučit zvýšenou fyzickou aktivitu a tři dny předem dodržovat svou obvyklou dietu bez významného omezování svých zvyklostí. Před odběrem musí žena 8 hodin lačnit a pít pouze čistou vodu. Je důležité, aby těhotná byla poučena o tom, že některé léky je nutné užít až po provedení testu na těhotenskou cukrovku (hydrokortizon, progesteron, thyroxin). V průběhu testu musí být těhotná v klidu, nesmí kouřit ani jíst a pít. 

Výsledky testu na těhotenskou cukrovku

Pokud je výsledek negativní, nalačno je hladina cukru nižší než 5,1 mmol/l, po hodině nižší než 10,0 mmol/l a po dvou hodinách se nachází pod hodnotou 8,5 mmol/l, žena nemá těhotenskou cukrovku. V opačném případě je žena odeslána na diabetologii, kde je dále vyšetřena a je jí nastaven režim včetně diety. 

Většina žen s těhotenskou cukrovkou vystačí ke kompenzaci svého onemocnění s dietou. Asi 10 % žen potřebuje podporu léky. 

MUDr. Petra Dvořáková

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
cukrovka v těhotenství
diabetes
příznaky těhotenské cukrovky

Související články
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)
Cukrovka neboli diabetes mellitus je onemocnění zatím nevyléčitelné, ale díky moderní medicíně dnes už velmi dobře zvládnutelné.
Když začneme užívat více léků současně, mohou vzniknout tzv. lékové interakce. Co to znamená a proč je důležité o nich vědět?
Jako diabetik se nemusíte děsit úpravy dosavadního způsobu stravování, ani trvalého dodržení správného způsobu stravování. Co je důležité?
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)
Potravinové doplňky, ale i některé potraviny mohou s našimi léky různě reagovat, a to ne vždy žádoucím způsobem.

Desatero adherence pro pacienta

 2 min.  |   23. 3. 2020  |   Pavla Banýrová
Slovem adherence se označuje to, do jaké míry jako pacient spolupracujete se zdravotníky a dodržujete léčbu.
Prevence cukrovky 1. typu zatím neexistuje, avšak cukrovce 2. typu lze zabránit nebo alespoň její nástup oddálit.

Nejčastější otázky diabetiků 2. část (léčba)

 8 min.  |   18. 8. 2022  |   redakce
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a její léčbě.

Jak je to se sacharidy?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakce
Sacharidy neboli cukry jsou nejrozšířenější složkou potravy. Ovlivňují hladinu glykémie a rozdělují se na cukry jednoduché a složené.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.