Pravidelní oční vyšetření může diabetikům zachránit zrak

 4 min.  |   25. 11. 2023  |   redakce


Desetina diabetiků trpí retinopatií – onemocněním cév sítnice, které v nejzávažnějších případech může vést až k oslepnutí. Pokud je tato komplikace podchycena včas, je možné ji léčit. Proto je důležité, aby lidé s cukrovkou pravidelně podstupovali vyšetření očního pozadí. 

V České republice žije kolem milionu diabetiků. Diabetes (neboli cukrovka) sám o sobě nebolí. Pokud ale tato nemoc není pod kontrolou, výrazně zkracuje a zhoršuje život. Je nebezpečná především tím, že poškozuje cévy. To může mít za následek katastrofu v podobě infarktu nebo cévní mozkové příhody. Jedním z míst, kde se tento proces projevuje možná méně dramaticky, ale stejně nebezpečně, je sítnice oka. Dochází proto k postupnému zhoršování zraku, případně až k slepotě. Lékaři hovoří o diabetické retinopatii. „Pokud se tato komplikace odhalí včas, je možné zabránit její progresi a nemocného obtěžuje jen minimálně,“ říká diabetolog prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA z Fakultní nemocnice v Motole.

Retinopatie může být různě závažná. V oku při ní dochází k patologickému prosakování krevní plazmy, vzniká zde otok a sítnice tak není dostatečně okysličována. Vytvářejí se také nové cévy, které ale nefungují správně – zbytečně ucpávají prostor, kudy odtéká nitrooční tekutina a často praskají, takže jsou zdrojem krvácení. V důsledku toho se tvoří jizvení, což může vést až k odchlípení sítnice, kdy odumírají světlocitlivé buňky.

Vyšetření očního pozadí je základ

Diabetická retinopatie se zpravidla vyvíjí pomalu. Jejími příznaky mohou být rozmazané nebo zkreslené vidění, které neovlivní brýle, zvýšená citlivost na oslnění či obtížné vidění v noci. Spolehlivě ale může být nemoc detekována pouze při očním vyšetření. Proto by každý pacient s diabetem měl pravidelně navštěvovat očního lékaře. „Víme ale, že v České republice jenom 60 procent diabetiků podstupuje jednou ročně vyšetření očního pozadí. To je málo,“ upozorňuje prof. Kvapil.

V současnosti se rozvíjí preventivní program, ve kterém je možné sítnici vyšetřit tzv. fundus kamerou už v diabetologické ordinaci. Snímek diabetolog pošle očnímu lékaři, pro nemocného se tak vše usnadňuje. „Do budoucna se dá pro tuto diagnostiku počítat s větším využitím umělé inteligence,“ uvádí prof. Kvapil. I v Česku je již na některých pracovištích takové vyšetření k dispozici. Toto vyšetření je bezbolestné, plně hrazené pojišťovnou, trvá jen pár minut a výsledek obdrží pacienti během chvilky.

Léčba diabetické retinopatie je většinou chirurgická. Pacientům v pokročilejším stádiu diabetické retinopatie se doporučuje laserová fotokoagulace sítnice. Během tohoto zákroku lékaři ošetří postižená místa tenkým laserovým paprskem. Zajizví se tak neprokrvené části sítnice, což zabrání prosakování z jednotlivých cév a pomůže to také zpomalit a stabilizovat průběh onemocnění. Laserová koagulace je ovšem spíše preventivní a ztracenou zrakovou ostrost již většinou nedokáže vrátit zpět.

Pokud pacient z nějakého důvodu nemůže podstoupit léčbu laserem, nebo je tato terapie neúspěšná, existují ještě další možnosti, jak mu pomoci. Lékaři v takových případech obvykle volí operaci s názvem vitrektomie, kdy dojde k odstranění sklivce. Další možné zákroky zahrnují aplikaci látek působících proti otoku přímo do oka nebo ošetření odchlípené sítnice speciálním plynem či silikonovým olejem.

Je-li zároveň diagnostikován zákal čočky, pak lze původní čočku při operaci nahradit umělou čočkou. Za jistých okolností může být nutná i operace, jejímž účelem je snížení nitroočního tlaku.

Kromě udržování normální hladiny krevního cukru má pro prevenci a léčbu diabetické retinopatie zásadní význam udržování normálního krevního tlaku a normální hladiny krevních tuků a také zanechání kouření. Výrazně může pomoci i snížení tělesné hmotnosti.

redakce MEDICAL TRIBUNE

Zdroj:

https://www.cukrovka.cz/diabeticka-retinopatie-poskozeni-sitnice

odborná konzultace prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc.

Související články
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Nejčastější otázky diabetiků 3. část (komplikace)

 13 min.  |   18. 8. 2022  |   redakce
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a jejím komplikacím.
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a glykemii.
Jako diabetik se nemusíte děsit úpravy dosavadního způsobu stravování, ani trvalého dodržení správného způsobu stravování. Co je důležité?
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Cílem je prevence diabetických komplikací a zlepšení kvality života.

Co je dobré vědět o inzulinu

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Alena Šmahelová
K léčbě cukrovky se dnes používá řada léků, ale tím nejznámějším stále zůstává inzulin. Jeho užívání pomůže dosáhnout optimální hodnoty glykémie a zabránit komplikacím souvisejícím s cukrovkou.
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)
Onemocnění, které postihuje periferní nervy. Příznaky se začnou projevovat zvolna jako např. svalová slabost, únava, úbytek svalové hmoty nebo křeče.
Těhotenská cukrovka je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie), která postihuje až 17 % těhotných žen.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.