Kardiovaskulární prevence u diabetiků podle nových mezinárodních doporučení

 4 min.  |   19. 10. 2023  |   Garant: Alena Šmahelová


Diabetes jako chronické onemocnění je nezávislým rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních onemocnění (KVO) a nemocí ledvin (CKD). U více než dvou třetin diabetiků jsou přítomny i další rizikové faktory, včetně obezity, zvýšeného cholesterolu a vysokého krevního tlaku, které i jednotlivě zvyšují riziko dalších komplikací. Riziko komplikací, zejména KVO, CKD a srdečního selhání, je u diabetiků násobně vyšší než u nediabetiků. Důležité je toto riziko nejen snižovat, ale především mu předcházet.

Významu prevence se věnují i aktualizovaná doporučení Evropské kardiologické společnosti z roku 2021, která se zaměřují na nově vyčleněnou skupinu pacientů s diabetem s ohledem na rizika KVO a CKD. Důvodem je postupný celosvětový nárůst počtu pacientů s cukrovkou a komplikacemi kardiovaskulárními a ledvinovými. Jak je známo, léčba komplikací je násobně nákladnější než výdaje na jejich prevenci. Ta je ale stále nedostačující zejména s ohledem na minimálně dvojnásobné riziko KVO, na něž v České republice stále umírá na 43 % mužů a více než 55 % žen.

Nová doporučení Evropské kardiologické společnosti zdůrazňují důležitost zejména prevence vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu, cukrovky a KVO. Velká pozornost je věnována změnám životního stylu a včasnému záchytu rizikových faktorů i nemocí v celé populaci. Cílem je prevence diabetických komplikací a zlepšení kvality života. U všech diabetiků je tedy cílem dlouhodobá normální hladina cukru v krvi (nebo alespoň blízká normální hodnotě) a současně korekce rizikových faktorů.

Zatímco dosud byla zodpovědnost za výsledek léčby přesouvána spíše na zdravotníky, tato doporučení kladou poprvé v historii důraz na zodpovědnost pacienta. Pro lékaře, ale i pacienta jsou k dispozici velmi přehledné tabulky, které konkrétního diabetika zařazují do dané rizikové skupiny. Zahrnují jak nefarmakologická preventivní opatření, tak i doporučení volby vhodné antidiabetické a další farmakologické léčby konkrétního jedince.

Moderní účinná antidiabetika s komplexním účinkem na hladinu cukru v krvi, obezitu, vysoký krevní tlak a cholesterol jsou efektivně využívána jednak v primární (pacient bez KVO), jednak i v sekundární (pacient překonal KVO) prevenci těchto komplikací. Při výběru z širokého spektra antidiabetik je u pacienta potřeba vzít v úvahu věk, délku trvání diabetu, zhodnotit životní prognózu, přítomnost komplikací (vedle KVO a CKD i specifických diabetických komplikací), motivaci, přístup a reálné možnosti pacienta, včetně finančních. Z moderních antidiabetik v primární prevenci KVO a CKD převládá skupina léků (glifloziny a agonisté GLP-1), které cílí nejen na snížení hladiny krevního cukru, ale i na ostatní rizikové faktory a zpomalují progresi již stávajícího KVO a/nebo CKD onemocnění.

Zcela zásadní však zůstávají, zejména v preventivní fázi, režimová opatření, která vyžadují kvalitní spolupráci a motivaci nemocného obeznámeného s mírou svého rizika, možnostmi jeho ovlivnění a s konkrétním komplexním doporučením. Nová doporučení kardiologické společnosti proto nově vyčleňují i hodnocení rizika a konkrétní postup právě u skupiny diabetiků. Motivace pacienta a jím přijatého závazku vůči sobě samotnému je podmínkou jeho aktivního přístupu k prevenci ať primární, nebo sekundární. Profesionálním zájmem lékaře je získat důvěru nemocného a jeho víru ve výhodnost vlastního aktivního přístupu ke svému zdraví.

Cukrovka je doživotním onemocněním, které se v čase zhoršuje a mění. Diabetici mají častěji poruchy poznávacích funkcí, přitom právě kvalitní mentální zdraví je podstatné pro úspěšnou léčbu. Pacienti, kteří léčbu dodržují, mají až trojnásobnou šanci dosáhnout jejích příznivých efektů. Dobrý přístup k léčbě lze zvýšit i případným využitím fixních kombinací léků, průběžnou úpravou medikace, včetně aktivních dotazů na nežádoucí účinky léků, na to, proč pacient nedodržuje režimová opatření, zda mu vyhovuje konkrétní forma léku a zda je nezapomíná užívat. I když přibývá pacientů, kteří využívají internetové informace a moderní umělou inteligenci k získávání poznatků i kontrole své nemoci (telemedicína), je stále velká skupina těch, u nichž tištěné doporučení s osobním vysvětlením lékaře představuje jediný způsob, jak dosáhnout dobré spolupráce.

Literatura:

Šmahelová A. Prevence kardiovaskulárních onemocnění u diabetiků – komentář k aktualizovaným doporučením ESC, Kapitoly z kardiologie pro praktické lékaře 1/23

Související články

Vliv CHOPN na zdraví srdce a cév

 5 min.  |   16. 10. 2023  |   Norbert Pauk
CHOPN bohužel nelze vyléčit. Současné léky ale dovedou zpomalit postup nemoci, zmírnit potíže pacientů a zlepšit kvalitu jejich života.

Riziko onemocnění srdce a cév u neurologických onemocnění

 5 min.  |   18. 10. 2023  |   redakce
Vyšetření a správná léčba kardiovaskulárního rizika jsou dnes nedílnou součástí každodenní praxe praktických lékařů i neurologů. Znáte rizikové faktory a možnosti prevence?

Duševní poruchy a kardiovaskulární riziko

 8 min.  |   22. 10. 2023  |   redakce
Duševní poruchy jsou spojeny se zvýšeným rizikem srdečních a cévních chorob. Alarmující je, že vyšší kardiovaskulární riziko je již v mladším věku.
Těhotenská cukrovka je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie), která postihuje až 17 % těhotných žen.
Složení stravy je důležitější než energetické výpočty. Víte, jaký způsob stravování je tou nejlepší prevencí srdečně-cévních onemocnění?
S nástupem menopauzy může být spojena celá řada tělesných a psychických potíží, první se mohou projevit i několik let před poslední menstruací.
150 g sacharidů / 50 g tuků / 80 g bílkovin / 6 000 kJ (1 400 kcal)

Co je dobré vědět o inzulinu

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Alena Šmahelová
K léčbě cukrovky se dnes používá řada léků, ale tím nejznámějším stále zůstává inzulin. Jeho užívání pomůže dosáhnout optimální hodnoty glykémie a zabránit komplikacím souvisejícím s cukrovkou.

Onemocnění ledvin často souvisí s hypertenzí a diabetem

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakce
Chronické onemocnění ledvin postihuje každého desátého jedince v České republice. Nebolí, tudíž o něm velká část lidí vůbec neví.

Nejčastější otázky diabetiků 2. část (léčba)

 8 min.  |   18. 8. 2022  |   redakce
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a její léčbě.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.