Jaké jsou akutní komplikace cukrovky?

 1 min.  |   1. 3. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Cukrovka vás ohrožuje bezprostředně i v budoucnu – podle toho také komplikace dělíme na akutní a pozdní.

Akutní komplikace

Při nedostatečné léčbě nebo nedodržování diety a pohybových aktivit můžete mít vysokou (hyperglykemie) nebo nízkou (hypoglykemie) hodnotu cukru v krvi.

Hyperglykemie

  • Vysokou glykemii nemusíte na rozdíl od hypoglykemie poznat hned – příznaky se mohou dostavit v řádu dnů (slabost, únava, velká žízeň, časté močení hlavně v noci, nevolnost, později i hubnutí).
  • Příčinou bývá nejčastěji infekční onemocnění (včetně viróz). Vždy je neodkladně konzultujte s lékařem, který vám upraví léčbu diabetu.

Hypoglykemie

  • Nejčastější příčinou bývá nedostatek jídla a přemíra pohybu.
  • Projevuje se subjektivními příznaky, které většinou budete vnímat: nejčastěji je to nervozita, vnitřní chvění, brnění jazyka a rtů, třes, pocení, zhoršené vidění, častý pocit hladu.
  • Při příznacích hypoglykemie se pokud možno hned změřte na glukometru glykemii. Pokud bude nižší než 4 mmol/l, vypijte 2 dcl coca-coly nebo 100% džusu, případně spolkněte 4 kostky cukru, a hned potom se najezte (rohlík, chléb či jiné pečivo). Takto postupujte i v případě, že nemáte glukometr po ruce.
  • Glykemii zkontrolujte nejlépe zhruba za hodinu, a pokud se její hodnota nezvýšila, postup opakujte.

A jak rozeznat příznaky, které mohou být projevem pozdních komplikací cukrovky? Čtěte zde.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes
diabetes mellitus
hyperglykemie
hypoglykemie
komplikace

Související články

Rámcové jídelníčky pro diabetiky

18. 2. 2020  |   redakce
Diabetická dieta je základem léčby cukrovky, protože právě vhodnou stravou můžeme ovlivnit svůj celkový zdravotní stav.
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)
150 g sacharidů / 50 g tuků / 80 g bílkovin / 6 000 kJ (1 400 kcal)
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)

Onemocnění ledvin často souvisí s hypertenzí a diabetem

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakce
Chronické onemocnění ledvin postihuje každého desátého jedince v České republice. Nebolí, tudíž o něm velká část lidí vůbec neví.
1. Nežádoucí účinky (NÚ) léčby NÚ se mohou vyskytnout u všech typů analgetik. Tento problém nabývá na významu při dlouhodobé léčbě. U neopioidních analgetik, zejména u nesteroidních antirevmatik (NSA) bývají časté poruchy trávicího traktu (vředová choroba žaludku, krvácení do trávicího traktu), poruchy funkce ledvin, jater a krvácivosti. U opioidních analgetik (morfin, fentanyl, oxykodon) se tyto NÚ nevyskytují, ale individuálně se může vyskytnout nevolnost a zvracení, ospalost, svědivka a velmi často zácpa. Při správně vedené léčbě bolesti opioidy nevzniká typ závislosti, který se vyskytuje u narkomanů, ale pravidelně se rozvíjí tzv. fyzická závislost. Ta se projeví rozvojem abstinenčního (odvykacího) stavu (třesavka, husí kůže, nervozita, úzkost) při náhlém vysazení opioidů. Tomu se předchází postupným vysazováním opioidů (je-li pro to z lékařského hlediska důvod). Řadě NÚ lze předcházet preventivním podáním některých léků. Přínosná jsou gastroprotektiva (např. omeprazol) při dlouhodobé léčbě NSA, antiemetika (léky proti nevolnosti a zvracení – haloperidol, metoklopramid, ondansetron) a laxativa (projímadla) při léčbě opioidy. 2. Nesprávná kombinace léků a předávkování Jedním z důvodů stále častějšího předávkování je široká nabídku léků se stejnou účinnou látkou. Např. valetol, ataralgin, panadol, paralen a coldrex obsahují stejnou účinnou látku, takže při neznalosti účinné látky a jejich nesprávné kombinaci může při kombinaci těchto léků dojít snadno k předávkování. Kombinace neopioidních a opioidních analgetik může být výhodná, stejně jako kombinace analgetik s adjuvantními analgetiky. Velkou chybou je však současné užívání více typů NSA. Vzhledem k tomu, že jsou NSA hojně užívána zejména u starších polymorbidních pacientů, je třeba dát pozor na možné lékové interakce NSA nejčastěji s léky na cukrovku (antidiabetika), ředění krve (antikoagulancia) na vysoký krevní tlak (antihypertenziva). 3. Zanedbání stavu Nedostatečná léčba bolesti je problémem i ve vyspělých zemích. I když se situace na poli léčby bolesti v poslední době zlepšila, ani v dnešní době není v ČR např. nádorová bolest dostatečně léčena. Ve značné části případů se přitom jedná o vhodný výběr léků a jejich správné použití. Pravidlem úspěšnosti je tedy správné užívání léků, především v kombinacích, přesné a stálé dodržování lékařem stanovených pravidel. Odpovíte-li, byť jen jednou kladně, je na čase začít s léčbou bolesti: Trpím bolestí velkou část dne Snažím se s bolestí co nejvíce bojovat Když se bolest stává nesnesitelnou, beru si léky Kvůli bolesti nemám chuť vidět se s mnoha lidmi V noci se kvůli bolesti budím
Prevence cukrovky 1. typu zatím neexistuje, avšak cukrovce 2. typu lze zabránit nebo alespoň její nástup oddálit.

Co je dobré vědět o inzulinu

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Alena Šmahelová
K léčbě cukrovky se dnes používá řada léků, ale tím nejznámějším stále zůstává inzulin. Jeho užívání pomůže dosáhnout optimální hodnoty glykémie a zabránit komplikacím souvisejícím s cukrovkou.
Většina diabetiků potřebuje stravu, která obsahuje přibližně 250 gramů sacharidů, 80 gramů tuků, 95 gramů bílkovin (tedy 2100 kcal/den).Jednoduchý…
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.