Vše důležité co potřebujete vědět o těhotenské cukrovce

 5 min.  |   10. 8. 2022  |   Garant: Alena Šmahelová


Těhotenská cukrovka nebo také gestační diabetes je typem cukrovky, k jehož vzniku dochází nejčastěji během druhého nebo třetího trimestru těhotenství a který po porodu obvykle mizí. Je však rizikovým faktorem pro vznik cukrovky později a u 30–50 % maminek se v dalším těhotenství opakuje.

Proč těhotenská cukrovka vzniká a jaké mohou nastat komplikace

Těhotenství je stav, kdy v těle matky nastává velké množství změn, které mají vést k podpoře správného vývoje budoucího miminka. Jedna ze změn tkví ve využití krevního cukru v krvi matky. Zjednodušeně řečeno je tento cukr pro maminku hůře dostupný, aby z něj mohlo čerpat energii i miminko. Běžně na tento stav reaguje tělo matky zvýšenou produkcí inzulinu v pankreatu. U těhotenské cukrovky však pankreas není schopen na tento stav dostatečně reagovat a hladina cukru v krvi stoupá. Inzulin, který matka produkuje, navíc není při tomto onemocnění dostatečně účinný vzhledem k tomu, že na něj matčino tělo není dostatečně citlivé. Vysoká hladina cukru v krvi během těhotenství může vést pro matku i dítě k těmto problémům:

  • preeklampsie – vysoký krevní tlak, ke kterému dochází během těhotenství,

  • neobvyklá hladina cukru u dítěte – dítě by mohlo růst až příliš, což zvyšuje pravděpodobnost císařského řezu,

  • možné poranění v důsledku velikosti dítěte a obtíží při porodu, předčasný porod.

Jak se těhotenská cukrovka projevuje

Většina těhotných s cukrovkou si bohužel nevšimne příznaků, které by se daly přisoudit cukrovce. Příznaky jsou nespecifické a lze je mnohdy přičíst samotnému průběhu těhotenství. Většinou jsou uváděny tyto příznaky: 

  • únava,

  • žízeň,

  • časté močení,

  • ztráta hmotnosti při zachované chuti k jídlu,

  • zvracení, 

  • rozmazané vidění,

  • kvasinkové infekce.

Jak se těhotenská cukrovka zjišťuje

Včasnou diagnózou a léčbou se hladiny krevního cukru normalizují a riziko komplikací se snižuje. Proto se dnes doporučuje vyšetřování všech těhotných žen na přítomnost těhotenské cukrovky. To probíhá ve dvou stupních – na začátku těhotenství a pak mezi 24. a 28. týdnem. V prvním trimestru se v rámci rutinních odběrů zjišťuje hladina krevního cukru nalačno. Ve druhém trimestru pak probíhá OGTT (orální glukózový toleranční test), který prověřuje, jak tělo reaguje na příjem glukózy. 

Jaká jsou rizika těhotenské cukrovky

K rizikovým faktorům vzniku těhotenské cukrovky patří:

  • nadváha,

  • věk nad 30 let,

  • cukrovka v rodině,

  • kouření,

  • předchozí porod dítěte většího než 4 000 g,

  • předchozí potraty/porod mrtvého plodu v předchozím těhotenství,

  • vysoký krevní tlak,

  • nález cukru v moči na začátku těhotenství.

Čím více rizikových faktorů, tím je pravděpodobnost vzniku těhotenské cukrovky, zejména u žen ve věku nad 30 let, vyšší. 

Jak předejít vzniku těhotenské cukrovky

Riziko vzniku těhotenské cukrovky lze určitě snížit prevencí nadváhy a obezity, tedy zdravým stravováním a udržováním aktivity před těhotenstvím i během něj. Obecně se doporučují zásady zdravé racionální stravy, tedy jídlo v pravidelných intervalech, vyloučení jednoduchých sacharidů a náhradních umělých sladidel z denního příjmu, dostatek ovoce a zeleniny dle obsahu sacharidů, dostatek vlákniny, dostatečný pitný režim. Nevhodné jsou velké pauzy mezi jídly, nepravidelné a rychlé stravování.

Tyto zásady vlastně platí i pro léčbu cukrovky. Diabetická dieta je v těhotenství individuální, její součástí je zvýšený příjem bílkovin. Hodnoty krevního cukru (glykémie) si měří každá pacientka sama testačními proužky na glukometru podle doporučení lékaře. V případě, že se nepodaří dosáhnout normálních hodnot glykémií při dodržování doporučené diety, zahajuje se po dobu těhotenství léčba inzulinem, která se ukončí porodem.

Jak se těhotenská cukrovka léčí? 

Základem terapie těhotenské cukrovky je dieta a přiměřená pohybová aktivita. Diabetolog konkrétní pacientce doporučí jídelníček s počtem gramů sacharidů a typem vhodných a nevhodných potravin. Všeobecně lze říci, že by se těhotná měla vyhnout tzv. rychlým cukrům a ke stravování volit především kvalitní přirozené potraviny. Pomůckou v péči o cukrovku je glukometr, kterým si těhotná pravidelně měří hodnoty krevního cukru a upravuje svou stravu. Zároveň jsou tyto hodnoty zprávou pro ošetřujícího lékaře, který při nedostatečné kompenzaci, k níž dojde i přes dobrou spolupráci pacientky, může předepsat léky. V dnešní době je u asi 10 % těhotných s cukrovkou potřeba přidat metformin nebo inzulin. Oba tyto léky jsou schváleny pro využití v těhotenství. 

MUDr. Petra Dvořáková

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka v těhotenství
příznaky těhotenské cukrovky
těhotenská cukrovka

Související články
Těhotenská cukrovka je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie), která postihuje až 17 % těhotných žen.
Těhotenská cukrovka je spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod , proto je její vyšetření prováděno u všech těhotných.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.