Těhotenská cukrovka nebo také gestační diabetes je typ cukrovky, ke kterému dochází nejčastěji během druhého nebo třetího trimestru těhotenství a po porodu obvykle mizí. Je však rizikovým faktorem pro vznik cukrovky později a u 30–50 % maminek se v dalším těhotenství opakuje.
Účinek inzulinu (hormonu, který kontroluje koncentraci cukru v krvi) není u některých maminek v těhotenství (u 3–20 %) dostatečný a hodnoty krevního cukru – glykémie – jsou zvýšeny. Vysoká hladina cukru v krvi během těhotenství může vést pro matku i dítě k těmto problémům:
- preeklampsie – vysoký krevní tlak, ke kterému dochází během těhotenství,
- neobvyklá hladina cukru u dítěte – dítě by mohlo růst až příliš, což zvyšuje pravděpodobnost císařského řezu,
- možné poranění v důsledku velikosti dítěte a obtíží při porodu, předčasný porod.
Včasnou diagnózou a léčbou se hladiny krevního cukru normalizují a riziko komplikací se snižuje. Proto se dnes doporučuje vyšetřování všech těhotných žen na přítomnost těhotenské cukrovky. To probíhá ve dvou stupních – na začátku těhotenství a pak mezi 24. a 28. týdnem.
Jaká jsou rizika?
K rizikovým faktorům vzniku těhotenské cukrovky patří:
- nadváha,
- věk nad 30 let,
- cukrovka v rodině,
- kouření,
- předchozí porod dítěte většího než 4 000 g,
- předchozí potraty/porod mrtvého plodu v předchozím těhotenství,
- vysoký krevní tlak,
- nález cukru v moči na začátku těhotenství.
Čím více rizikových faktorů, tím je pravděpodobnost vzniku těhotenské cukrovky, zejména u žen nad 30 let, vyšší. Riziko vzniku těhotenské cukrovky lze ale určitě snížit prevencí nadváhy a obezity, tedy zdravým stravováním a udržováním aktivity před těhotenstvím i během něj. Obecně se doporučují zásady zdravé racionální stravy, tedy jídlo v pravidelných intervalech, vyloučení jednoduchých sacharidů a náhradních umělých sladidel z denního příjmu, dostatek ovoce a zeleniny dle obsahu sacharidů, dostatek vlákniny, dostatečný pitný režim. Nevhodné jsou velké pauzy mezi jídly, nepravidelné a rychlé stravování.
Tyto zásady vlastně platí i pro léčbu cukrovky. Diabetická dieta je v těhotenství individuální, její součástí je zvýšený příjem bílkovin. Hodnoty krevního cukru (glykémie) si měří každá pacientka sama testačními proužky na glukometru podle doporučení lékaře. V případě, že se nepodaří dosáhnout normálních hodnot glykémií při dodržování doporučené diety, zahajuje se po dobu těhotenství léčba inzulinem, která se ukončí porodem.