Kognitivní funkce a léčba cukrovky

 2 min.  |   20. 9. 2022  |   redakce


Cukrovka se v průběhu života podílí mimo jiné i na nepříznivých změnách mozkové tkáně, což nakonec, zejména ve vyšším věku, může vést ke snížení mentální funkce, například k demenci. Ukazuje se, že diabetici mají kognitivní funkce, kam řadíme poznávací procesy jako koncentrace, pozornost, myšlení nebo paměť, postiženy více než nediabetici. K běžným rizikovým faktorům, kterými jsou vysoký krevní tlak, porucha hladin tuků v krvi (dyslipidemie), cévní postižení nebo obezita, se navíc u diabetiků přidává hyperglykémie i hypoglykémie.

Vliv cukrovky na kognitivní schopnosti 

Nová data ukazují, že diabetici ve věku 65–74 let mají problémy s kognicí ve 13 procentech, starší 70 let pak ve více než 24 procentech. Zatímco u diabetiků 1. typu je postižena především mentální flexibilita, IQ a psychomotorické tempo, u diabetiků 2. typu jsou to především poruchy paměti, rychlost reakcí a exekutivní funkce, které zajišťují samostatné a účelné jednání a myšlení člověka, stojí za plánováním, organizací činností a myšlení a jejich vzájemnou souhrou.

Jak udržet kognitivní funkce na dobré úrovni i při cukrovce 

Pro udržení dobré kognice je velmi důležité dosažení normoglykémie Za normální glykémii jsou u zdravých osob považovány hodnoty v rozmezí 3,9–5,6 mmol/l nalačno, u diabetiků je tato hodnota v rozmezí 4–6 mmol/l, rozmezí 6–7 mmol/ je hodnoceno jako uspokojivé. I když dnes již víme, že normoglykémie riziko poruchy kognice významně snižuje, její dosažení nebývá jednoduché. Často totiž dochází ke kolísání mezi hyper- a hypoglykémií, přičemž právě hyperglykémie je za postižení kognitivních funkcí zodpovědná nejčastěji.

Cíle a způsob léčby cukrovky je nutno s postupem choroby a podle individuálního typu pacienta upravovat. Proto se neobávejte zeptat se svého lékaře, který lék je právě pro vás tím nejvhodnějším, a to právě i ve vztahu k vaší kognici.

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
demence
kognitivní funkce
léčba cukrovky

Související články
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Cukrovka vás ohrožuje bezprostředně i v budoucnu – podle toho také komplikace dělíme na akutní a pozdní.
Jako diabetik se nemusíte děsit úpravy dosavadního způsobu stravování, ani trvalého dodržení správného způsobu stravování. Co je důležité?
Desetina diabetiků trpí retinopatií – onemocněním cév sítnice, které v nejzávažnějších případech může vést až k oslepnutí.

Rámcové jídelníčky pro diabetiky

18. 2. 2020  |   redakce
Diabetická dieta je základem léčby cukrovky, protože právě vhodnou stravou můžeme ovlivnit svůj celkový zdravotní stav.
Onemocnění, které postihuje periferní nervy. Příznaky se začnou projevovat zvolna jako např. svalová slabost, únava, úbytek svalové hmoty nebo křeče.
S nástupem menopauzy může být spojena celá řada tělesných a psychických potíží, první se mohou projevit i několik let před poslední menstruací.
Cukrovka neboli diabetes mellitus je onemocnění zatím nevyléčitelné, ale díky moderní medicíně dnes už velmi dobře zvládnutelné.
Těhotenská cukrovka je spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod , proto je její vyšetření prováděno u všech těhotných.

Nejčastější otázky diabetiků 2. část (léčba)

 8 min.  |   18. 8. 2022  |   redakce
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a její léčbě.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.