Obecné desatero správného stravování diabetika

 2 min.  |   12. 1. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Pacient s diabetem se nemusí děsit úpravy dosavadního způsobu stravování. Nemusí se ani bát trvalého dodržení správného způsobu stravování. Měl by si ale vštípit obecné, ověřené a jednoduché zásady:

  1. Řiďte se heslem „Jez do polosyta, pij do polopita“ – nepřejídejte se.
  2. Vyhýbejte se všemu sladkému (sladkosti, sladké pokrmy, slazené tekutiny).
  3. Dejte přednost rostlinným tukům (vyhýbejte se tučným jídlům).
  4. Jezte pravidelně, alespoň 3x denně, nevynechávejte jídla. 
  5. Důležitá je pestrost stravy, zapomeňte na módní a jednostranné „rychlodiety“.
  6. Nezapomínejte na zeleninu – kromě vlákniny, vitaminů a stopových prvků přispěje i k pocitu sytosti a bezproblémovému vyprazdňování.
  7. Nepřehánějte to s konzumací ovoce – je plné jednoduchých cukrů.
  8. Pokud nemáte srdeční nebo ledvinné problémy, pijte pravidelně aspoň 1,5 litru tekutiny denně – pamatujte, že hlad je často převlečená žízeň.
  9. Nedosolujte.
  10. Na jídlo si vždy udělejte čas – nejezte za pochodu, nedívejte se na televizi, nečtěte při jídle a vyvarujte se průběžného „uždibování“ jídla během dne.

A teď k diabetické dietě podrobněji

  1. Nepravidelné jídlo a nadbytečné množství jídla zbytečně nadměrně přetěžuje Vaši slinivku! Dodržujte pravidelný příjem lékařem doporučeného celkového denního množství složených sacharidů (přílohy, pečivo, chléb).
  2. Lékař Vám doporučí vhodné denní množství sacharidů (tj. 120 g, 150 g, 175 g, 225 g, případně jiné množství). Rámcové jídelníčky najdete ZDE.
  3. Pamatujte, že Vaše strava obsahuje kromě sacharidů i tuky a bílkoviny.
  4. Dodržíte-li i dostatečný denní příjem bílkovin (maso, tvaroh, tvrdé sýry), nebudete mít hlad (zhruba 1 gram bílkovin na 1 kg hmotnosti).
  5. Budete-li střídmí i při konzumaci tučných jídel, zhubnete a nebudete tloustnout.
  6. Alkohol je pro Vás jako pro diabetiky nevhodný, zcela se mu vyhněte, Vaší slinivce to jen prospěje.
  7. S půllitrem desetistupňového piva zkonzumujete i 10 gramů sacharidů (tedy asi půl rohlíku).
  8. Vyhněte se „dia“ potravinám, obsahují sice umělá sladidla, ale i ta Vám glykémii zvýší.
  9. Způsob zpracování potravin je důležitý, upřednostněte vařená, dušená a pečená jídla bez přidání tuku.
  10. Smažená jídla jsou chutná, ale nezdravá (a to i smažená zelenina, jako například květák, brokolice). 


hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
desatero
diabetes
diabetes mellitus
dieta
stravování
výživa

Související články
Zdravé stravování neznamená totéž co dieta. Pokud si nejste jisti s výběrem, pomůže Vám naše desatero.

Desatero adherence pro pacienta

 2 min.  |   23. 3. 2020  |   Pavla Banýrová
Slovem adherence se označuje to, do jaké míry jako pacient spolupracujete se zdravotníky a dodržujete léčbu.

Nejčastější otázky diabetiků 3. část (komplikace)

 13 min.  |   18. 8. 2022  |   redakce
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a jejím komplikacím.
Cukrovka vás ohrožuje bezprostředně i v budoucnu – podle toho také komplikace dělíme na akutní a pozdní.

Dana se vždy pečlivě řídila radami svého lékaře...

 3 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Dana se vždy pečlivě řídila radami lékaře, a i proto se jim společně podařilo dostat cukrovku pod kontrolu.

Představení bezlepkové diety

 10 min.  |   28. 12. 2021  |   Věra Boháčová
Intolerance lepku může být podmíněna buď imunitními nebo neimunitními mechanismy. Součástí léčby těchto onemocnění je dodržování bezlepkové diety.

Výzva: Vraťte se k normálu a pečujte o své zdraví

 4 min.  |   22. 6. 2021  |   redakce
Strach z covidu vyprázdnil na řadu měsíců čekárny.
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a glykemii.

Módní diety: Raw strava

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Raw strava je způsob stravování omezující tepelnou úpravu na 42–47 stupňů Celsia. Dle jejích zastánců se v důsledku vyšších teplot stává z „živé“ stravy „mrtvá“.
Nesnažte se hned ze začátku sportování trhat rekordy. Důležitá je pravidelnost a plynulost.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.