Obecné desatero správného stravování diabetika
2 min. |
12. 1. 2020 |
Garant: Alena Šmahelová
Pacient s diabetem se nemusí děsit úpravy dosavadního způsobu stravování. Nemusí se ani bát trvalého dodržení správného způsobu stravování. Měl by si ale vštípit obecné, ověřené a jednoduché zásady:
- Řiďte se heslem „Jez do polosyta, pij do polopita“ – nepřejídejte se.
- Vyhýbejte se všemu sladkému (sladkosti, sladké pokrmy, slazené tekutiny).
- Dejte přednost rostlinným tukům (vyhýbejte se tučným jídlům).
- Jezte pravidelně, alespoň 3x denně, nevynechávejte jídla.
- Důležitá je pestrost stravy, zapomeňte na módní a jednostranné „rychlodiety“.
- Nezapomínejte na zeleninu – kromě vlákniny, vitaminů a stopových prvků přispěje i k pocitu sytosti a bezproblémovému vyprazdňování.
- Nepřehánějte to s konzumací ovoce – je plné jednoduchých cukrů.
- Pokud nemáte srdeční nebo ledvinné problémy, pijte pravidelně aspoň 1,5 litru tekutiny denně – pamatujte, že hlad je často převlečená žízeň.
- Nedosolujte.
- Na jídlo si vždy udělejte čas – nejezte za pochodu, nedívejte se na televizi, nečtěte při jídle a vyvarujte se průběžného „uždibování“ jídla během dne.
A teď k diabetické dietě podrobněji
- Nepravidelné jídlo a nadbytečné množství jídla zbytečně nadměrně přetěžuje Vaši slinivku! Dodržujte pravidelný příjem lékařem doporučeného celkového denního množství složených sacharidů (přílohy, pečivo, chléb).
- Lékař Vám doporučí vhodné denní množství sacharidů (tj. 120 g, 150 g, 175 g, 225 g, případně jiné množství). Rámcové jídelníčky najdete ZDE.
- Pamatujte, že Vaše strava obsahuje kromě sacharidů i tuky a bílkoviny.
- Dodržíte-li i dostatečný denní příjem bílkovin (maso, tvaroh, tvrdé sýry), nebudete mít hlad (zhruba 1 gram bílkovin na 1 kg hmotnosti).
- Budete-li střídmí i při konzumaci tučných jídel, zhubnete a nebudete tloustnout.
- Alkohol je pro Vás jako pro diabetiky nevhodný, zcela se mu vyhněte, Vaší slinivce to jen prospěje.
- S půllitrem desetistupňového piva zkonzumujete i 10 gramů sacharidů (tedy asi půl rohlíku).
- Vyhněte se „dia“ potravinám, obsahují sice umělá sladidla, ale i ta Vám glykémii zvýší.
- Způsob zpracování potravin je důležitý, upřednostněte vařená, dušená a pečená jídla bez přidání tuku.
- Smažená jídla jsou chutná, ale nezdravá (a to i smažená zelenina, jako například květák, brokolice).