Obecné desatero správného stravování diabetika

 2 min.  |   12. 1. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Pacient s diabetem se nemusí děsit úpravy dosavadního způsobu stravování. Nemusí se ani bát trvalého dodržení správného způsobu stravování. Měl by si ale vštípit obecné, ověřené a jednoduché zásady:

  1. Řiďte se heslem „Jez do polosyta, pij do polopita“ – nepřejídejte se.
  2. Vyhýbejte se všemu sladkému (sladkosti, sladké pokrmy, slazené tekutiny).
  3. Dejte přednost rostlinným tukům (vyhýbejte se tučným jídlům).
  4. Jezte pravidelně, alespoň 3x denně, nevynechávejte jídla. 
  5. Důležitá je pestrost stravy, zapomeňte na módní a jednostranné „rychlodiety“.
  6. Nezapomínejte na zeleninu – kromě vlákniny, vitaminů a stopových prvků přispěje i k pocitu sytosti a bezproblémovému vyprazdňování.
  7. Nepřehánějte to s konzumací ovoce – je plné jednoduchých cukrů.
  8. Pokud nemáte srdeční nebo ledvinné problémy, pijte pravidelně aspoň 1,5 litru tekutiny denně – pamatujte, že hlad je často převlečená žízeň.
  9. Nedosolujte.
  10. Na jídlo si vždy udělejte čas – nejezte za pochodu, nedívejte se na televizi, nečtěte při jídle a vyvarujte se průběžného „uždibování“ jídla během dne.

A teď k diabetické dietě podrobněji

  1. Nepravidelné jídlo a nadbytečné množství jídla zbytečně nadměrně přetěžuje Vaši slinivku! Dodržujte pravidelný příjem lékařem doporučeného celkového denního množství složených sacharidů (přílohy, pečivo, chléb).
  2. Lékař Vám doporučí vhodné denní množství sacharidů (tj. 120 g, 150 g, 175 g, 225 g, případně jiné množství). Rámcové jídelníčky najdete ZDE.
  3. Pamatujte, že Vaše strava obsahuje kromě sacharidů i tuky a bílkoviny.
  4. Dodržíte-li i dostatečný denní příjem bílkovin (maso, tvaroh, tvrdé sýry), nebudete mít hlad (zhruba 1 gram bílkovin na 1 kg hmotnosti).
  5. Budete-li střídmí i při konzumaci tučných jídel, zhubnete a nebudete tloustnout.
  6. Alkohol je pro Vás jako pro diabetiky nevhodný, zcela se mu vyhněte, Vaší slinivce to jen prospěje.
  7. S půllitrem desetistupňového piva zkonzumujete i 10 gramů sacharidů (tedy asi půl rohlíku).
  8. Vyhněte se „dia“ potravinám, obsahují sice umělá sladidla, ale i ta Vám glykémii zvýší.
  9. Způsob zpracování potravin je důležitý, upřednostněte vařená, dušená a pečená jídla bez přidání tuku.
  10. Smažená jídla jsou chutná, ale nezdravá (a to i smažená zelenina, jako například květák, brokolice). 


hlasování

5 (1)

Štítky:
cukrovka
desatero
diabetes
diabetes mellitus
dieta
stravování
výživa

Související články

Střípky módních diet

 8 min.  |   22. 10. 2023  |   Věra Boháčová
U různých diet je dobré se nejprve seznámit nejen s deklarovanými pozitivy, ale i s úskalími, a to v dlouhodobém kontextu.

Módní diety: Vegetariánství

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánství je poměrně rozšířeným způsobem stravování a v rámci jeho dodržování můžeme pozorovat spíše vzrůstající trend.

Jak je to se sacharidy?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakce
Sacharidy neboli cukry jsou nejrozšířenější složkou potravy. Ovlivňují hladinu glykémie a rozdělují se na cukry jednoduché a složené.

Kognitivní funkce a léčba cukrovky

 2 min.  |   20. 9. 2022  |   redakce
Cukrovka se v průběhu života podílí mimo jiné i na nepříznivých změnách mozkové tkáně, což nakonec, zejména ve vyšším věku, může vést ke snížení mentální funkce, například k demenci.

Rámcové jídelníčky pro diabetiky

18. 2. 2020  |   redakce
Diabetická dieta je základem léčby cukrovky, protože právě vhodnou stravou můžeme ovlivnit svůj celkový zdravotní stav.
Zdravé stravování neznamená totéž co dieta. Pokud si nejste jisti s výběrem, pomůže Vám naše desatero.

Pět omylů o dietě

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce
Základem vyváženého a pestrého jídelníčku by měly být čerstvé ovoce a zelenina, kvalitní bílkoviny, složené sacharidy a přiměřené množství vhodných tuků.

Jak na novoroční předsevzetí…

 5 min.  |   28. 12. 2021  |   redakce
Jak uchopit novoroční předsevzetí.
Dnu řadíme mezi metabolická onemocnění. Při léčbě je velice důležitá dlouhodobá úprava režimu, jak stravovacího, tak pohybového.
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.