Obecné desatero správného stravování diabetika

 2 min.  |   12. 1. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Pacient s diabetem se nemusí děsit úpravy dosavadního způsobu stravování. Nemusí se ani bát trvalého dodržení správného způsobu stravování. Měl by si ale vštípit obecné, ověřené a jednoduché zásady:

  1. Řiďte se heslem „Jez do polosyta, pij do polopita“ – nepřejídejte se.
  2. Vyhýbejte se všemu sladkému (sladkosti, sladké pokrmy, slazené tekutiny).
  3. Dejte přednost rostlinným tukům (vyhýbejte se tučným jídlům).
  4. Jezte pravidelně, alespoň 3x denně, nevynechávejte jídla. 
  5. Důležitá je pestrost stravy, zapomeňte na módní a jednostranné „rychlodiety“.
  6. Nezapomínejte na zeleninu – kromě vlákniny, vitaminů a stopových prvků přispěje i k pocitu sytosti a bezproblémovému vyprazdňování.
  7. Nepřehánějte to s konzumací ovoce – je plné jednoduchých cukrů.
  8. Pokud nemáte srdeční nebo ledvinné problémy, pijte pravidelně aspoň 1,5 litru tekutiny denně – pamatujte, že hlad je často převlečená žízeň.
  9. Nedosolujte.
  10. Na jídlo si vždy udělejte čas – nejezte za pochodu, nedívejte se na televizi, nečtěte při jídle a vyvarujte se průběžného „uždibování“ jídla během dne.

A teď k diabetické dietě podrobněji

  1. Nepravidelné jídlo a nadbytečné množství jídla zbytečně nadměrně přetěžuje Vaši slinivku! Dodržujte pravidelný příjem lékařem doporučeného celkového denního množství složených sacharidů (přílohy, pečivo, chléb).
  2. Lékař Vám doporučí vhodné denní množství sacharidů (tj. 120 g, 150 g, 175 g, 225 g, případně jiné množství). Rámcové jídelníčky najdete ZDE.
  3. Pamatujte, že Vaše strava obsahuje kromě sacharidů i tuky a bílkoviny.
  4. Dodržíte-li i dostatečný denní příjem bílkovin (maso, tvaroh, tvrdé sýry), nebudete mít hlad (zhruba 1 gram bílkovin na 1 kg hmotnosti).
  5. Budete-li střídmí i při konzumaci tučných jídel, zhubnete a nebudete tloustnout.
  6. Alkohol je pro Vás jako pro diabetiky nevhodný, zcela se mu vyhněte, Vaší slinivce to jen prospěje.
  7. S půllitrem desetistupňového piva zkonzumujete i 10 gramů sacharidů (tedy asi půl rohlíku).
  8. Vyhněte se „dia“ potravinám, obsahují sice umělá sladidla, ale i ta Vám glykémii zvýší.
  9. Způsob zpracování potravin je důležitý, upřednostněte vařená, dušená a pečená jídla bez přidání tuku.
  10. Smažená jídla jsou chutná, ale nezdravá (a to i smažená zelenina, jako například květák, brokolice). 


hlasování

5 (1)

Štítky:
cukrovka
desatero
diabetes
diabetes mellitus
dieta
stravování
výživa

Související články
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a glykemii.
Onemocnění, které postihuje periferní nervy. Příznaky se začnou projevovat zvolna jako např. svalová slabost, únava, úbytek svalové hmoty nebo křeče.

Nejčastější otázky diabetiků 2. část (léčba)

 8 min.  |   18. 8. 2022  |   redakce
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a její léčbě.

Cukrovka a řidičský průkaz

 3 min.  |   14. 7. 2020  |   Alena Šmahelová
Některá onemocnění, k nimž patří i cukrovka, mohou svými projevy negativně ovlivňovat řízení motorových vozidel, a tím i vydání nebo držení řidičského průkazu.
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.

Jak je to se sacharidy?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakce
Sacharidy neboli cukry jsou nejrozšířenější složkou potravy. Ovlivňují hladinu glykémie a rozdělují se na cukry jednoduché a složené.
Pozdní komplikace může být i prvním projevem diabetu 2. typu, který není delší dobu rozpoznán a léčen.

Výzva: Vraťte se k normálu a pečujte o své zdraví

 4 min.  |   22. 6. 2021  |   redakce
Strach z covidu vyprázdnil na řadu měsíců čekárny.

Nebezpečná kombinace nemocí, která škodí potichu

 6 min.  |   7. 5. 2025  |   redakce
Tzv. kardio-renálně-metabolický syndrom představuje kombinaci nemocí, které postihují srdce, ledviny a metabolismus.

Diabetik za volantem

 2 min.  |   30. 12. 2019  |   Alena Šmahelová
Pokud u sebe nerozpoznáváte dobře příznaky hypoglykémie, raději za volant nesedejte.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.