Gestační diabetes neboli těhotenská cukrovka je relativně časté onemocnění spojené s poruchou hospodaření s krevním cukrem. Je častější u žen s nadváhou nebo obezitou ve věku nad 30 let, u žen s vysokým krevním tlakem nebo těhotenskou cukrovkou v rodině a nese s sebou významná rizika, jako je předčasný porod, preeklampsie nebo například nutnost provedení císařského řezu (více ve článku o těhotenské cukrovce). Vzhledem k tomu, že je těhotenská cukrovka spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod a nemá často specifické příznaky, je její vyšetření prováděno u všech těhotných. Screening probíhá dvoufázově odběry v prvním a druhém trimestru.

Vyšetření v prvním trimestru

V prvním trimestru provádí gynekolog standardně odběry žilní krve k vyšetření. Spolu s ostatními testy je krev vyšetřena i na hladinu cukru. Tento odběr je prováděn nalačno. V případě, že je zjištěna hodnota 5,1 mmol/l nebo více, je odběr opakován v jiný den. Pokud je opakovaně zjištěna vyšší hodnota, je těhotná odeslána na diabetologii, kde jí bude zajištěna péče. Může se stát, že opakovaný odběr bude v pořádku, pak je ženě doporučeno provedení orálního glukózového tolerančního testu na těhotenskou cukrovku (OGTT), viz dále vyšetření v druhém trimestru.

Vyšetření v druhém trimestru

Mezi 24. a 28. týdnem těhotenství je u všech těhotných s negativním vyšetřením těhotenské cukrovky v prvním trimestru proveden OGTT. Test na těhotenskou cukrovku spočívá v odběru krve k vyšetření hladiny cukru v krvi nalačno a následném vypití 75 gramů glukózy v tekutině (čaj nebo voda). Následně jsou odebrány v hodinových rozestupech dva vzorky žilní krve. 

Lékař by měl ženu upozornit, že den před vyšetřením na těhotenskou cukrovku by měla vyloučit zvýšenou fyzickou aktivitu a tři dny předem dodržovat svou obvyklou dietu bez významného omezování svých zvyklostí. Před odběrem musí žena 8 hodin lačnit a pít pouze čistou vodu. Je důležité, aby těhotná byla poučena o tom, že některé léky je nutné užít až po provedení testu na těhotenskou cukrovku (hydrokortizon, progesteron, thyroxin). V průběhu testu musí být těhotná v klidu, nesmí kouřit ani jíst a pít. 

Výsledky testu na těhotenskou cukrovku

Pokud je výsledek negativní, nalačno je hladina cukru nižší než 5,1 mmol/l, po hodině nižší než 10,0 mmol/l a po dvou hodinách se nachází pod hodnotou 8,5 mmol/l, žena nemá těhotenskou cukrovku. V opačném případě je žena odeslána na diabetologii, kde je dále vyšetřena a je jí nastaven režim včetně diety. 

Většina žen s těhotenskou cukrovkou vystačí ke kompenzaci svého onemocnění s dietou. Asi 10 % žen potřebuje podporu léky. 

MUDr. Petra Dvořáková

Související články