Hrozba jménem prediabetes

 3 min.  |   13. 9. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Diagnóza prediabetu znamená, že ve vašem těle vše směřuje k tomu, aby se u vás v blízké budoucnosti rozvinula cukrovka. Neznamená to ale nutně, že situaci nelze zvrátit. Prediabetes je definován jako zvýšení hladiny cukru v krvi (glykémie) nad normální rozmezí, které však ještě nedosahuje hodnot, při nichž by se již diagnostikovala cukrovka. V rozvoji prediabetu hrají hlavní roli dvě základní věci – snížená inzulinová citlivost a porucha tvorby inzulinu ve slinivce břišní. Tyto poruchy se mohou vyvíjet postupně – nezávisle na sobě, ale i zároveň. Prediabetes zvyšuje riziko rozvoje cukrovky, srdečně-cévních onemocnění a riziko onkologických onemocnění.

Jak se projevuje

Prediabetes je poměrně vzácný – v České republice jej má asi pět procent lidí. Může se vyskytnout v jakémkoli věku a jeho riziko s přibývajícím věkem výrazně stoupá. Prediabetik většinou nemá žádné příznaky a prediabetes bývá odhalen náhodou při preventivních prohlídkách u praktického lékaře nebo u internisty či kardiologa v rámci sledování jiného onemocnění.

Příznaky, léčba a komplikace

Příznaky, léčba a komplikace u prediabetu se mohou u jednotlivých lidí lišit. Příznaky prediabetu mohou být podobné jako v případě cukrovky 1. i 2. typu, tedy:

  • neobvyklá žízeň,
  • časté močení,
  • změna hmotnosti (zisk nebo ztráta),
  • extrémní únava nebo nedostatek energie,
  • rozmazané vidění,
  • časté nebo opakující se infekce,
  • poranění a modřiny, které se pomalu léčí,
  • brnění nebo necitlivost v rukou či nohou,
  • potíže s erekcí.

Někteří lidé si však nemusí všimnout žádných příznaků. Máte-li ale sebemenší podezření na cukrovku nebo prediabetes, kontaktujte svého lékaře. Zdravotníci mohou určit diagnózu pomocí řady testů. Prediabetes je důležité brát vážně, protože některé dlouhodobé komplikace spojené s cukrovkou, např. srdeční onemocnění, mohou právě během prediabetu začít.

Snižte riziko vzniku cukrovky 2. typu

Dobrou zprávou je, že více než polovina lidí s prediabetem může oddálit nebo zabránit nástupu cukrovky 2. typu. Zásadní je zde změna životního stylu, která může znamenat obrovský postup k lepšímu a vést ke zdravější budoucnosti. Pokud vám byl diagnostikován prediabetes, snižte riziko vzniku cukrovky 2. typu:

  • zdravou výživou,
  • pravidelným cvičením (začněte pomalu a zvyšte na 150 minut týdně),
  • zhubnutím (ztráta 5–10 % z vaší celkové hmotnosti).

Provedení zdravých změn bude nějakou dobu trvat, a to je v pořádku. Nejlepší je začít s malými změnami – nesnažte se změnit všechno najednou. Pokud jste nebyli fyzicky aktivní, začněte s 10minutovou procházkou třikrát týdně. Vhodné je vybrat si nové aktivity, která vás budou bavit. I v jídelníčku volte jídla, který vám budou chutnat. Aby vaše strava byla zdravější, stačí přidat na talíř více zeleniny, častěji vařit doma, volit celozrnné potraviny, sodu nebo džus nahradit pitnou vodou a nepřehánět to s velikostí porcí. Nepodceňujte pravidelné lékařské kontroly, dobrý spánek a nebojte se požádat rodinu a přátelé o podporu – změny v životním stylu se dělají lépe společně.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes mellitus
prediabetes

Související články
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.
Těhotenská cukrovka je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie), která postihuje až 17 % těhotných žen.
Těhotenská cukrovka je spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod , proto je její vyšetření prováděno u všech těhotných.
Jako diabetik se nemusíte děsit úpravy dosavadního způsobu stravování, ani trvalého dodržení správného způsobu stravování. Co je důležité?
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)
150 g sacharidů / 50 g tuků / 80 g bílkovin / 6 000 kJ (1 400 kcal)
Cukrovka postihuje prakticky všechny orgánové systémy a je příčinou dalších – a závažných – zdravotních komplikací.
Cílem je prevence diabetických komplikací a zlepšení kvality života.
Cukrovka vás ohrožuje bezprostředně i v budoucnu – podle toho také komplikace dělíme na akutní a pozdní.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.