Jak se jednoduše orientovat při výběru a sestavení jídelníčku u diabetika

 1 min.  |   9. 12. 2019  |   Garant: Alena Šmahelová


Většina diabetiků potřebuje stravu, která obsahuje přibližně 250 gramů sacharidů, 80 gramů tuků, 95 gramů bílkovin (tedy 2100 kcal/den).

Jednoduchý návrh kombinovatelného jídelníčku si můžete uzpůsobit tak, aby vyhovoval Vašim možnostem i chuti.

Snídaně

  • 250 ml mléka
  • 2 rohlíky (bílé nebo tmavé) nebo 1 rohlík a 1 krajíc chleba
  • 20 gramů másla
  • 50 gramů šunky, tvarohu, sýra
  • 1 velké rajče

Dopolední svačina

  • 1 ks ovoce nebo malý šálek drobného ovoce

Oběd

  • Polévka zeleninová s vejcem
  • 100 gramů vepřový přírodní plátek
  • 3 středně velké brambory
  • Okurkový salát z půlky salátové okurky s octovou zálivkou

Odpolední svačina

  • kelímek bílého jogurtu s 1 ks ovoce nebo malým šálkem drobného ovoce (mandarinka, malý pomeranč, jablko, borůvky…)

Večeře

  • Kuře na paprice přírodní 100 gramů
  • 5 polévkových lžic dušené rýže
  • Hlávkový salát s jogurtovým dresinkem
    Nebo
  • 2 slabé krajíčky chleba
  • 20 gramů másla
  • 50 gramů debrecínské pečeně (nebo 50 gramů sýru Eidam)
  • 1 vejce
  • 1 paprika čerstvá

2. večeře

  • 1 ks housky celozrnné, 1 krajíček chleba
  • 200 ml kefíru (mléka)

Rámcové jídelníčky pro diabetiky s různým obsahem sacharidů najdete ZDE.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
dieta
jídelníček
strava
vyvážené stravování

Související články
Těhotenská cukrovka je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie), která postihuje až 17 % těhotných žen.
V prvním díle o "bílých jedech" jsme řešili sůl, teď přichází na řadu další.

Dietní grilování?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Módní diety: Vegetariánství

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánství je poměrně rozšířeným způsobem stravování a v rámci jeho dodržování můžeme pozorovat spíše vzrůstající trend.
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.

Jak drobnými kroky změnit životosprávu k lepšímu

 7 min.  |   21. 1. 2025  |   redakce
Bohužel praktiky stylem „všechno, nebo nic“ prakticky nefungují. Přehnaná motivace vede k neudržitelnosti tempa a předčasnému selhání.

Svačiny pro školáky

 6 min.  |   1. 9. 2021  |   Věra Boháčová
Začátek školního roku je tady a s ním i tradiční úkol rodičů – připravovat dětem svačiny.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.