Jak se jednoduše orientovat při výběru a sestavení jídelníčku u diabetika
1 min. |
9. 12. 2019 |
Garant: Alena Šmahelová
Většina diabetiků potřebuje stravu, která obsahuje přibližně 250 gramů sacharidů, 80 gramů tuků, 95 gramů bílkovin (tedy 2100 kcal/den).
Jednoduchý návrh kombinovatelného jídelníčku si můžete uzpůsobit tak, aby vyhovoval Vašim možnostem i chuti.
Snídaně
- 250 ml mléka
- 2 rohlíky (bílé nebo tmavé) nebo 1 rohlík a 1 krajíc chleba
- 20 gramů másla
- 50 gramů šunky, tvarohu, sýra
- 1 velké rajče
Dopolední svačina
- 1 ks ovoce nebo malý šálek drobného ovoce
Oběd
- Polévka zeleninová s vejcem
- 100 gramů vepřový přírodní plátek
- 3 středně velké brambory
- Okurkový salát z půlky salátové okurky s octovou zálivkou
Odpolední svačina
- kelímek bílého jogurtu s 1 ks ovoce nebo malým šálkem drobného ovoce (mandarinka, malý pomeranč, jablko, borůvky…)
Večeře
- Kuře na paprice přírodní 100 gramů
- 5 polévkových lžic dušené rýže
- Hlávkový salát s jogurtovým dresinkem
Nebo - 2 slabé krajíčky chleba
- 20 gramů másla
- 50 gramů debrecínské pečeně (nebo 50 gramů sýru Eidam)
- 1 vejce
- 1 paprika čerstvá
2. večeře
- 1 ks housky celozrnné, 1 krajíček chleba
- 200 ml kefíru (mléka)
Rámcové jídelníčky pro diabetiky s různým obsahem sacharidů najdete ZDE.