Cholesterol – kamarád i nepřítel

 3 min.  |   2. 3. 2020  |   Garant: Michal Vrablík


Cholesterol je pro život nezbytná látka: představuje základní stavební kámen pro buněčnou membránu, tvoří se z něj steroidní hormony, nezbytný je pro vznik žlučových kyselin. Otázkou zůstává, kolik cholesterolu potřebujeme v krvi. Cholesterol se nerozpouští ve vodě, a tak se pro transport v krevním prostředí musí „zabalit“ do transportních systémů. Ty nejdůležitější označujeme jako HDL a LDL, a hovoříme proto o dvou cholesterolech. Ten, který je nesen částicí HDL, se tradičně označuje za „hodný“ (HDL) a ten, který je navázán na transportér LDL, považujeme za „zlý“ (LDL). Cholesterol jako chemická látka je ale jenom jeden, takže ve skutečnosti jde o stále tutéž substanci – jen má odlišný biologický „osud“.

1. Kamarád HDL

HDL-cholesterol se k částici HDL připojuje většinou z přebytků cholesterolu v cévní stěně nebo z některých dalších zdrojů. Proto se HDL-cholesterol označoval za hodný, jeho nízká hladina v krvi je totiž spojena se zvýšením rizika infarktu. Částici HDL si můžeme představit jako vozík, který veze nadbytek cholesterolu směrem k játrům ke zpracování. Má tedy „čisticí“ funkci. Poslední výzkumy ale ukazují, že velmi vysoká hladina „hodného“ HDL-cholesterolu může také přispívat ke zvýšení rizika cévní příhody. Proto i v této oblasti platí, že všeho moc škodí!

2. Zlý bratr LDL

Cholesterol navázaný na částici LDL se ne náhodou označuje jako „zlý“. Opravdu nemá dobrou pověst, a není divu – je hlavním zdrojem cholesterolu, který se usazuje v cévních stěnách. Cévy tak ztrácejí svou pružnost a průchodnost, a tak dochází k nemoci zvané kornatění cév (ateroskleróza). A pak už bohužel mnohdy bývá je krůček k infarktu nebo mrtvici…

Cílové hodnoty LDL cholesterolu podle doporučení z roku 2019

Z tabulky se dozvíte, jaké hodnoty „zlého“ (LDL) cholesterolu v krvi jsou považovány za optimální pro osoby s různou mírou cévního rizika: pamatujte, že čím vyšší je riziko, tím víc byste měli pracovat na snížení hladiny cholesterolu. A co přesněji znamenají jednotlivé rizikové skupiny?

  • Nízké riziko: běžná, „zdravá“ populace
  • Středně zvýšené riziko: především mladí diabetici bez dalších rizikových faktorů
  • Vysoké riziko: osoby s vysokými hodnotami cholesterolu nebo krevního tlaku, pacienti s diabetem trvajícím déle než deset let, osoby s poruchami funkce ledvin
  • Velmi vysoké riziko: lidé, kteří už prodělali infarkt nebo mrtvici nebo mají komplikace cukrovky
  • Extrémní riziko: pacienti, kteří mají opakované srdeční infarkty navzdory léčebným opatřením

Znáte příznaky mrtvice neboli cévní mozkové příhody? Stáhněte si PDF.




hlasování

0 (0)

Štítky:
cévy
cholesterol
HDL
LDL
tuky
vysoký cholesterol

Související články

Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Michal Vrablík
Existují rizikové faktory pro vysoký cholesterol, které můžeme, ale i ty, které nemůžeme kontrolovat a ovlivnit. Abyste měli přesnou představu, tady je jejich přehled.
Následující tabulky napoví, kolik cholesterolu obsahují různé potraviny a také které potraviny zařadit a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.

Zdravé grilování?

 6 min.  |   14. 6. 2022  |   Věra Boháčová
Grilovat se dá i v případě vyššího cholesterolu, vyššího tlaku i cukrovky, důležitý je výběr masa i ostatních příloh.
Je třeba si uvědomit, že pacienti jsou různé osobnosti a mají osobitý přístup k radám lékaře i k léčbě.

Jak zvládat vysoký cholesterol

 2 min.  |   15. 4. 2020  |   Michal Vrablík
Máte-li obavy, že se může váš cholesterol zvýšit, a nevíte přesně, jak ho „udržet na uzdě“, zde je několik základních rad, které byste měli dodržovat.
Především vysoký krevní tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, stejně jako nadváha a obezita.

Svačit, nebo nesvačit?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, zda je dobré svačit, nebo naopak raději nesvačit, není jediná správná odpověď.

Víte, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi?

 6 min.  |   24. 8. 2022  |   redakce
Co je vlastně cholesterol, co dělá a jak jeho hladinu ovlivnit.

Význam zdravé snídaně

 6 min.  |   25. 10. 2022  |   Věra Boháčová
O tom, že je dobré či důležité snídat, se stále mluví, píše. A je to pravda. Proč tomu tak je? Důvodů je hned několik.

Riziko nemocí srdce a cév se v životě ženy proměňuje

 8 min.  |   30. 9. 2022  |   redakce
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.