Onemocnění ledvin často souvisí s hypertenzí a diabetem

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakce


Chronické onemocnění ledvin je dlouhodobý stav, kdy ledviny nefungují správně. Postihuje každého desátého jedince v České republice. Nebolí, tudíž o něm velká část lidí vůbec neví, přitom se nemoc postupně zhoršuje a neléčené onemocnění může vyústit až v selhání ledvin, kde jedinou možností je dialýza nebo transplantace. Podle odhadů trpí celosvětově nějakou formou onemocnění ledvin více než 850 milionů lidí, chronické selhání ledvin postihne asi 3,7 milionu z nich. V ČR je na pravidelnou dialyzační léčbu odkázáno téměř 7 000 pacientů.

Ačkoli se zpočátku obvykle žádné příznaky neprojevují, onemocnění může být zachyceno náhodně při testu krve nebo moči provedeném kvůli jinému onemocnění. V pokročilejším stadiu pak mohou příznaky zahrnovat únavu, oteklé kotníky, nohy nebo ruce, dušnost, krev v moči, špatné soustředění, sníženou chuť k jídlu nebo nespavost.

Onemocnění ledvin bývá často způsobeno jinými stavy, které ledviny zatěžují, často se přitom jedná o kombinaci rizikových faktorů. Nejčastěji to bývá vysoký krevní tlak neboli hypertenze, cukrovka a kardiovaskulární onemocnění postihující srdce a krevní cévy. Výskyt těchto onemocnění se navíc často prolíná. 

Vysoký krevní tlak zvyšuje riziko selhání ledvin

Hypertenze může časem zatěžovat malé cévy v ledvinách a ty pak přestanou správně fungovat. Pro většinu onemocnění ledvin je nejčastější příčinou tzv. sekundární hypertenze, která vzniká druhotně v důsledku jiného onemocnění. V případě akutních i chronických onemocnění ledvin je právě vysoký krevní tlak častou komplikací.

Podle různých pramenů trpí vysokým krevním tlakem 60–80 % pacientů s chronickým postižením ledvin, přičemž výskyt stoupá s věkem. Vysoký krevní tlak urychluje rozvoj mikrovaskulárních komplikací, jako je právě onemocnění ledvin nebo onemocnění oční sítnice. Zvyšuje ale také úmrtnost a nemocnost na ischemickou chorobu srdeční, ischemickou chorobu dolních končetin a cévní mozkovou příhodu. Také se uvádí, že 30–75 % komplikací diabetu je způsobeno právě hypertenzí.

Přes důležitost této problematiky je kompenzace vysokého krevního tlaku u mnoha pacientů dlouhodobě nedostatečná, nejčastějším problémem je nedodržování léčby a nedostatečná spolupráce pacienta. Nejvíce ohroženi jsou ti, jejichž onemocnění ledvin je spojeno se ztrátami bílkoviny do moči. K zastavení vzájemného negativního ovlivňování onemocnění ledvin a hypertenze je nutné vysoký krevní tlak normalizovat, přičemž optimální hodnota by se měla pohybovat mezi 120–130/70–85 mm Hg.

Společný výskyt vysokého krevního tlaku a onemocnění ledvin značně zvyšuje kardiovaskulární úmrtnost i nemocnost a urychluje progresi ledvinové nedostatečnosti vedoucí případně až k selhání ledvin a potřebě dialýzy nebo transplantace ledviny.

Vliv cukrovky na onemocnění ledvin je obrovský

Onemocnění ledvin také velmi úzce souvisí s diabetem . Ledviny odfiltrovávají z našeho těla odpadní produkty vznikající při trávení bílkovin. Nacházejí se v nich miliony drobných cév, takzvané kapiláry, přes něž proudí krev, která se při tom čistí. Tělo pak odpadní látky vyloučí močí. Cukrovka však může mít na celý tento proces neblahý vliv. Zvýšená hladina krevního cukru postupně u diabetiků trvale poškozuje tepenné řečiště a též ledvinné glomeruly. Okolo 40 % pacientů s diabetem 2. typu trpí některým stupněm vleklého (chronického) onemocnění ledvin, i zde s věkem jejich počet narůstá. Diabetická nefropatie, tedy onemocnění ledvin způsobené vlivem zvýšené hladiny cukru v krvi - glykémie, je ve vyspělých zemích nejčastější příčinou vzniku terminálního selhání ledvin. Mezi hlavní rizikové faktory selhávání funkce ledvin patří především genetická zátěž, věk, pohlaví, nedostatečně léčená cukrovka a vysoký krevní tlak. Častěji k němu dochází u žen.

V případě diabetu 2. typu s převažující esenciální hypertenzí (vysoký tlak bez známé organické příčiny) je diabetická nefropatie podpůrným faktorem rozvoje hypertenze. Neléčený nebo nedostatečně léčený vysoký krevní tlak urychluje progresi diabetického postižení ledvin.

Mezi nejčastější onemocnění, která se u diabetika s hypertenzí vyskytují, patří kromě postižení ledvin také ischemická choroba srdeční, hypertrofie levé komory, srdeční selhání, cerebrovaskulární onemocnění, postižení tepen dolních končetin a postižení sítnice.

V rámci monitoringu léčby by každý diabetik měl alespoň jednou ročně absolvovat vyšetření moči na přítomnost mikroalbuminurie. V případě již diagnostikované diabetické nefropatie jsou kontroly potřeba častěji. Čím lépe diabetik kompenzuje výkyvy glykémie a hlídá si krevní tlak, tím menší je pravděpodobnost vzniku onemocnění. Výzkum ukázal, že přísná kontrola glykémie snižuje toto riziko až o jednu třetinu.

Základem je prevence a dodržování léčby

Předcházet onemocnění ledvin lze dodržováním zásad zdravého životního stylu a dodržováním léčby již probíhajících onemocnění, zejména hypertenze a cukrovky. 

Pro snížení rizika vzniku onemocnění ledvin je důležité:

  • přestat kouřit;
  • jíst zdravou a vyváženou stravu, která by měla obsahovat
       - dostatek ovoce a zeleniny,
       - jídla s obsahem škrobu, např. brambory, celozrnný chléb, rýže, těstoviny,
       - luštěniny, ryby, vejce,
       - minimum nasycených tuků a cukru;
  • omezit příjem soli  – její maximální denní dávka by neměla překročit 6 g (= 100 mmol sodíku);
  • omezit příjem některých minerálů, zejména sodíku, draslíku a fosforu;
  • dodržovat pitný režim;
  • omezit konzumaci alkoholu – ta by neměla přesahovat 20–30 g alkoholu u mužů a polovinu tohoto množství u žen denně (2dcl vína obsahuje 18–22 g, velké pivo 18–20 g a velký panák vodky 16 g alkoholu);
  • vyhýbat se stresu;
  • pravidelně cvičit – doporučuje se týdně alespoň 2,5 hodiny středně intenzivní aerobní aktivity (jízda na kole, rychlá chůze) a silové cvičení v minimálně dvou dnech v týdnu pro procvičení hlavních svalů;
  • opatrnost v užívání léků na bolest – poškození ledvin může být způsobeno užíváním příliš velkého množství nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), jako je aspirin a ibuprofen, nebo jejich užíváním déle, než je doporučeno. Při užívání léků proti bolesti je vždy nezbytné dodržovat doporučení lékaře nebo lékárníka; 
  • udržovat optimální krevní tlak;
  • dbát na to, aby byla záda v teple.

Důležité je nezapomínat na pravidelná preventivní vyšetření ledvin u praktického lékaře, kde prvním varovným signálem může být bílkovina v moči. K zásadním rizikovým faktorům vzniku onemocnění ledvin patří vedle genetické zátěže i nedostatek pohybu, stres, obezita, vysoký krevní tlak a neléčená cukrovka. Podle lékařů však řada pacientů neví nejen o tom, že jim správně nefungují ledviny, ale ani o tom, že mají cukrovku.

Chronické onemocnění ledvin zatím nelze vyléčit, ale léčba může pomoci zmírnit příznaky a zastavit zhoršování. Ještě nedávno se lékaři domnívali, že poškození ledvin je při jejich onemocnění vždy nevratné. Nyní se ale ukazuje, že díky moderním lékům lze v úplně počáteční fázi onemocnění jeho následky zvrátit. I proto je klíčové, aby pacient dbal na prevenci a o diabetu a diabetickém onemocnění ledvin se dozvěděl co nejdříve. Léčba vždy závisí na závažnosti stavu a jejím základem je:

  • změna životního stylu, která pomůže zůstat co nejzdravější;
  • důsledné užívání léků ke kontrole souvisejících problémů, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol;
  • dialýza – proces odstranění odpadních látek z krve, což může být nutné u pokročilého onemocnění ledvin;
  • u pokročilého onemocnění transplantace ledviny;
  • pravidelné lékařské kontroly.

K moderním lékům, které pomáhají chránit životně důležité orgány, patří tzv. glifloziny. Tyto léky jsou využívány zejména v léčbě cukrovky, ale ukázalo se, že chrání i srdce a ledviny. Glifloziny snižují filtrační tlak v ledvinách, a tím brání jejich zjizvení, poškození a ztrátě funkce. Riziko nevratného poškození ledvin snižují asi o polovinu. Navíc díky tomu, že účinně regulují hladinu cukru v krvi, vyloučí ledviny přebytečný cukr do moči a může tak docházet i k hubnutí.

redakce MEDICAL TRIBUNE

Zdroje:

https://www.nhs.uk/conditions/kidney-disease/
https://www.florence.cz/casopis/archiv-florence/2016/10/diabetes-mellitus-jako-nejcastejsi-pricina-selhani-ledvin/
https://www.prolekare.cz/casopisy/vnitrni-lekarstvi/2008-5/diabetes-mellitus-hypertenze-a-ledviny-51929
https://www.tribune.cz/archiv/nefroprotektivni-ucinky-gliflozinu-novinky-a-perspektivy/
https://www.dialiga.cz/diabetes-a-onemocneni-ledvin/


hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes
hypertenze
ledviny
onemocnění ledvin
vysoký krevní tlak

Související články

Dana se vždy pečlivě řídila radami svého lékaře...

 3 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Dana se vždy pečlivě řídila radami lékaře, a i proto se jim společně podařilo dostat cukrovku pod kontrolu.
Petr začal poctivě užívat léky předepsané lékařem a na jeho doporučení také zhubl a upravil svůj jídelníček.

Jak je to se sacharidy?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakce
Sacharidy neboli cukry jsou nejrozšířenější složkou potravy. Ovlivňují hladinu glykémie a rozdělují se na cukry jednoduché a složené.
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.
Cukrovka vás ohrožuje bezprostředně i v budoucnu – podle toho také komplikace dělíme na akutní a pozdní.

Riziko nemocí srdce a cév se v životě ženy proměňuje

 8 min.  |   30. 9. 2022  |   redakce
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.
150 g sacharidů / 50 g tuků / 80 g bílkovin / 6 000 kJ (1 400 kcal)
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)

Davidovi zachránila život angioplastika...

 3 min.  |   1. 3. 2020  |   redakce
David byl navzdory diagnóze hypertenze přesvědčen, že žádné léky nepotřebuje – vždyť je v nejlepším věku, má perfektní fyzičku, nekouří, nepije.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.