Tuky patří společně se sacharidy a bílkovinami k základním živinám, bez nichž se náš organismus neobejde, a jsou jedním z nejbohatších zdrojů energie. Jistě jste už slyšeli, že se dělí na tzv. zdravé a nezdravé. Víte ale přesně, co si pod tím představit?

„Dobré“ tuky

Obsahují větší množství tzv. nenasycených mastných kyselin, které přispívají ke snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi, mají velmi dobrý vliv na srdečně-cévní systém a zabraňují ukládání „špatných“ tuků v organismu. Najdeme je v rostlinných olejích, rybách, oříšcích a semínkách.

„Špatné“ tuky 

Obsahují větší množství tzv. nasycených a transmastných kyselin a jsou obsaženy v másle, sádle, slanině, uzeninách, ale také v tučném mase, tučných mléčných výrobcích a v trvanlivém pečivu. Na naše zdraví mají naopak neblahý vliv – zvyšují hladinu „zlého“ cholesterolu a naopak snižují hladinu toho „hodného“, způsobují ukládání tuku v organismu a vystavují nás riziku srdečně-cévních onemocnění. Proto bychom měli tyto tuky výrazně omezovat.

Kokosový tuk

V poslední době se velmi často objevují informace o tom, že nejprospěšnější našemu zdraví je tuk kokosový. To je ale mýtus. Kokosový tuk je z 90 % tvořen nasycenými mastnými kyselinami a jeho nadměrná konzumace vede ke zvyšování rizika srdečně-cévních onemocnění. Kokosový tuk má pozitivní vliv v kosmetickém využití (tedy „zvenčí“), ale při použití „zevnitř“ významně podporuje kornatění tepen (aterosklerózu). Snese vysoké teploty, ale to třeba řepkový a olivový olej také, ovšem ty mají pro naše zdraví daleko výhodnější složení.

Související články