Není tuk jako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakce


Tuky patří společně se sacharidy a bílkovinami k základním živinám, bez nichž se náš organismus neobejde, a jsou jedním z nejbohatších zdrojů energie. Jistě jste už slyšeli, že se dělí na tzv. zdravé a nezdravé. Víte ale přesně, co si pod tím představit?

„Dobré“ tuky

Obsahují větší množství tzv. nenasycených mastných kyselin, které přispívají ke snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi, mají velmi dobrý vliv na srdečně-cévní systém a zabraňují ukládání „špatných“ tuků v organismu. Najdeme je v rostlinných olejích, rybách, oříšcích a semínkách.

„Špatné“ tuky 

Obsahují větší množství tzv. nasycených a transmastných kyselin a jsou obsaženy v másle, sádle, slanině, uzeninách, ale také v tučném mase, tučných mléčných výrobcích a v trvanlivém pečivu. Na naše zdraví mají naopak neblahý vliv – zvyšují hladinu „zlého“ cholesterolu a naopak snižují hladinu toho „hodného“, způsobují ukládání tuku v organismu a vystavují nás riziku srdečně-cévních onemocnění. Proto bychom měli tyto tuky výrazně omezovat.

Kokosový tuk

V poslední době se velmi často objevují informace o tom, že nejprospěšnější našemu zdraví je tuk kokosový. To je ale mýtus. Kokosový tuk je z 90 % tvořen nasycenými mastnými kyselinami a jeho nadměrná konzumace vede ke zvyšování rizika srdečně-cévních onemocnění. Kokosový tuk má pozitivní vliv v kosmetickém využití (tedy „zvenčí“), ale při použití „zevnitř“ významně podporuje kornatění tepen (aterosklerózu). Snese vysoké teploty, ale to třeba řepkový a olivový olej také, ovšem ty mají pro naše zdraví daleko výhodnější složení.

hlasování

0 (1)

Štítky:
jídlo
kokosový tuk
mastné kyseliny
olej
sádlo
strava
tuky

Související články

Význam zdravé snídaně

 6 min.  |   25. 10. 2022  |   Věra Boháčová
O tom, že je dobré či důležité snídat, se stále mluví, píše. A je to pravda. Proč tomu tak je? Důvodů je hned několik.

Které potraviny by měl obsahovat váš jídelníček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Nahraďte pro začátek máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso a uzeniny rostlinnými oleji, semínky, ořechy.

Laktózová intolerance

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Laktózovou intolerancí označujeme nesnášenlivost mléčného cukru. Základem léčby je úprava stravy, případně doplňování enzymu.

Jak vzniká nadváha a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Peter Marko
Nejen strava a nedostatek fyzické aktivity, k nadváze a obezitě přispívá množství dalších faktorů.
Opravdu je večeře takovým zlem, že je ideální si ji raději nedat?
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.

Svačiny pro školáky

 6 min.  |   1. 9. 2021  |   Věra Boháčová
Začátek školního roku je tady a s ním i tradiční úkol rodičů – připravovat dětem svačiny.

Jak se léčí alergie?

 3 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Terapie alergie se mimo jiné odvíjí od spouštěče, který imunitní reakci nastartuje. Hlavním způsobem boje s alergií je eliminace styku s alergenem, tedy vyhnutí se setkání s dráždivou látkou.
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.
Jaká jsou dietní doporučení při dyslipidemiích?

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.