Pět omylů o dietě

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce


Základem vyváženého a pestrého jídelníčku by měly být čerstvé ovoce a zelenina, kvalitní bílkoviny, složené sacharidy a přiměřené množství vhodných tuků. Důležitá je samozřejmě i chuť, protože na dietě, která nechutná, asi nikdo dlouho nevydrží. Existuje ale celá řada polopravd a mýtů, kterými si mnozí ospravedlňují ne zrovna zdravý způsob stravování.

1. Cholesterol tolik neškodí

Pozor, toto je polopravda: rozlišujeme totiž „hodný“ a „zlý“ cholesterol. Ten první (označuje se HDL) funguje jako jakýsi sběrač odpadu – „uklidí“ totiž z krve všechny látky, které tam nemají co dělat. Naopak jeho „zlý“ bratr (označovaný LDL) má na svědomí usazování tuků v cévách, které jsou pak čím dál tím méně pružné a průchodné.

2. Tuky řešit nemusím

Tuků se nemusím obávat, „zabijákem“ je cukr, myslí si možná mnozí. Tak to ale není! Nadměrná konzumace cukru a potravin obsahujících cukr je samozřejmě riziková, ale i nesprávné množství a složení tuků v jídelníčku může vést k onemocnění srdce a cév. Důležité je omezit nevhodné tuky a nahradit je tuky s převahou nenasycených mastných kyselin.

3. Kokosový tuk je nejlepší

Kdepak! Kokosový tuk je z 90 % tvořen nasycenými mastnými kyselinami a jeho nadměrná konzumace vede ke zvyšování rizika srdečně-cévních onemocnění. Ano, snese vysoké teploty, ale to třeba řepkový a olivový olej také, ovšem ty mají pro naše srdečně-cévní zdraví daleko výhodnější složení.

4. NE živočišným potravinám

Nejlepší je vyhýbat se všem živočišným potravinám, myslí si mnozí. Je to ale jinak! Ano, živočišné potraviny jsou sice zdrojem tuků s převahou nasycených mastných kyselin, které je třeba omezovat, ale zároveň jsou důležitým zdrojem kvalitních bílkovin, železa, vitaminu B12 a vápníku.

5. Dieta prostě nechutná

Když držím dietu, nemám šanci si pochutnat – i toto je jen mýtus. Sestavit zdravý jídelníček podle vaší chuti vám pomůže každý šikovný nutriční terapeut. Sami pak zjistíte, že dieta a příjemné kulinární zážitky se nemusejí vylučovat!

Nikdy nedejte na různé „zaručené“ diety – mnohé z nich nemají se zdravým stravováním nic společného, a navíc nemívají žádný efekt. Poslouchejte svoje tělo a dopřejte mu takový jídelníček, za který se vám odmění!

hlasování

0 (0)

Štítky:
dieta
jídelníček
strava

Související články

Módní diety: Keto a spol.

 8 min.  |   5. 9. 2023  |   Věra Boháčová
Jako na každém výživovém trendu můžeme i v případě nízkosacharidových a ketogenních diet najít jistá pozitiva. Ale mají také řadu úskalí a na ta je dobré myslet.
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)

Jak se léčí alergie?

 3 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Terapie alergie se mimo jiné odvíjí od spouštěče, který imunitní reakci nastartuje. Hlavním způsobem boje s alergií je eliminace styku s alergenem, tedy vyhnutí se setkání s dráždivou látkou.

Léčba obezity výživou aneb Jídelníček obézního pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakce
Při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce.

Dietní grilování?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.
Jako diabetik se nemusíte děsit úpravy dosavadního způsobu stravování, ani trvalého dodržení správného způsobu stravování. Co je důležité?

Módní diety: Raw strava

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Raw strava je způsob stravování omezující tepelnou úpravu na 42–47 stupňů Celsia. Dle jejích zastánců se v důsledku vyšších teplot stává z „živé“ stravy „mrtvá“.

Které potraviny by měl obsahovat váš jídelníček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Nahraďte pro začátek máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso a uzeniny rostlinnými oleji, semínky, ořechy.

Jak vzniká nadváha a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Peter Marko
Nejen strava a nedostatek fyzické aktivity, k nadváze a obezitě přispívá množství dalších faktorů.
V rámci dodržování každé diety, a ta při dyslipidémiích není výjimkou, je velmi důležitý výběr potravin.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.