Prosinec je měsíc, který z celého roku tradičně přináší nejvíce sladkých nástrah. Se začátkem adventu se hlásí o slovo příprava prvních druhů vánočního cukroví, následuje mikulášská nadílka, uzavírají ho pak vánoční svátky a novoroční oslavy. Přitom ve velkém pokušení nejsou jen děti.

Závěr roku je náročný pro zdravého člověka, natož pak pro velkou část naší populace, kterou trápí řada zdravotních problémů, navíc velmi úzce souvisejících se správnou životosprávou – nadváha, nebo dokonce obezita, cukrovka, vyšší hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak. Jednorázová oslava nemusí být velkým prohřeškem, ale při měsíčním nabourání běžného režimu už může dojít k problému. Zároveň jsou ale důležité pohoda a klid bez stresů, které bohužel konec roku také často doprovázejí.

Zásady zdravého stravování i v prosinci

Jak tedy zařídit pohodu a režim příliš nenarušit? Zkuste se inspirovat šesti zásadami, které mohou pomoci tomu, že novoroční předsevzetí letos nebude muset mít podobu, která je u Čechů nejtradičnější – zhubnu, budu jíst zdravěji, budu poctivě dodržovat dietu, začnu cvičit.

Zásada první: uvědomit si, kde všude sladké „nástrahy“ číhají

Začínáme vánočním cukrovím. Jeden průměrný kousek (4–5 cm) cukroví, jako jsou slepované linecké, vosí hnízda, piškotové kuličky a jiné, obsahuje asi 10 g cukru. Mikulášská nadílka (sice se týká hlavně dětí, ale i dospělí často neodolají) sestávající ze dvou malých mléčných čokolád, sáčku tvrdých bonbonů, plněného perníku, čokoládového čerta, dvou lízátek, několika ořechů, dvou mandarinek a kousku uhlí v sobě může skrývat až 10 000 kJ. To je často nad denním limitem nejen dětí, ale i dospělých. A když už Mikuláš přijde, tak se přece něco ochutnat musí… A pak už můžeme jen „přihazovat“ vánočkou, štólu, perníčky, sušenky, štrúdly, dobroty na vánočním stromku. Zkrátka toho na nás v prosinci číhá moc.

Zásada druhá: myslet na to, že cukr v tom není sám

Cukr často není jediným viníkem našich nabouraných režimů v průběhu prosince. Úspěšně ho doplňují tuk a alkohol. Ve zmiňovaných kouscích vánočního cukroví najdeme kromě 10 g cukru také v průměru 5 g tuku. A zatímco pět lžiček másla nebo margarínu si těžko jen tak na chuť dáme, pět slepovaných lineckých koleček nebo vosích hnízd není velký problém sníst. Stejné to může být s dalšími vánočními sladkostmi i s čokoládovými figurkami.

Alkohol často k příjemné atmosféře rodinných oslav patří. Svařené víno, punč či grog při procházce vánočně vyzdobenými ulicemi mají také své kouzlo. A když už se uvaří vaječný likér, jistě je potřeba ho také vypít. I z jejich konzumace si ale můžeme neúměrně zvýšit příjem energie, a ne vždy je to vinou cukru.

Zásada třetí: zkusit někde odlehčit

Pokud si sladké chceme dopřát, je možné najít výhodnější varianty, které nebudou obsahovat tolik cukru (a také tuku). Docela jednoduché je to u nepečených druhů, tam si často můžeme dovolit experimentovat. Cukru prostě dáme méně nebo použijeme místo části neslazené sušené ovoce, stejně tak si můžeme pohrát i s množstvím tuku, navíc do nepečených druhů můžeme použít i méně tučné varianty roztíratelných rostlinných tuků. U pečených druhů je to složitější. Tam se neodzkoušené experimenty nemusejí vyplatit – omezením množství cukru nebo tuku se těsta chovají jinak a výsledek nemusí dopadnout dle očekávání. Pak je namístě vybrat druhy, které tak sladké a tučné nejsou. Nabízíme jeden tip:

Ovesné hrudky  

Potřebujeme (na dávku cca 160 ks):

250 g hladké mouky

½ lžíce jedlé sody

1 lžíci mleté skořice

1 vejce

250 g cukru krupice

1 lžíci medu

50 g rozinek

300 g ovesných vloček

100 ml mléka

150 g řepkového oleje

Recept pro přípravu ovesných hrudek

V míse smícháme cukr, vejce, med, rozinky, ovesné vločky, mléko, olej a vše důkladně promícháme. V jiné misce smícháme mouku s jedlou sodou a mletou skořicí tak, aby byly jedlá soda a skořice v mouce rovnoměrně rozptýleny. Sypkou směs pak přidáme ke zbytku ingrediencí a vypracujeme těsto. Malou lžičkou z těsta odkrajujeme kousky a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů Celsia dozlatova.

Mikulášskou nadílku můžeme energeticky „ochudit“ menším množstvím sladkostí a větším množstvím ovoce, případně drobným dárečkem (který nebude ke konzumaci).

O kolekci čokoládových figurek na stromek se podělte se sousedem.

Nejen alkohol je potřeba pít při oslavách. Zkuste překvapit návštěvu něčím jiným. Výhodou je možná konzumace stejného pití pro děti i dospělé.

Bowle pro celou rodinu

Potřebujeme: 

jablka

hrušky

broskvový kompot

pomeranč

rozinky

hřebíček

badyán

skořici

jemně perlivou minerálku

Recept na bowle pro celou rodinu

Jablka a hrušky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky o hraně cca 1,5 cm a zalijeme vodou (jen tak, aby bylo ovoce ponořené). Přidáme hřebíček, badyán, celou skořici a kousky kůry z pomeranče (kůru ořezáváme škrabkou, ale jen oranžovou část, bílá část by způsobovala hořknutí připravovaného) a vše přivedeme k varu. Povaříme jen krátce, aby ovoce nebylo rozvařené, ale jen lehce změklo a stále drželo tvar. Povařené ovoce s kořením odstavíme, přidáme nakrájené kompotované broskve a rozinky, můžeme přidat i kompotovou šťávu a necháme společně v chladu uležet. Uleželé ovoce i se šťávou dáme do sklenice (předem můžeme vyndat koření, které ale může v ovoci i zůstat) tak, aby byla zaplněná z jedné třetiny, a dolijeme vychlazenou jemně perlivou minerálkou.

A k odlehčení na závěr: Ve většině případů se dá najít lehčí varianta všeho oblíbeného. Pokud ji ale nenajdete nebo je pro vás neakceptovatelná, prostě toho snězte či vypijte méně.

Zásada čtvrtá: nedat sladkým nástrahám tolik prostoru 

Tradiční, pro někoho možná už klišé, jezte pravidelně, je přesně to jednoduché, čím si můžete v rámci prosincového zdravého stravování pomoct. Pravidelná strava má řadu přínosů a jedním z nich je menší šance na přejídání. A u mlsání to platí zvlášť. V předvánočním období i v čase svátků je často na stole cukroví, vánočka, na stromečku se houpají arabesky nebo figurky z čokoládové kolekce. „Uzobnout“ jen tak na chuť po jídle je daleko bezpečnější než to zkusit před jídlem. Chuť, která je zároveň spojena s hladem, se ovládá mnohem hůř. To pak u jednoho kousku cukroví nikdy nezůstane. A následující jídlo? Buď ho sníme běžnou porci, a tím se vystavujeme riziku vysokého energetického příjmu, nebo sníme méně nebo vůbec nic. A to není také varianta nejideálnější, protože se tak třeba ochudíme o potraviny a pokrmy, které mají ve správném jídelníčku své důležité místo.

Co také pomůže, je čokoládové figurky schovat hlouběji do útrob větví vánočního stromku (aby nebyly tak snadno dostupné), nemít cukroví permanentně na stole, hodí se i místo cukroví „vystavit“ na stůl třeba ovoce.

Zásada pátá: zkusit „souboj“ 

Nemyslíme tím pracně připravené či nakoupené sladkosti po sobě v rámci boje házet (i když i to by byla také varianta, jak jich nesníst tolik), ale sehrát rovný souboj v rámci příjmu a výdeje energie. Všechno se počítá: procházka se psem trochu delší než obvykle, hrabání sněhu (snad napadne), stavění sněhuláka nebo jen procházka v klidu zimního počasí. Pravidelný „souboj“ pomůže případné energii ze sladkostí neulpět ve vašem těle ve formě tuku navíc.

Zásada šestá: pohoda a to nejdůležitější

Adventní čas i svátky spojené s koncem roku by měly být časem pohody, potkávání se s rodinou a přáteli. Je potřeba to mít na paměti, nenechat se zmanipulovat přehnaným stresem (který nám také může hodně ubližovat). Dodržování režimu je důležité i v průběhu svátků, ale i v tomto čase je možné nastavit pravidla tak, aby zdraví neubližovala, a přitom jsme si mohli dopřát, co máme rádi.

Související články