Nejčastější otázky diabetiků 2. část (léčba)

 8 min.  |   18. 8. 2022  |   redakce


Cukrovka (diabetes mellitus) je komplexní chronické onemocnění, které vyžaduje soustavnou lékařskou péči zahrnující nejen kontrolu glykemie, ale i speciální strategii léčby. Pokud vám byla cukrovka nově diagnostikována, v následujícím textu se dočtete důležité informace.

Období po stanovení diagnózy diabetu je výzvou jak pro lékaře, tak pro pacienta. Lékař by vám měl pomoci vyrovnat se s nemocí a poskytnout vám minimální nutné znalosti, nové dovednosti a vysvětlit význam dietní léčby a fyzické aktivity.

Níže přinášíme nejčastější dotazy nově diagnostikovaných pacientů s cukrovkou. Ideální, motivovaný pacient je klade sám, ale lékař by vás měl v průběhu kontrol o všech těchto tématech poučit. Odpovědi nejsou komplexní, jsou doplněny odkazy na webové stránky s dostupnými vzdělávacími materiály. Tato část článku shrnuje základní informace o léčbě cukrovky.  První díl se věnoval základním informacím o diabetu jako onemocnění. Třetí díl se zaměřuje na komplikace diabetu.

1. Jaké jsou cíle léčby diabetu 2. typu?

Cílem léčby je udržet glykemii pod kontrolou a co nejblíže normálním hodnotám, předejít dalším zdravotním problémům, které jsou s diabetem často spojeny, udržet co nejlepší kvalitu života bez kolísání hodnoty cukru v krvi.

2. Jak se diabetes 2. typu léčí?

Diabetes 2. typu může být léčen změnou diety, změnou životního stylu a léky (tablety a injekce). Léčebný plán s vámi probere a navrhne jej váš lékař. Doporučení se týká změny režimu, zejména dietní léčby. Jste-li obézní, pak doporučujeme redukci hmotnosti, dále je nutné zvýšit fyzickou aktivitu a nekouřit. Změna životního stylu je v léčbě diabetu stejně důležitá jako užívání léků.

3. Proč je dieta při léčbě diabetu důležitá?

Dieta je nutnou součástí léčby cukrovky. Hodně lidí potřebuje změnit dietní návyky. Jde zejména o udržení glykemie co nejblíže normálním hodnotám (individuálně vám doporučí lékař) a předcházení vzniku dlouhodobých komplikací, jako jsou onemocnění srdce nebo ledvin. Primárně je třeba zredukovat obsah tuků, zejména tuky živočišného původu působí diabetogenně. Jídlo s vysokým obsahem tuků snižuje hladinu některých léků na diabetes. Změnou diety lze dosáhnout poklesu tělesné hmotnosti a v souvislosti s tím i snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Na změně diety s vámi bude spolupracovat lékař nebo doporučí konzultaci u nutričního terapeuta. Více na https://www.dialiga.cz/userfiles/zaciname-s-inzulinem.pdf, https://www.dialiga.cz/userfiles/pokracujeme-s-inzulinem.pdf, https://www.dialiga.cz/userfiles/alkohol-a-diabetes-mellitus.pdf.

4. Proč je pravidelná fyzická aktivita v léčbě diabetu důležitá?

Při cvičení se zlepšuje metabolismus svalů, snižuje se inzulinová rezistence a zpomaluje se progrese diabetu. Navíc má cvičení pozitivní účinek na srdce a cévy. Především zpomaluje rozvoj aterosklerózy snížením hodnot krevních tuků, krevního tlaku a stresu. Je jedno, jaký druh pohybu si vyberete (praktická je chůze, počítá se ale i úklid a práce na zahradě či chůze při nakupování v nákupním centru). Cvičení by mělo být pravidelné po většinu dnů v týdnu. Jestliže s cvičením začínáte, poraďte se nejdříve se svým lékařem o svém celkovém zdravotním stavu a bezpečné zátěži. Dobu cvičení postupně prodlužujte a intenzitu dávkujte podle pocitu únavy. Nejste-li léčen/a inzulinem nebo hypoglykemizujícími léky, nepůsobí cvičení hypoglykemii, proto není nutné jíst více sacharidů, zejména když chcete hubnout. Nezapomeňte při cvičení doplňovat tekutiny. Máte-li sedavé zaměstnání, během dne práci opakovaně přerušujte a krátce se projděte.

5. Co mám dělat, když potřebuji zhubnout?

  • Zvýšit fyzickou aktivitu – i běžná chůze má významný vliv na zlepšení zdraví. Někteří lidé s cukrovkou musejí před cvičením upravit dávku svých léků a kontrolovat cukr v krvi měřením před cvičením a po cvičení.
  • Jíst méně kalorií – množství kalorií optimální k redukci hmotnosti určí váš lékař / nutriční terapeut.

6. Můžu jíst stejné jídlo jako moje rodina?

Ano, když máte diabetes, nemusí se pro vás vařit zvlášť. Můžete jíst stejné jídlo jako ostatní členové rodiny, vyhýbat se smaženým jídlům, průmyslově zpracovaným masným výrobkům a potravinám s vysokým obsahem tuku. Změna vašeho jídelníčku znamená většinou obecně zdravé stravování, které nikomu neublíží, a pro všechny platí nejíst příliš mnoho.

7. Je nutné, abych jedl/a každý den ve stejnou dobu?

Jak často a kdy jíst, záleží částečně na lécích, které užíváte. Lidé, kteří užívají fixní dávky inzulinu nebo léky zvyšující výdej inzulinu (např. deriváty sulfonylurey), by měli jíst pravidelně, vždy ve stejnou dobu. Pravidelné stravování snižuje riziko nízké hodnoty cukru v krvi. Lidé, kteří užívají léky, jež nepůsobí hypoglykemii (např. metformin), nemusejí jíst pravidelně ve stejnou dobu.

8. Které léky se používají v léčbě diabetu 2. typu?

Může být použita řada různých léků. U většiny pacientů je lékem první volby metformin ve formě tablet.

9. Jak poznám, že moje léčba funguje?

Po 2–3 měsících užívání metforminu provede lékař test na glykovaný hemoglobin – HbA1c, který ukáže, jaká byla glykemie v průběhu posledních 2–3 měsíců. Jestliže je hodnota po třech měsících užívání metforminu stále vyšší než cílová, může vám lékař dávku zvýšit nebo navrhne přidání druhého léku. Jiným způsobem, jak zjistit, zda léčba funguje, je samostatná kontrola měřením glykemie glukometrem.

Výběr druhého léku záleží na řadě různých okolností (na závažnosti diabetu, tělesné hmotnosti, přidružených onemocněních). Některé z léků na diabetes mohou v určitých situacích způsobit hypoglykemii, která se projeví pocením, třesem, pocitem hladu nebo úzkostí a poruchou koncentrace. Hypoglykemii je třeba rychle léčit, protože může vést k poruše vědomí. Lékař vás upozorní na léky, které mohou hypoglykemii vyvolat, a poučí vás, jak této situaci předcházet a jak nastalou hypoglykemii řešit.

10. Co je inzulin?

Inzulin je hormon, který se v těle tvoří ve slinivce a pomáhá glukóze vstupovat do buněk. U většiny diabetiků 2. typu jde o poruchu působení inzulinu ve tkáních z důvodu tzv. inzulinové rezistence. Při delším trvání diabetu začne slinivka selhávat a přestane vytvářet dostatek inzulinu. Většina pacientů může udržet glykemii pod kontrolou diabetickou dietou, fyzickou aktivitou a tabletami. Někteří však inzulin k léčbě diabetu potřebují. Více na https://www.dialiga.cz/userfiles/zaciname-s-inzulinem.pdf.

11. Jak často bych měl/a chodit na kontrolu k lékaři?

Většina pacientů s diabetem chodí na kontrolu jednou za tři nebo čtyři měsíce. Během návštěvy proberete s lékařem výsledky vyšetření a léčbu. Když glykemie nedosahují cílových hodnot, může vám lékař nabídnout změnu léčby.

MUDr. Johana Venerová
Diabetologické centrum 1. LF UK a ÚVN-VFN Praha
(redakčně upraveno)

Zdroje

  • Pelikánová T, Bartoš V, a kol. Praktická diabetologie. 6. vydání. Praha: Maxdorf Jessenius, 2018.
  • Jirkovská A, et al. Jak (si) léčit a kontrolovat diabetes – Manuál pro edukaci diabetiků. Praha, Panax, 2003.
  • https://www-uptodate-com.ezproxy.is.cuni.cz/contents/search
  • https://www.dialiga.cz/ke-stazeni/
  • https://docplayer.cz/2832271-Diabeticka-dieta-bc-vladimira-havlova-prof-mudr-alexandra-jirkovska-csc-centrum-diabetologie-ikem-praha.html
  • Karen I, Svačina Š, et al. Diabetes mellitus v primární péči. 2. rozšířené vydání. Praha: Axonite CZ, 2014. ISBN 978-80-904899-8-1

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetik
léčba cukrovky
otázky a odpovědi

Související články
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a glykemii.

Nejčastější otázky diabetiků 3. část (komplikace)

 13 min.  |   18. 8. 2022  |   redakce
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a jejím komplikacím.
Cílem je prevence diabetických komplikací a zlepšení kvality života.

Onemocnění ledvin často souvisí s hypertenzí a diabetem

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakce
Chronické onemocnění ledvin postihuje každého desátého jedince v České republice. Nebolí, tudíž o něm velká část lidí vůbec neví.
Onemocnění, které postihuje periferní nervy. Příznaky se začnou projevovat zvolna jako např. svalová slabost, únava, úbytek svalové hmoty nebo křeče.
Pozdní komplikace může být i prvním projevem diabetu 2. typu, který není delší dobu rozpoznán a léčen.

Cukrovka a řidičský průkaz

 3 min.  |   14. 7. 2020  |   Alena Šmahelová
Některá onemocnění, k nimž patří i cukrovka, mohou svými projevy negativně ovlivňovat řízení motorových vozidel, a tím i vydání nebo držení řidičského průkazu.

Rámcové jídelníčky pro diabetiky

18. 2. 2020  |   redakce
Diabetická dieta je základem léčby cukrovky, protože právě vhodnou stravou můžeme ovlivnit svůj celkový zdravotní stav.
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)
150 g sacharidů / 50 g tuků / 80 g bílkovin / 6 000 kJ (1 400 kcal)

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.