Co se děje s cévami během života

 2 min.  |   5. 1. 2021  |   Garant: Michal Vrablík


Každý z nás stárne – někdo rychleji, někdo pomaleji. Souvisí to nejen s genetikou, ale i s životním stylem a jakkoli někteří jako by „zastavili čas“, stárnutí organismu zkrátka nezabráníme. To platí i o našich cévách, kde se vžil pojem „vaskulární věk“ – i jejich stav se totiž v průběhu života mění. Pojďme se podívat, jak je to v jednotlivých věkových kategoriích.

20–30 let

Naše cévy jsou mladé, a tudíž všeobecně zdravé, ale už v této době je mnozí zbytečně zatěžují třeba kouřením, nadměrným cholesterolem nebo sedavým způsobem života. U velké části jedinců již v tomto věku můžeme prokázat ukládání cholesterolu do cévní výstelky, které se nazývá lipidové proužky.

30–50 let

Zvýšený cholesterol, kouření, vysoký krevní tlak, zvýšený cukr – to všechno jsou faktory, které se začínají projevovat ve středním věku a které pochopitelně mohou způsobovat poškození tepen.

50–60 let

Nápor na cévy pokračuje, ukládáním lipidových látek a vápníku (kalcifikací) se zvyšuje jejich pevnost a tím se ztrácí pružnost. To pak například v kombinaci s vysokým krevním tlakem zvyšuje další poškození cév a periferních orgánů.

Po šedesátce

Proces stárnutí a skutečnost, že cévy musejí vydržet víc než sto tisíc úderů srdce za den, přenášených tlakem krve, přispívají k poškození jejich stěn. Mohou v nich vznikat usazeniny tukových látek, které mohou vést i k infarktu a tím k selhání funkce srdce jako pumpy.

O zbytečné poškozování cév jistě nikdo nestojí, a navíc je snadné mu předcházet zdravou stravou a pravidelným cvičením. Pamatuje na to!

Článek prošel odbornou korekturou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cévní věk
cévy
cholesterol
vaskulární věk

Související články
Zvýšený cholesterol v krvi neboli dyslipidemie je metabolické onemocnění, které nebolí, ale o to je zrádnější a nebezpečnější.
Cholesterol je pro život nezbytná látka: představuje základní stavební kámen pro buněčnou membránu... Otázkou ale zůstává, kolik cholesterolu potřebujeme v krvi.

Víte, kolik let je vašim cévám?

 4 min.  |   25. 3. 2020  |   Michal Vrablík
Skutečný věk vašich orgánů se přímo podepisuje na vašem zdraví a kondici.

Co pro sebe můžete udělat sami

 3 min.  |   10. 2. 2020  |   Renata Cífková
Jaký dopad hypertenze na vaše zdraví bude mít, máte do značné míry ve svých rukou.

Jak zvládat vysoký cholesterol

 2 min.  |   15. 4. 2020  |   Michal Vrablík
Máte-li obavy, že se může váš cholesterol zvýšit, a nevíte přesně, jak ho „udržet na uzdě“, zde je několik základních rad, které byste měli dodržovat.

Václav podcenil léčbu – a to se mu stalo osudným...

 5 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce
Václav léčbu vysokého cholesterolu podcenil, a tak je dnes v invalidním důchodu a zvládne jen základní sebeobsluhu.

Víte, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi?

 6 min.  |   24. 8. 2022  |   redakce
Co je vlastně cholesterol, co dělá a jak jeho hladinu ovlivnit.
Následující tabulky napoví, kolik cholesterolu obsahují různé potraviny a také které potraviny zařadit a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.
Možná nevíte, že v České republice tyto léky užívá více než milion pacientů, takže přímou nebo zprostředkovanou zkušenost s nimi má téměř každý.
Především vysoký krevní tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, stejně jako nadváha a obezita.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.