Rámcový jídelníček pro diabetickou dietu 2
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal) »
Hlavní příčinou cukrovky je neschopnost organismu produkovat nebo efektivně využívat životně důležitý hormon inzulin, který je zodpovědný za přeměnu stravy v energii. Základní úlohou inzulinu je pak „vychytávat“ z krve cukr, který je hlavním zdrojem energie pro organismus, a předávat ho životně důležitým orgánům a tkáním.
Cukrovka, zejména 2. typu, je často označována jako civilizační onemocnění, jehož vznik zásadně ovlivňuje náš způsob života. Ve většině případů k jejímu vzniku přispívá stres, nadměrný příjem energie, nevhodné složení potravy a nedostatek pohybu, což jsou i faktory, které také velmi často vedou k obezitě. Pouze asi u osm procent diabetiků se onemocnění rozvine na základě vrozených genetických dispozic nebo nějaké druhotné příčiny. Nevhodný životní styl však může uspíšit vznik diabetu a komplikovat průběh onemocnění.
Na vzniku cukrovky se podílí více příčin. Skutečnost, že vy onemocníte, ale váš soused ne, je výsledkem kombinace vlivů jak genetických, tak vlivu životního stylu. Zatímco o těch genetických nerozhodujeme, o změnu své životosprávy se pokusit určitě můžeme. Každý z nás může být jedním z těch, které toto onemocnění postihne, nebo jej již má, ale neví o tom. Proto je důležité znát rizikové faktory a nezanedbávat preventivní lékařské prohlídky.
Zhruba deset procent lidí s cukrovkou má tzv. diabetes 1. typu. Značnou roli zde hrají genetické predispozice – trpí-li cukrovkou rodiče nebo sourozenci, zvyšuje se riziko diabetu 1. typu i u vás. Jak tomuto typu cukrovky předcházet, zatím bohužel není známo.
Prevence cukrovky 1. typu zatím neexistuje, avšak cukrovce 2. typu lze zabránit nebo alespoň její nástup oddálit. K základním preventivním opatřením patří zdravá výživa bohatá na vitaminy, vlákninu, s minimem tuku a nižší energetickou hodnotou. Právě strava je nejdůležitější součástí změny životního stylu, ale neméně důležitá je i pravidelná fyzická aktivita. Buďte si jisti, že i malé změny mohou mít velký vliv a pomohou udělat první kroky ke snížení rizika cukrovky. Které kroky to tedy jsou?
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal) »
Cukrovka se v průběhu života podílí mimo jiné i na nepříznivých změnách mozkové tkáně,... »