Dana se vždy pečlivě řídila radami svého lékaře...

 3 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce


Dana, 56 let

Dana nikdy neměla zdravotní problémy. V mládí aktivně sportovala, a tím bohatě vyvážila značný energetický příjem z potravin: měla totiž více než pozitivní vztah k čokoládám, dortíkům a vůbec všemu sladkému, milovala tradiční českou kuchyni – když připravila na oběd svíčkovou nebo vepřové se zelím, byly to vždy opravdové hody a nikdo z rodiny (ani sama Dana) se nerozpakoval dát si pořádný příděl knedlíků a všech ostatních dobrot. Dana sice po dvou porodech přibrala, ale nebyla to žádná tragédie a vždy zase postupně získala svou štíhlou postavu. Nadále vařila lahůdky české kuchyně, ale zatímco její děti zvýšený příjem kalorií, stejně jako ona v mládí, vyběhaly a vysportovaly, Daně se postava začala nenápadně zaoblovat. Cvičit se jí po padesátce už nechtělo – koneckonců je tady přechod, říkala si, a žádná Twiggy už ze mě nebude, taky proč, že?

Cukrovka pod kontrolou

Jednoho dne ale po delší době stoupla na váhu a nevěřila svým očím: ukázala téměř o deset kilogramů víc než před půl rokem! Ani si v tom období nevšimla, že začala nakupovat stále větší oblečení. V tu chvíli se jí v hlavě rozezvučel varovný alarm, a tak hned nazítří navštívila svého praktického lékaře. Laboratorní rozbor krve jednoznačně ukázal hladinu cukru zvýšenou hodně nad horní hranici – lékař konstatoval, že Dana má cukrovku 2. typu, a hned také zahájil léčbu. Předepsal Daně léky a zdůraznil, že je naprosto nutné, aby je užívala přesně podle jeho pokynů. Dana musela od základu změnit své stravovací návyky: svíčkovou „se šesti“ vystřídaly ovoce, zelenina a vařené pokrmy – Dana si dokonce koupila parní hrnec a vaření v něm si dnes nemůže vynachválit, protože se jeho pomocí lze připravovat víc než bohatý, a přitom zdravý jídelníček. Začala se také víc hýbat – hlavně chodí od jara do podzimu část cesty do práce pěšky, a když to v zimě není tak pohodlné, „přitvrdí“ u každodenního ranního cvičení. Dnes se již těší z prvního vnoučka a cukrovka jí nedělá starosti – má ji totiž pod kontrolou.

Ve zkratce

Dana se vždy pečlivě řídila radami lékaře, a i proto se jim společně podařilo dostat cukrovku pod kontrolu. To Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění. Svého lehkovážného přístupu dnes lituje, ale svůj boj nevzdává.

hlasování

0 (0)

Štítky:
adherence
cukrovka
diabetes mellitus

Související články
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.

Cukrovka a řidičský průkaz

 3 min.  |   14. 7. 2020  |   Alena Šmahelová
Některá onemocnění, k nimž patří i cukrovka, mohou svými projevy negativně ovlivňovat řízení motorových vozidel, a tím i vydání nebo držení řidičského průkazu.
150 g sacharidů / 50 g tuků / 80 g bílkovin / 6 000 kJ (1 400 kcal)

Co je dobré vědět o inzulinu

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Alena Šmahelová
K léčbě cukrovky se dnes používá řada léků, ale tím nejznámějším stále zůstává inzulin. Jeho užívání pomůže dosáhnout optimální hodnoty glykémie a zabránit komplikacím souvisejícím s cukrovkou.
Cukrovka neboli diabetes mellitus je onemocnění zatím nevyléčitelné, ale díky moderní medicíně dnes už velmi dobře zvládnutelné.
Prevence cukrovky 1. typu zatím neexistuje, avšak cukrovce 2. typu lze zabránit nebo alespoň její nástup oddálit.
Cukrovka vás ohrožuje bezprostředně i v budoucnu – podle toho také komplikace dělíme na akutní a pozdní.

Hrozba jménem prediabetes

 3 min.  |   13. 9. 2020  |   Alena Šmahelová
Může se vyskytnout v jakémkoli věku a jeho riziko s přibývajícím věkem výrazně stoupá.
Cukrovka postihuje prakticky všechny orgánové systémy a je příčinou dalších – a závažných – zdravotních komplikací.
Cílem je prevence diabetických komplikací a zlepšení kvality života.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.