Nebezpečí nadbytku tuku v břišní dutině

 2 min.  |   18. 1. 2024  |   Garant: Peter Marko


Útrobní neboli viscerální tuk se nachází v břišní dutině kolem vnitřních orgánů a uvnitř nich. Nadbytek viscerálního tuku je spojen se zvýšeným výskytem poruch metabolismu tuků, vyšším výskytem cukrovky a kardiovaskulárních příhod, mezi něž patří akutní infarkt myokardu a náhlá cévní mozková příhoda. Nebezpečí nadbytku viscerálního tuku spočívá v jeho skryté přítomnosti, přičemž neexistuje přímá souvislost mezi nadměrným ukládáním podkožního tuku a množstvím viscerálního tuku.

Rizika viscerálního tuku

Viscerální tuk se v lidském těle chová jako samostatný orgán, zpomaluje metabolismus a produkuje škodlivé látky. Je spojen se zvýšeným rizikem vzniku krevních sraženin, přispívá k aterosklerotickému ucpávání cév, ke vzniku vysokého krevního tlaku, cukrovky 2. typu, akutního infarktu myokardu, mrtvice a rakoviny, je spojen s poruchami spánku a chrápáním.Pacienti si mohou nechat množství viscerálního tuku v těle zkontrolovat u svého praktického lékaře nebo odborníka na výživu. Ti používají certifikované bioelektrické impedanční přístroje InBody, které neinvazivně zjišťují plochu viscerálního tuku v cm2. Rizikové jsou hodnoty plochy vyšší než 100 cm2 při hodnotách viscerálního tuku 13–99, viz obr: 

Obr. Příklad měření viscerálního tuku se stanovením plochy viscerálního tuku v cm2 (InBody).

                             Řez břišní dutinou v oblasti pupku

Zdroj: Nutrivit, Mgr. Klaudia Ilčíková, Poprad

Jestliže se hodnoty nacházejí v rozmezí do 100 cm2, člověk vnitřní tuky má, ale neohrožují jeho vnitřní orgány, pouze plní ochrannou funkci. Pokud hodnoty vnitřních tuků přesáhnou hranici 100 cm2, začínají se tuky přesouvat do vnitřních částí a ukládat se na orgány.

Co ovlivňuje ukládání tuku v břiše a jak ho snížit?

Hodnoty viscerálního tuku ovlivňuje

  • nesprávné složení stravy,
  • nedostatek pohybu,
  • věk,
  • pohlaví,
  • dědičné faktory a
  • menopauza u žen.

Snížení hodnoty viscerálního tuku lze dosáhnout kombinací vhodné diety a zvýšené fyzické aktivity nebo pravidelným cvičením. Doporučuje se redukovat viscerální tuk pod dohledem odborníků na výživu, kteří sestaví individuální výživový plán přesně na míru pacientovu organismu.

Související články

Nebezpečná kombinace nemocí, která škodí potichu

 6 min.  |   7. 5. 2025  |   redakce
Tzv. kardio-renálně-metabolický syndrom představuje kombinaci nemocí, které postihují srdce, ledviny a metabolismus.

Jak vzniká nadváha a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Peter Marko
Nejen strava a nedostatek fyzické aktivity, k nadváze a obezitě přispívá množství dalších faktorů.

Cukr a ADHD, existuje souvislost?

 5 min.  |   6. 1. 2025  |   Věra Boháčová
Podle studie cukr nijak neovlivňuje ani chování dětí, ani jejich poznávací funkce.
Nikdy nezapomínejte, že číslo v grafu BMI nebo dokonce váha jsou pouze jedním z mnoha dílků celého obrazu.
Mechanismus vzniku obezity spočívá v nahromadění tukové tkáně při zvětšení objemu adipocytů – tukových buněk.
Dvě osoby se stejnou výškou a stejnou hmotností mohou vypadat úplně jinak. Jak je to možné?
Pouhá váha nebo výška nemůže objektivně prezentovat skladbu těla.
Kardiovaskulární onemocnění, cukrovka nebo poruchy dýchání – to je jen část zdravotních rizik spojených s obezitou. Jaké další komplikace nadváha přináší?

Léčba obezity výživou aneb Jídelníček obézního pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakce
Při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce.
Abychom mohli obezitě předcházet, je třeba znát její příčiny.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.