Jak vzniká nadváha a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Garant: Peter Marko

Nadváha a obezita vznikají, když člověk konzumuje víc kalorií, než jeho tělo spálí. Toto přebytečné množství se pak ukládá v těle jako tuk. Existuje však množství dalších faktorů, které k nadváze a obezitě přispívají. Vyjmenujme si ty nejdůležitější.

  1. Strava. Vysoký příjem kalorií, hlavně z jídel a nápojů s vysokým obsahem tuku a cukru, přispívá k nárůstu hmotnosti. K nadváze často vede konzumace potravin s vysokým stupněm zpracování a malým obsahem výživných látek.
  2. Nedostatek fyzické aktivity. Sedavý způsob života vede k nižší spotřebě energie, což znamená, že kalorie, které přijmeme, se nevyužijí a ukládají se jako tuk. Každá fyzická aktivita se počítá – tou nejpřirozenější je bezpochyby chůze: zkuste denně udělat aspoň 8 000 kroků.
  3. Genetika. Geny mohou ovlivnit tělesnou hmotnost a způsob, jakým tělo zpracováva potraviny. Někteří lidé jsou geneticky náchylnejší k obezitě.
  4. Metabolismus. Individuální rozdíly v rychlosti metabolismu, tj. v rychlosti, jakou tělo spaluje kalorie, mohou ovlivnit nárůst hmotnosti. Někteří lidé mají pomalejší metabolismus, což znamená, že jejich tělo spálí v klidu méně kalorií.
  5. Hormony. Tělesnou hmotnost mohou ovlivnit hormonální změny, jako jsou ty, které se vyskytují v době puberty, těhotenství, menopauzy nebo v důsledku zdravotních stavů jako např. hypotyreózy (nízká funkce štítné žlázy).
  6. Psychologické faktory. Emocionální problémy jako stres, deprese a úzkost mohou vést k tomu, že se člověk začne přejídat nebo vyhýbat fyzickým aktivitám.
  7. Sociální faktory a faktory související s životním prostředím. Životní prostředí, včetně dostupnosti zdravých potravin a příležitostí pro fyzické aktivity, může mít velký vliv na tělesnou hmotnost. Nemalou roli hrají i kulturní normy a sociální tlaky.
  8. Spánek. Nedostatečný nebo nepravidelný spánek může ovlivnit hormony, které regulují chuť na jídlo, což vede ke zvýšenému pocitu hladu a k přejídání.

Prevence a léčba nadváhy a obezity zahrnují kombinaci zdravého stravování, pravidelné fyzické aktivity, změn v chování a v některých případech i užívaných léků nebo chirurgických zákroků. Každý bychom měli k problému přistupovat komplexně a individuálně a brát v úvahu všechny faktory, které mohou přispívat k nárůstu hmotnosti.

Související články
Zvýšený cholesterol v krvi neboli dyslipidemie je metabolické onemocnění, které nebolí, ale o to je zrádnější a nebezpečnější.

Dietní grilování?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Ano! I když je grilování často spojováno s řadou rizik, grilovat lze i zdravě a dietně.
Nadbytek viscerálního tuku je spojen se zvýšeným výskytem poruch metabolismu tuků, vyšším výskytem cukrovky a kardiovaskulárních příhod.
Kardiovaskulární onemocnění, cukrovka nebo poruchy dýchání – to je jen část zdravotních rizik spojených s obezitou. Jaké další komplikace nadváha přináší?
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Co imunitě nejvíc škodí?

 2 min.  |   15. 4. 2022  |   Igor Karen
Rovnováhu a výkonnost imunitního systému může vykolejit celá řada faktorů. Víte, které to jsou?
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Zdravé stravování neznamená totéž co dieta. Pokud si nejste jisti s výběrem, pomůže Vám naše desatero.
Mechanismus vzniku obezity spočívá v nahromadění tukové tkáně při zvětšení objemu adipocytů – tukových buněk.
Jídlo, a stravování vůbec, je nezbytnou součástí našich životů. Jíst prostě musíme. Energii a důležité látky pro své fungování náš organismus neumí…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.