Léčba obezity výživou aneb Jídelníček obézního pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakce


Je poměrně obtížné specifikovat doporučenou výživu pro obézního pacienta, protože při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce. Jedná se např. o různé možné zdravotní komplikace spojené s nadváhou a obezitou, jako je např. cukrovka, vysoký krevní tlak atd., nebo o potravinové alergie či intolerance. Platí však určité zásady a pravidla, jež uplatňujeme obecně.

U obézního pacienta musíme dbát na to, aby nedocházelo k pocitům extrémního hladu – hladovění, protože to by mohlo vést k mísení chutí a k nárazovému příjmu vysokého množství kalorií, což není žádoucí. Je proto důležité, aby pacient byl pravidelně edukován a kontrolován, aby konzumoval dostatek zeleniny, jedl pravidelně a nevynechával jídla. Doporučeno je jíst alespoň 4krát denně v přibližně stejnou dobu, přičemž přestávky mezi jídly nejsou delší než čtyři hodiny.

Častým problémem jsou chutě na sladké, které se snažíme kompenzovat kvalitní čokoládou nebo čerstvým ovocem – toto doporučení však musí být pacientovi řádně vysvětleno, aby nedocházelo k neuvážené konzumaci těchto potravin. Proto jsou stanoveny maximální doporučené dávky čerstvého ovoce na den (350–400 g), vhodné je kombinovat je s bílkovinami nebo tuky (proteinový doplněk, tvaroh, sýr, ořechy), aby se zabránilo prudkým glykemickým výkyvům, protože tento jev by nežádoucím způsobem ovlivnil průběh procesu redukce hmotnosti.

V neposlední řadě je velmi důležitý pitný režim, kde doporučujeme udržovat příjem tekutin na 30 ml/kg tělesné hmotnosti. Nejvhodnější je čistá voda, případně bylinné neslazené čaje.

Při snižování hmotnosti je nutné odstranit z jídelníčku rafinovaný cukr (sladkosti), polotovary a jídla typu fast food (rychlé občerstvení), protože se jedná o chuťově velmi výrazné potraviny, které obsahují hodně kalorií v malém objemu, a jsou to také potraviny s nadměrným množstvím nasycených a nezdravých tuků a rafinovaného cukru.

Objem přijatých kalorií a poměr jednotlivých makronutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy) by měl zohledňovat zásady racionální výživy. V redukčním jídelníčku upravujeme makronutrienty tak, aby příjem sacharidů byl přibližně 2–2,5 g na kilogram hmotnosti, tuky by měly představovat přibližně 0,5–0,7 g/kg tělesné hmotnosti a bílkoviny v průměru 1 g/kg tělesné hmotnosti. Je třeba vzít v úvahu bazální metabolismus pacienta (tj. hodnotu, která udává množství energie pro udržení všech vitálních funkcí) a denní příjem kalorií by měl být individuálně upraven tak, aby nebyl nižší než bazální metabolismus. U většiny pacientů s obezitou je jídelníček nastaven tak, aby u žen splňoval příjem 1 500 kcal/den a u mužů 1 700 kcal/den. V průměru tedy jídelníček obsahuje přibližně 1 600 kcal.

Vzorový jídelníček pro obézního pacienta (1 600 kcal)

Snídaně:

  • žitné pečivo 70 g, mozzarella 60 g, vejce, zelenina 150 g (380 kcal)
  • ovesné vločky 40 g, jablko 120 g, nízkotučný tvaroh 150 g, skořice, ořechy 10 g (400 kcal)
  • špaldový chléb 70 g, avokádo 50 g, tvaroh 150 g, rajčata (400 kcal)

Oběd:

  • krůtí plátek 150 g, rýže 60 g (syrová), rajčatovo-okurkový salát (450 kcal)
  • losos (150 g) na páře, vařený brambor 200 g, ledový salát s polotučným jogurtem 60 g (500 kcal)
  • celozrnná tortilla plněná tuňákem 60 g, avokádem 30 g a vejcem, zeleninový salát (450 kcal)

Dopolední a odpolední svačina:

  • neochucená zakysaná smetana 1% 450 ml, banán (300 kcal)
  • proteinová tyčinka, jablko 150 g (310 kcal)
  • mozzarella light 125 g, hroznové víno 150 g (300 kcal)
  • nízkotučný tvaroh 250 g, borůvky 150 g, med 5 g, skořice (300 kcal)

Večeře:

  • toast z grahamového chleba 60 g, máslo 5 g, krůtí šunka 80 g, plátkový nízkotučný sýr 40 g, bílá ředkev (400 kcal)
  • celozrnné těstoviny 150 g (vařené), sýr cottage light 150 g, tuňák ve vlastní šťávě 60 g, ředkvičky a rukola, olivový olej 5 g (smísíme jako salát) (450 kcal)
  • kuskus 30 g (v syrovém stavu), tofu 180 g, kukuřice 50 g a rajčata (500 kcal)

Vypracovala: Ing. Mgr. Klaudia Ilčíková, nutriční specialistka, NUTRIVIT – výživa a prevence, Poprad

Související články
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Kardiovaskulární onemocnění, cukrovka nebo poruchy dýchání – to je jen část zdravotních rizik spojených s obezitou. Jaké další komplikace nadváha přináší?

Cukr a ADHD, existuje souvislost?

 5 min.  |   6. 1. 2025  |   Věra Boháčová
Podle studie cukr nijak neovlivňuje ani chování dětí, ani jejich poznávací funkce.
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)
Pouhá váha nebo výška nemůže objektivně prezentovat skladbu těla.
Nadbytek viscerálního tuku je spojen se zvýšeným výskytem poruch metabolismu tuků, vyšším výskytem cukrovky a kardiovaskulárních příhod.
Dietu při dyslipidémiích není možné vnímat jako „nárazovku“, ale dlouhodobou až doživotní úpravu režimu. Je proto zásadní poskládat stravu tak, aby byla pro každého reálně dodržitelná.
Nikdy nezapomínejte, že číslo v grafu BMI nebo dokonce váha jsou pouze jedním z mnoha dílků celého obrazu.

Které potraviny by měl obsahovat váš jídelníček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Nahraďte pro začátek máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso a uzeniny rostlinnými oleji, semínky, ořechy.

Jak vzniká nadváha a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Peter Marko
Nejen strava a nedostatek fyzické aktivity, k nadváze a obezitě přispívá množství dalších faktorů.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.