Především je třeba si ujasnit, že zdravé stravování neznamená totéž co dieta – jde hlavně o to, aby váš jídelníček byl zdravý a rozmanitý. Určitě v něm nesmí chybět dostatek zeleniny, ovoce, ryb, luštěnin a ořechů, a tady je jistě z čeho vybírat.
Naopak se vyhýbejte potravinám s vysokým obsahem cukrů a živočišných tuků, zaměřte se i na snížení konzumace soli a potravin s vyšším obsahem soli a sodíku.
Desatero zdravého stravování
1
Vyhýbejte se dortíkům a dalším sladkostem – je hodně druhů ovoce, kterým je můžete nahradit.
2
Vyhýbejte se všem tučným jídlům. Nechcete-li se tuků vzdát, dejte přednost těm rostlinným.
3
Zapomeňte na módní a jednostranné „rychlodiety“ – strava totiž musí být především pestrá. Ke každému jídlu si nezapomeňte dát zeleninu nebo ovoce.
4
Lékař vám doporučí denní množství sacharidů, které je pro vás vhodné. Toto doporučení důsledně dodržujte.
5
Dodržíte-li i dostatečný denní příjem bílkovin, zhruba 1 gram bílkovin na 1 kg hmotnosti, nebudete mít hlad.
6
Alkohol je pro diabetiky nevhodný, raději se mu tedy zcela vyhněte – vaší slinivce to jen prospěje.
7
Vyhněte se „dia“ potravinám, obsahují sice umělá sladidla, ale i ta vám zvýší glykemii.
8
Důležitý je způsob zpracování potravin – dávejte přednost vařeným, dušeným a pečeným jídlům bez přidání tuku.
9
Smažená jídla jsou chutná, ale nezdravá (a to i smažená zelenina jako například květák či brokolice).
10
Na jídlo si vždy udělejte čas – nepravidelné stravování a nadbytečné množství jídla zbytečně přetěžuje vaši slinivku!
Pamatujte, že vaše tělo ocení, když je budete „zásobovat" pestrou stravou a budete jíst nejen zdravě, ale i pravidelně. A za druhé – jak se říká, dobrého po málu neboli netřeba se přejídat, i když vám chutná!