Když není metabolismus v pořádku

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   Garant: Michal Vrablík


Zvýšený cholesterol v krvi neboli dyslipidemie je metabolické onemocnění, které nebolí, ale o to je zrádnější a nebezpečnější. Může totiž být příčinou cévního onemocnění zvaného ateroskleróza (kornatění tepen). To může vyústit v „cévní katastrofu“, jako je infarkt myokardu, cévní mozková příhoda nebo nedokrevnost dolních končetin.

Ideální hladina cholesterolu v krvi je nejspíš podstatně nižší, než jsme si mysleli v minulosti. Pravděpodobně to bude kolem 3, 0 mmol/l. Cholesterol je pro náš organismus velice důležitý – podílí se na tvorbě vitaminu D, žlučových kyselin a steroidních hormonů (testosteron, estrogen ad.). Na druhou stranu, je-li jeho hladina v krvi vysoká, ukládá se do cévních stěn a tím způsobuje jejich zužování a ztrátu pružnosti – to pak vede k nedostatečnému zásobování orgánů krví.

Jaké jsou příčiny vysokého cholesterolu?

Obecně se dá říct, že příčinou dyslipidemie je přibližně z poloviny genetický základ (vrozená vloha) a dalších padesát procent výsledné hladiny v krvi můžeme přičíst životnímu stylu. Nejvíce hladiny cholesterolu v krvi ovlivňuje konzumace potravin s vysokým obsahem nasycených tuků. Ty se skrývají především v živočišných tucích, ale ani rostlinné tuky většinou tropického původu jich nemají právě málo. Působení zvýšených hladin cholesterolu v krvi na cévní stěnu významně zhoršují další tzv. rizikové faktory cévních onemocnění (kouření cigaret, obezita a tělesná pasivita či nadměrná spotřeba alkoholu).

Jak snížit vysoký cholesterol

Prohlédněte si naši infografiku:


Jaké jsou příznaky vysokého cholesterolu?

Stejně jako třeba vysoký krevní tlak (hypertenze) nemá dyslipidemie zjevné příznaky – nebolí a nijak neobtěžuje, často se objeví „náhodně“ při běžném vyšetření krve. Podobně jako hypertenze je velmi nebezpečná: může vést k onemocnění koronárních tepen (blokuje tepny srdce) a perifernímu cévnímu onemocnění (blokuje tepny v dolních končetinách). Hlavním příznakem onemocnění koronárních tepen bývají bolesti na hrudi; periferní cévní onemocnění se nejčastěji projevují bolestí dolních končetin při chůzi.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cévy
cholesterol
dyslipidemie
krev
metabolismus

Související články
Každý z nás stárne – někdo rychleji, někdo pomaleji. Souvisí to se stylem života, a jakkoli někteří jako by „zastavili čas“, stárnutí organismu zkrátka nezabráníme.

Víte, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi?

 6 min.  |   24. 8. 2022  |   redakce
Co je vlastně cholesterol, co dělá a jak jeho hladinu ovlivnit.

Víte, kolik let je vašim cévám?

 4 min.  |   25. 3. 2020  |   Michal Vrablík
Skutečný věk vašich orgánů se přímo podepisuje na vašem zdraví a kondici.

Zdeněk ví, že jeho slabinou vždycky byla a je strava...

 4 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Zdeněk na doporučení lékaře zásadně upravil životosprávu a bere léky přesně, jak má předepsáno. Může se tak těšit na důchod a všechny aktivity, které si naplánoval.
Mechanismus vzniku obezity spočívá v nahromadění tukové tkáně při zvětšení objemu adipocytů – tukových buněk.

Cholesterol v krvi a těhotenství

 6 min.  |   20. 9. 2022  |   redakce
V těhotenství dochází k významnému nárůstu hladin cholesterolu v krvi. Je to přirozený jev, který umožňuje správný vývoj dítěte.
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.
Cholesterol je pro život nezbytná látka: představuje základní stavební kámen pro buněčnou membránu... Otázkou ale zůstává, kolik cholesterolu potřebujeme v krvi.
Následující tabulky napoví, kolik cholesterolu obsahují různé potraviny a také které potraviny zařadit a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.

Václav podcenil léčbu – a to se mu stalo osudným...

 5 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce
Václav léčbu vysokého cholesterolu podcenil, a tak je dnes v invalidním důchodu a zvládne jen základní sebeobsluhu.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.