Jak je to se sacharidy?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakce


Sacharidy neboli cukry jsou nejrozšířenější složkou potravy. Ovlivňují hladinu glykémie a rozdělují se na cukry jednoduché a složené. Jednoduché cukry se z diety vylučují nebo omezují podle typu diabetu.

Do skupiny jednoduchých cukrů patří:

  • glukóza (hroznový cukr) – je méně sladká než ostatní cukry
  • fruktóza (ovocný cukr) – je obsažena hlavně v ovoci, ovocných šťávách a medu 
  • laktóza (mléčný cukr) – je cukr obsažena v mléce a v mléčných výrobcích
  • sacharóza (řepný cukr) – používá se ke slazení nápojů a pokrmů.

Složené cukry zvedají hladinu glykémie pomalu, protože se déle tráví. Pro diabetika jsou tedy vhodnější než cukry jednoduché. Nejčastějším pomalým cukrem je škrob, který se vyskytuje především v potravinách rostlinného původu – v obilovinách, luštěninách, bramborách a dalších rostlinách.

Které potraviny obsahují jednoduché cukry?

Cukr, med, džem, sirup, čokoláda, bonbony, sušenky, dorty a jiné cukrářské výrobky, sladké pečivo, koláče, buchty, vánočka, piškoty, coca-cola, ovocné mošty, mléko polotučné i plnotučné, jogurt bílý i ovocný, acidofilní mléko, smetana apod. Ovoce obsahuje jednoduchý cukr fruktózu a také vlákninu. Glykémie po ovoci nestoupá příliš rychle. Některé ovoce je však nutné konzumovat opatrně, protože může mít nepříznivý vliv na glykémii. Patří sem banány, hroznové víno, hrušky, švestky a blumy. Je ale nutné počítat jejich obsah sacharidů do jídelníčku, stejně jako u jednoduchých cukrů.

Které potraviny obsahují sacharidy, složené cukry a škrob?

Pečivo, tmavý i světlý chléb, dalamánky, rýže, těstoviny, knedlíky, ovesné vločky, kroupy, krupice, mouka, brambory a výrobky z nich (bramborové knedlíky, bramborová kaše apod.)

Čím můžete sladit?

Na slazení jsou vhodná náhradní sladidla, která se dělí na kalorická a nekalorická. Mezi nejvíce používaná energetická sladidla patří sorbit a fruktóza. Je ale nutné je používat s mírou, protože při překročení maximální doporučené denní dávky (25–30 g) mohou vznikat nežádoucí účinky: sorbit může vyvolat zažívací obtíže a průjem a vyšší dávka fruktózy může zvyšovat hladinu krevních tuků. Obě sladidla obsahují přibližně stejné množství energie jako cukr, takže mohou přispívat ke zvyšování hmotnosti.

Diabetici by měli používat neenergetická sladidla, která se také používají při redukční dietě a při prevenci zubního kazu. Nejčastěji používaná sladid la jsou aspartam, cyklamát, acesulfam K, thaumatin, alitam nebo saccharin – ten se ale nedoporučuje  těhotným nebo kojícím ženám a malým dětem.

Jaké nápoje?

Je známo, že dostatečný přísun tekutin je pro organismus mimořádně důležitý. U jinak zdravého diabetika by měl být denní příjem tekutin přibližně 2 I pro ženy a 2,5 I pro muže. Doporučují se nesladké nápoje nebo nápoje označené light či dia bez obsahu cukru.

Rámcové jídelníčky pro diabetickou dietu najdete ZDE.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukr
diabetes
glykémie
inzulin
sacharidy

Související články
Glykemický index je jedním z ukazatelů, s jehož pomocí můžeme hodnotit potraviny.
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)
Cukrovka vás ohrožuje bezprostředně i v budoucnu – podle toho také komplikace dělíme na akutní a pozdní.

Dana se vždy pečlivě řídila radami svého lékaře...

 3 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Dana se vždy pečlivě řídila radami lékaře, a i proto se jim společně podařilo dostat cukrovku pod kontrolu.

Vidět pacienta jako celek lze – když funguje spolupráce

 5 min.  |   18. 8. 2023  |   redakce
Nebuďte jen pasivním prvkem, který se nechává posouvat z jedné ordinace do druhé. Hlavním odborníkem na svůj život jste především Vy.
Když začneme užívat více léků současně, mohou vzniknout tzv. lékové interakce. Co to znamená a proč je důležité o nich vědět?
150 g sacharidů / 50 g tuků / 80 g bílkovin / 6 000 kJ (1 400 kcal)

Proč by měl váš lékař znát úplně všechny vaše léky?

 7 min.  |   20. 10. 2023  |   redakce
Důvodů je hned několik. Určité léky by se neměly užívat současně, některé léky se ovlivňují ve své účinnosti.

Co je dobré vědět o inzulinu

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Alena Šmahelová
K léčbě cukrovky se dnes používá řada léků, ale tím nejznámějším stále zůstává inzulin. Jeho užívání pomůže dosáhnout optimální hodnoty glykémie a zabránit komplikacím souvisejícím s cukrovkou.

Rámcové jídelníčky pro diabetiky

18. 2. 2020  |   redakce
Diabetická dieta je základem léčby cukrovky, protože právě vhodnou stravou můžeme ovlivnit svůj celkový zdravotní stav.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.