Co je dobré vědět o inzulinu

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


K léčbě cukrovky se dnes používá řada léků, ale tím nejznámějším stále zůstává inzulin. Jeho užívání pomůže dosáhnout optimální hodnoty glykémie a zabránit komplikacím souvisejícím s cukrovkou.

Co je vlastně inzulin?

Inzulin produkuje slinivka břišní a je to hormon, který řídí množství cukru v krvi (glykémii). V případě nedostatečného množství nebo nedostatečného účinku inzulinu se v krvi cukr hromadí a vzniká cukrovka (diabetes mellitus). Hladina cukru je v krvi trvale zvýšena (hyperglykémie) a může vést k vážným zdravotním problémům, jako je oslepnutí, srdeční choroby, mozkové příhody, špatná funkce ledvin, amputace dolních končetin a poškození nervů.

Dva typy cukrovky

U cukrovky rozlišujeme dva typy. Které to jsou a co znamenají?

  • Cukrovka 1. typu: Slinivka není schopna inzulin „vyrábět“, a proto lidé s tímto onemocněním potřebují okamžitě zahájit doživotní užívání inzulinu.
  • Cukrovka 2. typu: Tvorba inzulinu ve slinivce nestačí potřebám organismu nebo může být i snížena. Zpočátku se dá tento typ cukrovky zvládat režimovými opatřeními, tedy změnou životního stylu (dieta, redukce hmotnosti), ale protože jde o progresivní onemocnění (tj. takové, které má tendenci se zhoršovat), časem i zde může být k udržení správné hladiny cukru v krvi zapotřebí léčba inzulinem.

Druhy inzulinu

Díky pokročilým léčebným metodám mají dnes pacienti k dispozici již několik typů inzulinu. Liší se podle toho, jak dlouho působí, jak rychle začínají pracovat a kdy jsou nejúčinnější. Pochopíte-li, jak inzulin ve vašem těle funguje, můžete lépe načasovat svá jídla, občerstvení a různé aktivity. Váš diabetolog vám pomůže najít optimální léčbu, aby se vám podařilo dosáhnout potřebných hodnot cukru v krvi. Ty jsou u pacientů individuální a určuje je lékař. Ten také zvolí pro vás správný inzulin i jeho používání, tedy inzulinový režim. Lékař také komplexně individuálně posoudí:

  • cíle léčby,
  • věk,
  • životní styl,
  • stravovací návyky,
  • celkový zdravotní stav,
  • riziko hypoglykémie (nízká hladinu cukru).

Jak inzulin užívat

Aby byl inzulin účinný, je třeba ho dodávat do těla přímo, tedy ne přes trávicí ústrojí, jak to známe u běžných léků. Proto se podává v injekcích. Tradičně se aplikoval injekční stříkačkou, kterou dnes ale stále častěji nahrazuje inzulinové pero nebo inzulinová pumpa. Podívejme se tedy na způsoby podávání:

  • Injekční stříkačky se dnes u nás používají pouze v nemocničních zařízeních.
  • Inzulinová pera jsou pohodlná, snadno přenosná a zajišťují přesné dávkování. Dnes se preferují jednorázová (předplněná) inzulinová pera.
  • Inzulinové pumpy jsou malá přenosná zařízení, která trvale v malých dávkách přivádějí inzulin do podkoží a tento přísun inzulinu je možno podle potřeby zpomalovat nebo zrychlovat. Na pacienta ale kladou trochu vyšší nároky než aplikace inzulinu inzulinovými pery (obsluha, monitorování chodu pumpy, výměna přívodných kanyl, časté, případně trvalé měření glykémií).

Při aplikaci inzulinu věnujte vždy pozornost především:

  1. Místu, kam injekci pícháte – místa vpichu by se měla střídat, aby se zabránilo vzniku zatvrdlých oblastí. Nejrychleji se inzulin vstřebává z břicha, nejpomaleji ze stehen a hýždí.
  2. Dodržování odstupu mezi aplikací inzulinu a konzumaci jídla.

Při užívání inzulinu je nutné hodnotu cukru v krvi pravidelně kontrolovat. To může poskytnout důležité informace o tom, jak hladina cukru během dne kolísá a kolik inzulinu potřebujete. Nezapomeňte, že nějakou dobu bude trvat, než zvládnete inzulinovou rutinu, a že i tato rutina se může měnit v závislosti na životních událostech, např. vážné nemoci nebo změnách vašeho životního stylu, jako je změna fyzické aktivity apod.



hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes
inzulin
inzulinová pumpa
inzulinové pero

Související články

Dana se vždy pečlivě řídila radami svého lékaře...

 3 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Dana se vždy pečlivě řídila radami lékaře, a i proto se jim společně podařilo dostat cukrovku pod kontrolu.

Jak je to se sacharidy?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakce
Sacharidy neboli cukry jsou nejrozšířenější složkou potravy. Ovlivňují hladinu glykémie a rozdělují se na cukry jednoduché a složené.

Svačit, nebo nesvačit?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, zda je dobré svačit, nebo naopak raději nesvačit, není jediná správná odpověď.

Nejčastější otázky diabetiků 3. část (komplikace)

 13 min.  |   18. 8. 2022  |   redakce
Otázky nově diagnostikovaného diabetika k cukrovce a jejím komplikacím.
Prevence cukrovky 1. typu zatím neexistuje, avšak cukrovce 2. typu lze zabránit nebo alespoň její nástup oddálit.
Většina diabetiků potřebuje stravu, která obsahuje přibližně 250 gramů sacharidů, 80 gramů tuků, 95 gramů bílkovin (tedy 2100 kcal/den).Jednoduchý…

Hrozba jménem prediabetes

 3 min.  |   13. 9. 2020  |   Alena Šmahelová
Může se vyskytnout v jakémkoli věku a jeho riziko s přibývajícím věkem výrazně stoupá.

Kognitivní funkce a léčba cukrovky

 2 min.  |   20. 9. 2022  |   redakce
Cukrovka se v průběhu života podílí mimo jiné i na nepříznivých změnách mozkové tkáně, což nakonec, zejména ve vyšším věku, může vést ke snížení mentální funkce, například k demenci.

Jak zjistit své kardiovaskulární riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakce
Znát své celkové riziko rozvoje srdečně-cévního onemocnění je důležité pro udržení dobrého zdravotního stavu a kvality vašeho života.
S nástupem menopauzy může být spojena celá řada tělesných a psychických potíží, první se mohou projevit i několik let před poslední menstruací.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.