Co je dobré vědět o inzulinu

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


K léčbě cukrovky se dnes používá řada léků, ale tím nejznámějším stále zůstává inzulin. Jeho užívání pomůže dosáhnout optimální hodnoty glykémie a zabránit komplikacím souvisejícím s cukrovkou.

Co je vlastně inzulin?

Inzulin produkuje slinivka břišní a je to hormon, který řídí množství cukru v krvi (glykémii). V případě nedostatečného množství nebo nedostatečného účinku inzulinu se v krvi cukr hromadí a vzniká cukrovka (diabetes mellitus). Hladina cukru je v krvi trvale zvýšena (hyperglykémie) a může vést k vážným zdravotním problémům, jako je oslepnutí, srdeční choroby, mozkové příhody, špatná funkce ledvin, amputace dolních končetin a poškození nervů.

Dva typy cukrovky

U cukrovky rozlišujeme dva typy. Které to jsou a co znamenají?

  • Cukrovka 1. typu: Slinivka není schopna inzulin „vyrábět“, a proto lidé s tímto onemocněním potřebují okamžitě zahájit doživotní užívání inzulinu.
  • Cukrovka 2. typu: Tvorba inzulinu ve slinivce nestačí potřebám organismu nebo může být i snížena. Zpočátku se dá tento typ cukrovky zvládat režimovými opatřeními, tedy změnou životního stylu (dieta, redukce hmotnosti), ale protože jde o progresivní onemocnění (tj. takové, které má tendenci se zhoršovat), časem i zde může být k udržení správné hladiny cukru v krvi zapotřebí léčba inzulinem.

Druhy inzulinu

Díky pokročilým léčebným metodám mají dnes pacienti k dispozici již několik typů inzulinu. Liší se podle toho, jak dlouho působí, jak rychle začínají pracovat a kdy jsou nejúčinnější. Pochopíte-li, jak inzulin ve vašem těle funguje, můžete lépe načasovat svá jídla, občerstvení a různé aktivity. Váš diabetolog vám pomůže najít optimální léčbu, aby se vám podařilo dosáhnout potřebných hodnot cukru v krvi. Ty jsou u pacientů individuální a určuje je lékař. Ten také zvolí pro vás správný inzulin i jeho používání, tedy inzulinový režim. Lékař také komplexně individuálně posoudí:

  • cíle léčby,
  • věk,
  • životní styl,
  • stravovací návyky,
  • celkový zdravotní stav,
  • riziko hypoglykémie (nízká hladinu cukru).

Jak inzulin užívat

Aby byl inzulin účinný, je třeba ho dodávat do těla přímo, tedy ne přes trávicí ústrojí, jak to známe u běžných léků. Proto se podává v injekcích. Tradičně se aplikoval injekční stříkačkou, kterou dnes ale stále častěji nahrazuje inzulinové pero nebo inzulinová pumpa. Podívejme se tedy na způsoby podávání:

  • Injekční stříkačky se dnes u nás používají pouze v nemocničních zařízeních.
  • Inzulinová pera jsou pohodlná, snadno přenosná a zajišťují přesné dávkování. Dnes se preferují jednorázová (předplněná) inzulinová pera.
  • Inzulinové pumpy jsou malá přenosná zařízení, která trvale v malých dávkách přivádějí inzulin do podkoží a tento přísun inzulinu je možno podle potřeby zpomalovat nebo zrychlovat. Na pacienta ale kladou trochu vyšší nároky než aplikace inzulinu inzulinovými pery (obsluha, monitorování chodu pumpy, výměna přívodných kanyl, časté, případně trvalé měření glykémií).

Při aplikaci inzulinu věnujte vždy pozornost především:

  1. Místu, kam injekci pícháte – místa vpichu by se měla střídat, aby se zabránilo vzniku zatvrdlých oblastí. Nejrychleji se inzulin vstřebává z břicha, nejpomaleji ze stehen a hýždí.
  2. Dodržování odstupu mezi aplikací inzulinu a konzumaci jídla.

Při užívání inzulinu je nutné hodnotu cukru v krvi pravidelně kontrolovat. To může poskytnout důležité informace o tom, jak hladina cukru během dne kolísá a kolik inzulinu potřebujete. Nezapomeňte, že nějakou dobu bude trvat, než zvládnete inzulinovou rutinu, a že i tato rutina se může měnit v závislosti na životních událostech, např. vážné nemoci nebo změnách vašeho životního stylu, jako je změna fyzické aktivity apod.



hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes
inzulin
inzulinová pumpa
inzulinové pero

Související články

Rámcové jídelníčky pro diabetiky

18. 2. 2020  |   redakce
Diabetická dieta je základem léčby cukrovky, protože právě vhodnou stravou můžeme ovlivnit svůj celkový zdravotní stav.
150 g sacharidů / 50 g tuků / 80 g bílkovin / 6 000 kJ (1 400 kcal)
Pozdní komplikace může být i prvním projevem diabetu 2. typu, který není delší dobu rozpoznán a léčen.
Těhotenská cukrovka je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie), která postihuje až 17 % těhotných žen.

Cukrovka a řidičský průkaz

 3 min.  |   14. 7. 2020  |   Alena Šmahelová
Některá onemocnění, k nimž patří i cukrovka, mohou svými projevy negativně ovlivňovat řízení motorových vozidel, a tím i vydání nebo držení řidičského průkazu.
Prevence cukrovky 1. typu zatím neexistuje, avšak cukrovce 2. typu lze zabránit nebo alespoň její nástup oddálit.
Desetina diabetiků trpí retinopatií – onemocněním cév sítnice, které v nejzávažnějších případech může vést až k oslepnutí.

„Dia“ a spol. pod drobnohledem

 7 min.  |   27. 9. 2021  |   Věra Boháčová
„Jsem diabetik, vím, že nesmím jíst klasické sladkosti, a jím tedy jen ty dia“. Obligátní věta, která zaznívá v rámci režimových konzultací s diabetiky ještě stále poměrně často. Je to ale ta správná cesta? Bohužel není.
Cukrovka vás ohrožuje bezprostředně i v budoucnu – podle toho také komplikace dělíme na akutní a pozdní.
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.