Jak je to s cholesterolem v potravinách

 2 min.  |   30. 12. 2020  |   Garant: Michal Vrablík


Ti, kdo mají zvýšený nebo vysoký cholesterol, jistě vědí, že základem jak prevence, tak i léčby je zdravý jídelníček. Málokomu se ale chce dodržovat různé přísné diety, odvažovat gramy toho či onoho a neustále žít ve strachu, zda nám třeba ten malý dortík minulou neděli neublížil, když máme jinak na talíři každý den zeleninu, ovoce nebo libové maso.

Proto je dobré mít představu, kolik cholesterolu různé potraviny obsahují. Nemusíte přitom pátrat v údajích na obalu, když si koupíte běžné potraviny – stačí se vždycky podívat do následujících tabulek. Z té druhé se pak dozvíte, které potraviny se doporučují a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.

Obsah celkových lipidů a cholesterolu ve vybraných potravinách

Tabulka v PDF ke stažení ZDE


Dietní doporučení ke snížení hladiny LDL-cholesterolu a zlepšení celkového lipidového profilu

Tabulka v PDF ke stažení ZDE


Z tabulky upřednostňovaných potravin, které by měly v našem jídelníčku převažovat, a potravin, kterým je lépe se vyhnout, vyplývá, že úprava jídelníčku vůbec nemusí být omezujícím zásahem do našich stravovacích zvyklostí. Pro všechny základní kategorie potravin existují nutričně výhodnější alternativy – není tedy nutné vzdávat se oblíbených potravin nebo jídel a jídelníček si ochuzovat. Podstatné je naučit si postupně připravovat zdravější varianty – například vepřový řízek zaměnit za kuřecí a nesmažit jej na sádle, ale na řepkovém oleji.

Článek prošel odbornou korekturou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

hlasování

3 (1)

Štítky:
cholesterol
CSI
lipidy
potraviny
tuky

Související články

I mírný covid může způsobit postcovidový syndrom

 10 min.  |   9. 1. 2025  |   redakce
Ten pak nemocného provází měsíce až roky.
Především vysoký krevní tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, stejně jako nadváha a obezita.

Co je to osteoporóza?

 7 min.  |   4. 9. 2024  |   redakce
Osteoporóza je často trefně označována jako „tichý zloděj kostí“, protože obvykle nemá žádné příznaky až do doby, kdy dojde k první zlomenině.
200 g sacharidů / 70 g tuků / 90 g bílkovin / 7 500 kJ (1 800 kcal)
Z hlediska komunikace by v každém případě mělo jít o dvoustranný rozhovor.
Obezita je onemocnění, které má závažné důsledky – na zdraví, psychický stav a kvalitu života.
Možná nevíte, že v České republice tyto léky užívá více než milion pacientů, takže přímou nebo zprostředkovanou zkušenost s nimi má téměř každý.
Rozhodně zpozorněte a neberte věci na lehkou váhu. Podstatné je, že vždy se dá něco dělat.
Zpracováno na základě dokumentu Doporučené postupy ESC v klinické praxi: Prevence kardiovaskulárních onemocnění: Co jako pacient potřebuji vědět?

Není tuk jako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakce
Tuky se dělí na tzv. zdravé a nezdravé. Víte ale přesně, co si pod tím představit?

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.