Existují rizikové faktory pro vysoký cholesterol, které můžeme, ale i ty, které nemůžeme kontrolovat a ovlivnit. Riziko vysokého cholesterolu můžeme snížit vyloučením právě těch rizikových faktorů, které ovládat dokážeme. Abyste měli přesnou představu, tady je jejich přehled.

Rizikové faktory pro vysoký cholesterol

  1. Nemůžeme ovládat geny, které jsme zdědili od svých rodičů. Naše geny určují, jak rychle tělo produkuje a odstraňuje LDL. Má-li někdo z vašich příbuzných vysoký cholesterol, může být i vaše „šance“ na vysoký cholesterol zvýšená.
  2. Někteří lidé mají familiární hypercholesterolemii, což je nejzávažnější forma vysokého cholesterolu, která se dědí.
  3. Hladiny cholesterolu mají s věkem tendenci stoupat.
  4. Ženy mají po menopauze tendenci k vyšší hladině cholesterolu.
  5. Nadváha nebo obezita jsou spojeny se zvýšeným rizikem, které vysoký cholesterol představuje.
  6. Kouření zásadně zvyšuje riziko, které představuje zvýšená hladina cholesterolu. U lidí, kteří kouří a mají vysoký cholesterol, se dramaticky zvyšuje riziko srdečních chorob a mozkové příhody.
  7. Nadměrná konzumace alkoholu může zvýšit hladinu cholesterolu.
  8. Sedavý životní styl nebo nedostatek pohybu zvyšuje riziko vysokého cholesterolu.
  9. Některé léky, včetně antikoncepčních tablet, estrogenu, kortikosteroidů, některých diuretik a betablokátorů, mohou způsobit zvýšení hladiny cholesterolu.
  10. Některé zdravotní stavy, jako je onemocnění jater, cukrovka, Cushingův syndrom, onemocnění ledvin nebo nedostatečné fungování štítné žlázy, mohou přispívat k vysokému cholesterolu.
  11. Jíst potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků zvyšuje riziko vzniku vysokého cholesterolu. Potraviny živočišného původu obsahují více nasycených tuků. Platí to samozřejmě i o potravinách, které tyto složky obsahují. Zvýšit hladinu cholesterolu mohou i potraviny, které obsahují tzv. trans-tuky. Ty se nejčastěji vyskytují v průmyslově vyrobených potravinách, např. v pečeném zboží a dalších zpracovaných potravinách, jako jsou hranolky nebo sladké pečivo.

Související články