Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Garant: Michal Vrablík


Existují rizikové faktory pro vysoký cholesterol, které můžeme, ale i ty, které nemůžeme kontrolovat a ovlivnit. Riziko vysokého cholesterolu můžeme snížit vyloučením právě těch rizikových faktorů, které ovládat dokážeme. Abyste měli přesnou představu, tady je jejich přehled.

Rizikové faktory pro vysoký cholesterol

  1. Nemůžeme ovládat geny, které jsme zdědili od svých rodičů. Naše geny určují, jak rychle tělo produkuje a odstraňuje LDL. Má-li někdo z vašich příbuzných vysoký cholesterol, může být i vaše „šance“ na vysoký cholesterol zvýšená.
  2. Někteří lidé mají familiární hypercholesterolemii, což je nejzávažnější forma vysokého cholesterolu, která se dědí.
  3. Hladiny cholesterolu mají s věkem tendenci stoupat.
  4. Ženy mají po menopauze tendenci k vyšší hladině cholesterolu.
  5. Nadváha nebo obezita jsou spojeny se zvýšeným rizikem, které vysoký cholesterol představuje.
  6. Kouření zásadně zvyšuje riziko, které představuje zvýšená hladina cholesterolu. U lidí, kteří kouří a mají vysoký cholesterol, se dramaticky zvyšuje riziko srdečních chorob a mozkové příhody.
  7. Nadměrná konzumace alkoholu může zvýšit hladinu cholesterolu.
  8. Sedavý životní styl nebo nedostatek pohybu zvyšuje riziko vysokého cholesterolu.
  9. Některé léky, včetně antikoncepčních tablet, estrogenu, kortikosteroidů, některých diuretik a betablokátorů, mohou způsobit zvýšení hladiny cholesterolu.
  10. Některé zdravotní stavy, jako je onemocnění jater, cukrovka, Cushingův syndrom, onemocnění ledvin nebo nedostatečné fungování štítné žlázy, mohou přispívat k vysokému cholesterolu.
  11. Jíst potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků zvyšuje riziko vzniku vysokého cholesterolu. Potraviny živočišného původu obsahují více nasycených tuků. Platí to samozřejmě i o potravinách, které tyto složky obsahují. Zvýšit hladinu cholesterolu mohou i potraviny, které obsahují tzv. trans-tuky. Ty se nejčastěji vyskytují v průmyslově vyrobených potravinách, např. v pečeném zboží a dalších zpracovaných potravinách, jako jsou hranolky nebo sladké pečivo.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cholesterol
vysoký cholesterol

Související články

Které potraviny by měl obsahovat váš jídelníček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Nahraďte pro začátek máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso a uzeniny rostlinnými oleji, semínky, ořechy.
Rozhodně zpozorněte a neberte věci na lehkou váhu. Podstatné je, že vždy se dá něco dělat.
Následující tabulky napoví, kolik cholesterolu obsahují různé potraviny a také které potraviny zařadit a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.

Zdeněk ví, že jeho slabinou vždycky byla a je strava...

 4 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Zdeněk na doporučení lékaře zásadně upravil životosprávu a bere léky přesně, jak má předepsáno. Může se tak těšit na důchod a všechny aktivity, které si naplánoval.
Zvýšený cholesterol v krvi neboli dyslipidemie je metabolické onemocnění, které nebolí, ale o to je zrádnější a nebezpečnější.
S nástupem menopauzy může být spojena celá řada tělesných a psychických potíží, první se mohou projevit i několik let před poslední menstruací.

Jak zjistit své kardiovaskulární riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakce
Znát své celkové riziko rozvoje srdečně-cévního onemocnění je důležité pro udržení dobrého zdravotního stavu a kvality vašeho života.

Zdravé grilování?

 6 min.  |   14. 6. 2022  |   Věra Boháčová
Grilovat se dá i v případě vyššího cholesterolu, vyššího tlaku i cukrovky, důležitý je výběr masa i ostatních příloh.
Možná nevíte, že v České republice tyto léky užívá více než milion pacientů, takže přímou nebo zprostředkovanou zkušenost s nimi má téměř každý.
Je třeba si uvědomit, že pacienti jsou různé osobnosti a mají osobitý přístup k radám lékaře i k léčbě.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.