Grilovaná zelenina

 1 min.  |   21. 6. 2021  |   redakce

Ingredience:

Na 2 porce:
100 g mrkve
100 g papriky
100 g cukety
40 g cibule
40 g žampionů
10 g česneku
4 g soli
pepř
pár snítek tymiánu
30 g olivového oleje

Postup:

Všechnu zeleninu očistíme, česnek, cibuli a žampiony oloupeme, papriku zbavíme jádřince. Papriku nakrájíme na kusy cca 3 × 3 cm, cuketu na širší plátky, mrkev na tenké šikmé plátky, cibuli na výseče, žampiony překrojíme (podle velikosti – malé na půl, větší na víckrát). Všechnu zeleninu dáme na grilovací tácek (pánev), osolíme, opepříme, přidáme drhnutý čerstvý tymián a olivový olej. Vše důkladně promícháme a dáme na gril.

Grilujeme tak, aby byla zelenina měkká, ale stále držela tvar. 

Podáváme samostatně, se sýrem, masem. Nebo s jogurtovým dresinkem.


Nutriční (výživové) hodnoty na 1 porci

Energie

 (kJ/kcal)

Bílkoviny 

(g)

Tuky 

(g)

z toho SFA* (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Sůl 

(g)

807/193

3

16

2

12

8

2,07

*SFA = nasycené mastné kyseliny

hlasování

0 (0)

Štítky:
dieta
grilování
jídlo
zelenina

Související články
V rámci dodržování každé diety, a ta při dyslipidémiích není výjimkou, je velmi důležitý výběr potravin.
150 g sacharidů / 50 g tuků / 80 g bílkovin / 6 000 kJ (1 400 kcal)

Zdravé grilování?

 6 min.  |   14. 6. 2022  |   Věra Boháčová
Grilovat se dá i v případě vyššího cholesterolu, vyššího tlaku i cukrovky, důležitý je výběr masa i ostatních příloh.

Módní diety: Raw strava

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Raw strava je způsob stravování omezující tepelnou úpravu na 42–47 stupňů Celsia. Dle jejích zastánců se v důsledku vyšších teplot stává z „živé“ stravy „mrtvá“.

Jarní fritáta

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V osolené vodě krátce povaříme brambůrky. Musí zůstat polotvrdé. Zeleninu očistíme a nakrájíme, cuketu na kolečka, chřest na kousky,…

Není tuk jako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakce
Tuky se dělí na tzv. zdravé a nezdravé. Víte ale přesně, co si pod tím představit?

Krůtí perkelt

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup:Omytá rajčata u stopky několikrát nařízneme (do „hvězdičky“), vložíme na max. minutu do vroucí vody a rychle schladíme. Slupky oloupeme a…

Představení bezlepkové diety

 10 min.  |   28. 12. 2021  |   Věra Boháčová
Intolerance lepku může být podmíněna buď imunitními nebo neimunitními mechanismy. Součástí léčby těchto onemocnění je dodržování bezlepkové diety.

Pět omylů o dietě

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce
Základem vyváženého a pestrého jídelníčku by měly být čerstvé ovoce a zelenina, kvalitní bílkoviny, složené sacharidy a přiměřené množství vhodných tuků.

Lilková pomazánka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Předehřejeme si troubu na 250°C. Slupku omytých lilků rovnoměrně ze všech stran propícháme vidličkou. Lilky osolíme, pokapeme olivovým olejem…

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.