Proč úspěchy léčby nepřicházejí? Odhalte tajemství léčebné setrvačnosti

 7 min.  |   15. 9. 2024  |   redakce

Někdy při léčbě dochází k situacím, kdy lékař nebo lékařka neprovedou změnu v léčbě pacienta, i když je zřejmé, že tato léčba není optimální nebo nevede k dosažení stanovených cílů. Tato tzv. léčebná netečnost, jak se tomuto (ne)jednání říká, se nejčastěji vyskytuje při léčbě dlouhodobých, tzv. chronických onemocnění, jako je například vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol v krvi, cukrovka a další. Má řadu příčin, které pocházejí jak ze strany lékaře, tak i pacienta. Je třeba si uvědomit, že pacienti jsou různé osobnosti a mají osobitý přístup k radám lékaře i k léčbě. 

Vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol v krvi má v České republice obrovské množství lidí, a nemluvíme tu jen o šedesátnících nebo starších – čím dál víc z nás začíná mít vysoký krevní tlak a cholesterol už ve věku po čtyřicátém roce. Nejčastěji je to dáno nezdravým životním stylem, kouřením, nedostatkem pohybu a spánku, přemírou stresu a nadváhou, později se přidává faktor vyššího věku jako takového. Jak vysoký krevní tlak (tedy tlak vyšší než 140/90 mm Hg), tak vysoký cholesterol v krvi (tzv. LDL cholesterol vyšší než 2,6 mmol/l) jsou jednoznačně spojeny s rizikem vzniku život ohrožujících příhod, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Je proto zcela zásadní vysoký krevní tlak a cholesterol co nejdříve rozpoznat a začít léčit včas, dokud nenapáchají v cévách a orgánech nevratné škody.

Velkou záludností těchto tzv. civilizačních onemocnění ale je, že zpočátku škodí nenápadně, nebolí a neomezují nás v běžných činnostech. Máme proto přirozenou tendenci je podceňovat a neléčit, nebo léčit jen nedůsledně. Navíc není jednoduché měnit životní styl – upravit jídelníček, začít cvičit, přestat kouřit. Léčba vysokého krevního tlaku a cholesterolu má i další „nevýhody“ – aby měla žádoucí účinek, musí být dlouhodobá, celoživotní, a je třeba chodit na pravidelné kontroly, aby se mohla léčba upravovat podle aktuálních výsledků. A to mnohé z nás také odrazuje (nemáme čas, nepovažujeme to za nutné, cítíme se dobře). Navíc, ne každý z nás je bohužel ochoten užívat po dlouhé roky několik tabletek denně, když se přece cítí zdráv, je ještě docela mladý a léky jsou „jen“ prevencí toho, aby třeba za deset, dvacet let nedostal infarkt. Toto vše vede k tomu, že pacient nemusí dobře spolupracovat a neužívá léky tak, jak je žádoucí.

Zvláštnosti léčby vysokého krevního tlaku a cholesterolu ale dopadají také na odborníky – stává se, že lékař nebo lékařka neprovedou změnu v léčbě pacienta, nebo ji neprovedou včas, i když je zřejmé, že stávající léčba není optimální nebo nevede k dosažení stanovených cílů.

Barvité příčiny léčebné netečnosti

Důvodů, proč lékař včas a dostatečně razantně nereaguje na změny aktuálního stavu pacienta, je celá řada. Mnohdy se tak děje v důsledku přetíženosti a nedostatku času na každého jednotlivého nemocného, někdy je důvodem smlouvání pacienta, který lékaře ujišťuje, že tentokrát už určitě svůj životní styl změní a začne hubnout a cvičit a že léky ještě počkají. Někteří lékaři se mohou obávat případných nežádoucích účinků léčby a jejich dopadu na život pacienta, a proto se déle odhodlávají k nasazení léků nebo ke zvýšení jejich dávkování.

Dlužno dodat, že mnozí pacienti to svým ošetřujícím lékařům neulehčují. Třeba právě proto, že vysoký tlak a cholesterol nebolí a jimi vyvolané komplikace jsou ještě v nedohlednu, mají tendenci nedodržovat léčbu – zapomínají užívat léky, dělají si „lékové prázdniny“, nedodržují doporučená opatření nebo s lékařem vyjednávají o každém dalším kroku v léčbě, chybí jim motivace ke změně. Někdy je toto chování pacientů ale dáno i tím, že nemají o svém zdravotním stavu dostatek informací, není jim jasný význam a účel léčby nebo se obávají nežádoucích účinků, o kterých třeba někde četli nebo slyšeli. Tady je jasnou prevencí otevřená komunikace lékaře a pacienta – vysvětlení, vcítění se, sdílení obav, ale také společné zodpovědné rozhodování o dalších krocích.

Stejně jako lékař může mít obavy z neznámého (nový lék, nové dávkování), mohou se i někteří pacienti zkrátka cítit pohodlně se stávající léčbou, a to i tehdy, když není optimální. Strach z neznáma nebo ze změny může vést k tomu, že pacienti nebudou ochotni přijmout nové nebo upravené léčebné plány. V některých situacích mohou hrát roli i ekonomické okolnosti – náhle vyšší doplatek za léky, nutnost cestování na vzdálenější specializované pracoviště a podobně.

Léčba vysokého cholesterolu a vysokého krevního tlaku a diabetu je, jak už bylo řečeno, ve většině případů celoživotní. Provází tedy pacienta po dlouhé roky, během kterých prožívá různé životní situace, ne vždy radostné – smutek, deprese, úzkost nebo jiné psychické potíže mohou ovlivnit schopnost pacienta spolupracovat na léčbě.

Někdy léčbu komplikují předsudky a kulturní názory, které vedou k jejímu odmítání a s nimiž se zpravidla obtížně pracuje – někteří pacienti mohou preferovat alternativní medicínu nebo mít nedůvěru k tradičním léčebným postupům, případně důvěřují nepřesným nebo nesprávným informacím z médií více než svému lékaři.

Jak se vypořádat s léčebnou netečností

Přiznání si léčebné netečnosti a její řešení jsou klíčové pro zajištění účinné a aktuální léčby pacientů, která bude schopna je ochránit před závažnými komplikacemi.

Hlavní kroky:

  • zlepšení komunikace s lékařem: Pacienti by měli být aktivně zapojeni do svého léčebného procesu, lékaři by měli pacientům vysvětlovat význam a důležitost jejich léčby a důvody pro její průběžné změny; ptejte se tedy lékaře na vše, co vám je nejasné, doporučujeme se na návštěvu připravit, například si poznamenat dotazy, u lékaře si nemusíte vzpomenout na všechny otázky. Využít můžete online nástroj: Moje karta

  • pravidelné monitorování léčby: Lékaři by měli pravidelně vyhodnocovat účinnost a bezpečnost léčby u svých pacientů – může to zahrnovat pravidelné kontrolní návštěvy, laboratorní testy a sledování dalších ukazatelů, které by mohly signalizovat potřebu změny v léčbě; pro snadnou evidenci užívaných léků můžete využít pacientský záznamník, který je ke stažení zde:
    https://kapitolyozdravi.cz/storage/app/media/PDF/pacientsky_zaznamnik_CZ.pdf
    Léčbu si nikdy sami neupravujte. Každou změnu konzultujte se svým lékařem.

  • komunikace s dalšími zdravotníky: Sestry, farmaceuti a další specialisté vám mohou pomoci se zvládáním vašeho onemocnění, odpovědět na všechny vaše dotazy a tak pomoci zabránit případné léčebné setrvačnosti.

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

Související články
Těhotenská cukrovka je metabolická porucha regulace hladiny cukru v krvi (glykemie), která postihuje až 17 % těhotných žen.

Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Michal Vrablík
Existují rizikové faktory pro vysoký cholesterol, které můžeme, ale i ty, které nemůžeme kontrolovat a ovlivnit. Abyste měli přesnou představu, tady je jejich přehled.

Víte, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi?

 6 min.  |   24. 8. 2022  |   redakce
Co je vlastně cholesterol, co dělá a jak jeho hladinu ovlivnit.
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Nejčastější mýty o schizofrenii

 1 min.  |   20. 1. 2022  |   Martin Anders
Nejen široká veřejnost, ale i zdravotníci mají tendenci vytvářet si stereotypní obrázek o pacientech se schizofrenií.

Schizofrenie u dětí a adolescentů

 5 min.  |   7. 10. 2020  |   Martin Anders
Schizofrenie u dětí mladších než 9 let se objevuje velmi zřídka, to ovšem neznamená, že touto psychotickou poruchou trpět nemohou. Výjimečná už nebývá u dětí po 13. roce věku a u adolescentů, zejména u chlapců.

Mikrobiom – neviditelný strážce našeho zdraví

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakce
Objevte fascinující svět mikrobiomu a přečtěte si o jeho vzniku, úkolech v trávení, imunitě a duševním zdraví a zjistěte, jak o něj správně pečovat.

Které potraviny by měl obsahovat váš jídelníček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Nahraďte pro začátek máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso a uzeniny rostlinnými oleji, semínky, ořechy.
Těhotenská cukrovka je spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod , proto je její vyšetření prováděno u všech těhotných.
Duševní onemocnění jsou spojena s mnoha předsudky. Společnost se duševně nemocných bojí a odsunuje je na okraj. Faktem zůstává, že je na nemocné nahlíženo s despektem a pacienti jsou vyčleňováni ze společnosti.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.