Pacienti s astmatem trpí nerespiračními onemocněními častěji než osoby bez astmatu

 3 min.  |   1. 7. 2023  |   redakce


Astma je onemocnění dýchacího systému, které se může u člověka objevit od brzkého dětství kdykoliv. Toto onemocnění je spojeno s dušností, kašlem a sípoty a ve většině případů se dá dobře dostat pod kontrolu pomocí pravidelného užívání léků přes inhalátor. Průběh a příznaky se mohou ale u lidí v různých životních etapách lišit a zároveň s tím se může odlišovat i vybraná léčba. Astma u malého dítěte bude trochu jiné než u ženy ve středních letech. Vědci a lékaři mají již metody k určení typu astmatu a v případě selhání standardní léčby pak právě k tomuto rozdělení přihlížejí. Důležitý faktor zde hraje tedy i věk, se kterým se pojí různá přidružená onemocnění.

V letošním roce (2023) vyšla studie věnující se právě přidruženým onemocněním u astmatiků ve vztahu k věku propuknutí astmatu. Studie se účastnilo přes osm tisíc lidí ve věkovém rozpětí od 20 do 69 let a u astmatiků bylo astma nejčastěji diagnostikováno mezi 12. a 39. rokem. Nebylo překvapením, že u osob bez astmatu byl nejčastější chorobou vysoký krevní tlak, téměř 20 % zdravých účastníků studie mělo vysoký krevní tlak neboli hypertenzi. U starších astmatiků byl nicméně podíl pacientů s vysokým krevním tlakem vyšší, léčila se s ním skoro polovina pacientů. U pacientů s diagnózou astmatu stanovenou v dětství nebo ve středním věku byla nejčastějším přidruženým onemocněním obezita.

U astmatiků s diagnózou zjištěnou v mladším věku do 12 let se podle údajů ze studie vyskytuje častěji refluxní choroba jícnu než u dětí bez astmatu. Refluxní choroba jícnu je stav, kdy se kyselý obsah žaludku dostává přes jícnový svěrač do jícnu a dál a způsobuje obtíže, jako je například pálení žáhy, kašel, chrapot, zvracení atd. Reflux jako takový se může spolupodílet na vzniku astmatu a zhoršovat jeho symptomy, pokud zůstává neléčen. Léčba refluxní choroby jícnu tkví v režimových opatřeních, v některých případech se podávají léky ke snížení kyselosti žaludečních šťáv.

U pacientů s astmatem diagnostikovaným ve starším věku se podle proběhlé studie častěji vyskytuje osteoporóza, tj. onemocnění spojené s řídnutím kostní hmoty. Tito pacienti mají zároveň vyšší výskyt deprese a poruch spánku spojených se spánkovou apnoí, což je zástava dechu ve spánku.

Časná a správná léčba astmatu včetně souvisejících i nesouvisejících přidružených onemocnění výrazně zvyšuje kvalitu života nemocného. Je třeba nepodceňovat své příznaky a vyhledat odborníka v případě, že se stav při léčbě nelepší nebo se objevily nové příznaky.

MUDr. Petra Dvořáková

Zdroj:

Honkamäki J, Ilmarinen P, Hisinger-Mölkänen H, et al. Nonrespiratory diseases in adults without and with asthma by age at asthma diagnosis. J Allergy Clin Immunol Pract 2023;11:555–563. https://doi.org/10.1016/j.jaip.2022.10.024


hlasování

0 (0)

Štítky:
astma
obezita
přidružená onemocnění
vysoký krevní tlak

Související články

Jak vzniká nadváha a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Peter Marko
Nejen strava a nedostatek fyzické aktivity, k nadváze a obezitě přispívá množství dalších faktorů.
Dvě osoby se stejnou výškou a stejnou hmotností mohou vypadat úplně jinak. Jak je to možné?

Jak si můžeme osolit život?

 6 min.  |   16. 5. 2022  |   redakce
Oblast, v níž je pro nás sůl zdánlivě nenahraditelnou, představuje kuchyňská příprava pokrmů.
Nekontrolovaný vysoký krevní tlak se často označuje jako tichý zabiják, víte proč?
Abychom mohli obezitě předcházet, je třeba znát její příčiny.

Jak žít s astmatem

 4 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Astma je ve většině případů dobře zvládnutelnou chorobou, která váš život nebude zcela omezovat.

Jednorázově naměřený vysoký krevní tlak

 6 min.  |   31. 5. 2022  |   redakce
O vysokém krevním tlaku hovoříme, pokud výsledky dvou a více měření v různé dny přesahují hodnoty 140 mm Hg u systolického a 90 mm Hg u diastolického krevního tlaku.
Nadbytek viscerálního tuku je spojen se zvýšeným výskytem poruch metabolismu tuků, vyšším výskytem cukrovky a kardiovaskulárních příhod.
Cílem není to, aby byl váš lekář spokojený, ale abyste spolu dostali hypertenzi pod kontrolu.
Nikdy nezapomínejte, že číslo v grafu BMI nebo dokonce váha jsou pouze jedním z mnoha dílků celého obrazu.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.