Ti, kdo mají zvýšený nebo vysoký cholesterol, jistě vědí, že základem jak prevence, tak i léčby je zdravý jídelníček. Málokomu se ale chce dodržovat různé přísné diety, odvažovat gramy toho či onoho a neustále žít ve strachu, zda nám třeba ten malý dortík minulou neděli neublížil, když máme jinak na talíři každý den zeleninu, ovoce nebo libové maso.

Proto je dobré mít představu, kolik cholesterolu různé potraviny obsahují. Nemusíte přitom pátrat v údajích na obalu, když si koupíte běžné potraviny – stačí se vždycky podívat do následujících tabulek. Z té druhé se pak dozvíte, které potraviny se doporučují a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.

Obsah celkových lipidů a cholesterolu ve vybraných potravinách

Tabulka v PDF ke stažení ZDE


Dietní doporučení ke snížení hladiny LDL-cholesterolu a zlepšení celkového lipidového profilu

Tabulka v PDF ke stažení ZDE


Z tabulky upřednostňovaných potravin, které by měly v našem jídelníčku převažovat, a potravin, kterým je lépe se vyhnout, vyplývá, že úprava jídelníčku vůbec nemusí být omezujícím zásahem do našich stravovacích zvyklostí. Pro všechny základní kategorie potravin existují nutričně výhodnější alternativy – není tedy nutné vzdávat se oblíbených potravin nebo jídel a jídelníček si ochuzovat. Podstatné je naučit si postupně připravovat zdravější varianty – například vepřový řízek zaměnit za kuřecí a nesmažit jej na sádle, ale na řepkovém oleji.

Článek prošel odbornou korekturou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

Související články