Jak je to s cholesterolem v potravinách

 2 min.  |   30. 12. 2020  |   Garant: Michal Vrablík


Ti, kdo mají zvýšený nebo vysoký cholesterol, jistě vědí, že základem jak prevence, tak i léčby je zdravý jídelníček. Málokomu se ale chce dodržovat různé přísné diety, odvažovat gramy toho či onoho a neustále žít ve strachu, zda nám třeba ten malý dortík minulou neděli neublížil, když máme jinak na talíři každý den zeleninu, ovoce nebo libové maso.

Proto je dobré mít představu, kolik cholesterolu různé potraviny obsahují. Nemusíte přitom pátrat v údajích na obalu, když si koupíte běžné potraviny – stačí se vždycky podívat do následujících tabulek. Z té druhé se pak dozvíte, které potraviny se doporučují a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.

Obsah celkových lipidů a cholesterolu ve vybraných potravinách

Tabulka v PDF ke stažení ZDE


Dietní doporučení ke snížení hladiny LDL-cholesterolu a zlepšení celkového lipidového profilu

Tabulka v PDF ke stažení ZDE


Z tabulky upřednostňovaných potravin, které by měly v našem jídelníčku převažovat, a potravin, kterým je lépe se vyhnout, vyplývá, že úprava jídelníčku vůbec nemusí být omezujícím zásahem do našich stravovacích zvyklostí. Pro všechny základní kategorie potravin existují nutričně výhodnější alternativy – není tedy nutné vzdávat se oblíbených potravin nebo jídel a jídelníček si ochuzovat. Podstatné je naučit si postupně připravovat zdravější varianty – například vepřový řízek zaměnit za kuřecí a nesmažit jej na sádle, ale na řepkovém oleji.

Článek prošel odbornou korekturou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

hlasování

3 (1)

Štítky:
cholesterol
CSI
lipidy
potraviny
tuky

Související články

Zdeněk ví, že jeho slabinou vždycky byla a je strava...

 4 min.  |   3. 3. 2020  |   redakce
Zdeněk na doporučení lékaře zásadně upravil životosprávu a bere léky přesně, jak má předepsáno. Může se tak těšit na důchod a všechny aktivity, které si naplánoval.
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.

Snídaně a dieta

 3 min.  |   24. 10. 2022  |   Věra Boháčová
Se zdravou snídaní si můžeme vyhrát, nebo ji připravit do pár minut.
Glykemický index je jedním z ukazatelů, s jehož pomocí můžeme hodnotit potraviny.
300 g sacharidů / 90 g tuků / 10 g bílkovin / 10 000 kJ (2 400 kcal)
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)

Víte, kolik let je vašim cévám?

 4 min.  |   25. 3. 2020  |   Michal Vrablík
Skutečný věk vašich orgánů se přímo podepisuje na vašem zdraví a kondici.

Co pro sebe můžete udělat sami

 3 min.  |   10. 2. 2020  |   Renata Cífková
Jaký dopad hypertenze na vaše zdraví bude mít, máte do značné míry ve svých rukou.
Především vysoký krevní tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, stejně jako nadváha a obezita.

Víte, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi?

 6 min.  |   24. 8. 2022  |   redakce
Co je vlastně cholesterol, co dělá a jak jeho hladinu ovlivnit.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.