Jak je to s cholesterolem v potravinách

 2 min.  |   30. 12. 2020  |   Garant: Michal Vrablík


Ti, kdo mají zvýšený nebo vysoký cholesterol, jistě vědí, že základem jak prevence, tak i léčby je zdravý jídelníček. Málokomu se ale chce dodržovat různé přísné diety, odvažovat gramy toho či onoho a neustále žít ve strachu, zda nám třeba ten malý dortík minulou neděli neublížil, když máme jinak na talíři každý den zeleninu, ovoce nebo libové maso.

Proto je dobré mít představu, kolik cholesterolu různé potraviny obsahují. Nemusíte přitom pátrat v údajích na obalu, když si koupíte běžné potraviny – stačí se vždycky podívat do následujících tabulek. Z té druhé se pak dozvíte, které potraviny se doporučují a které používat s mírou, chcete-li snížit hladinu cholesterolu.

Obsah celkových lipidů a cholesterolu ve vybraných potravinách

Tabulka v PDF ke stažení ZDE


Dietní doporučení ke snížení hladiny LDL-cholesterolu a zlepšení celkového lipidového profilu

Tabulka v PDF ke stažení ZDE


Z tabulky upřednostňovaných potravin, které by měly v našem jídelníčku převažovat, a potravin, kterým je lépe se vyhnout, vyplývá, že úprava jídelníčku vůbec nemusí být omezujícím zásahem do našich stravovacích zvyklostí. Pro všechny základní kategorie potravin existují nutričně výhodnější alternativy – není tedy nutné vzdávat se oblíbených potravin nebo jídel a jídelníček si ochuzovat. Podstatné je naučit si postupně připravovat zdravější varianty – například vepřový řízek zaměnit za kuřecí a nesmažit jej na sádle, ale na řepkovém oleji.

Článek prošel odbornou korekturou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

hlasování

3 (1)

Štítky:
cholesterol
CSI
lipidy
potraviny
tuky

Související články
Cholesterol je pro život nezbytná látka: představuje základní stavební kámen pro buněčnou membránu... Otázkou ale zůstává, kolik cholesterolu potřebujeme v krvi.
Jednou z hlavních zásad diety při dyslipidémiích je správný výběr tuků, v některých případech je třeba zároveň omezit celkové množství tuku.

Není tuk jako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakce
Tuky se dělí na tzv. zdravé a nezdravé. Víte ale přesně, co si pod tím představit?

Víte, kolik let je vašim cévám?

 4 min.  |   25. 3. 2020  |   Michal Vrablík
Skutečný věk vašich orgánů se přímo podepisuje na vašem zdraví a kondici.

Cholesterol v krvi a těhotenství

 6 min.  |   20. 9. 2022  |   redakce
V těhotenství dochází k významnému nárůstu hladin cholesterolu v krvi. Je to přirozený jev, který umožňuje správný vývoj dítěte.
Každý z nás stárne – někdo rychleji, někdo pomaleji. Souvisí to se stylem života, a jakkoli někteří jako by „zastavili čas“, stárnutí organismu zkrátka nezabráníme.

Václav podcenil léčbu – a to se mu stalo osudným...

 5 min.  |   2. 3. 2020  |   redakce
Václav léčbu vysokého cholesterolu podcenil, a tak je dnes v invalidním důchodu a zvládne jen základní sebeobsluhu.
Jaká jsou dietní doporučení při dyslipidemiích?
250 g sacharidů / 80 g tuků / 95 g bílkovin / 8 800 kJ (2 100 kcal)

Riziko nemocí srdce a cév se v životě ženy proměňuje

 8 min.  |   30. 9. 2022  |   redakce
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.

Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.